Eljön az idő, amikor már nem lehet mindenfelé eladni 20-30 évvel ezelőtti történeteket, sikerkovácsként árulni a nem létező portékát (szaktudás), és bizony szögre kell akasztani a kókler ligában alaposan elhasználódott csukát. Ez egy ilyen bicikli, csak az a baj a történettel, hogy az alkímiát is csak ugató áltudós leple igazán csak Nemzeti Válogatott szövetségi kapitányaként hullott a porba…

Igen, Leekens valamikor még sikereket is elért, de soha nem tartozott az edzők krémjéhez… De a mára nemváltó ficsúrrá „nemesedett” fickó még rengeteg helyen el tudta adni, hogy valamikor (1987-ben!) az Anderlecht edzőjeként 2,5 pontos átlagot hozott (az persze nem firtatva, hogy ez mindössze egy négy meccses beugrás volt). De hogy ne legyek ennyire kritikus, meg kell említeni, hogy az Excelsior Mouscron edzőjeként 2,16-os átlagot hozott, és ez már bizony 21 meccses széria volt, sűrűn váltogatott „kispadozásai” sorában az kifejezetten hosszú időszak volt (másfél év).

Ja, hogy ez ’96-ban volt? Igen, akkor, amikor az akkori 900-as szolgáltatók (a 450-es is élt még!) bevezették az sms szolgáltatást, és ekkor indult meg a földi sugárzású kereskedelemi televíziózás Magyarországon! Az okostelefonok a fasorban sem voltak még, a DOTCOM lufi is csak évek múlva indul majd el a kipukkadásig vezető úton, a Microsoft éppen az NT-t dobta piacra, ami a Win10-től visszaszámolva a 25 generációval korábbi szoftver. Az akkor technológia pedig mára éppoly elavult, mint Leekens talán egyszer létezett szaktudása...

Nem tudni, hogy kinek volt az a korszakalkotó ötlete, hogy legyen a belga kóklerből magyar szövetségi kapitány, de az biztos, hogy ezzel a húzással sikerült bányászbéka hátsójától olyan mélységbe süllyedni, hogy azt sem vesszük észre, mikor ürít, csak azt érzékeljük, hogy már a fejünkön csorog a híg lötty… Ezzel a huszárvágással még Rossit is sikerült mattolni – akiről tudni lehetett már Leekens kiválasztása idején is, hogy nagy álma volt a szövetségi kapitányi pozíció.

Utólag Csány Sándor is hibának minősítette a választást, ami nem véletlen… Ha megnézzük a mindenkori kapitányok teljesítményét, bizony a valaha volt legrosszabb produkciót sikerült a szurkolók és a nagyvilág szeme elé varázsolni. A 0,25 pontos meccs-átlag annyira gyatra, hogy a kerek egy pontos átlag alatt rajta kívül mindössze három kapitány tudta hozni… Mondjuk ők mind nagy nevek, úgymint Illovszky, Verebes és Komora, így tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy illusztris társaságba került.

Hozzá kell tenni azonban, hogy Illovszky Rudolfot első periódusa a 1966-67-ben a lista másik végére repíti 2,29-es átlagával. Tehát az ő ’71-es kiválasztása érthető volt, ahogy Verebes József esetében is, hiszen ’93-ban úgy került újra a kapitányi pozícióba, hogy előtte 50% felett teljesített 1,75 pontos meccsátlagával. Jut eszembe; nézzük meg, hogy kik hoztak 50%ot!

Itt találjuk Bálint Lászlót (1987-1988), Garami Józsefet (1987), Minder Frigyes (a930) és Bicskei Bertalan (1998-2001). Ezek az 50%ok sem kiugró eredmények, ezzel még nem nagyon lehet kikerülni világeseményekre, de vegyük észre, hogy Leekens olyan „nagy” csapatokkal küzdött meg, mint Ausztrália, Fehéroroszország, Kazahsztán és Skócia. Talán ez utóbbi mind közül az egyetlen, akit valaha is jegyeztek a football világában…

Ha Verebesnél említettem az 1,75 pontos átlagot (cca. 60%), akkor nézzük, hogy kik tudták ezt elérni szövetségi kapitányként! Itt olyan nevek vannak a Mágus mellett, mint Moór Ede (1974-1975), Dárdai Pál (2014 – pályaedző helyettesként). Bizony, ez a teljesítmény már az a szint, amivel be lehet furakodni egy EB-re, vagy egy VB-re, különösen most, amikor egyre bővül a résztvevők száma.

A csúcson az ötödiktől haladva az elsőig így fest a névsor; Dárdai Pál (2015: 2,33), Minder Frigyes (198-1911: 2,33), Sebes Gusztáv (1948-1956: 2,34), Kiss Gyula (1921-1924: 2,50), és… az első??? Várhidi Péter a csúcs, méghozzá 3 pontos átlaggal – 2006-ban egy meccsen pályaedzőként, Kanada ellen…

Micsoda idők, micsoda nevek! Hol tudunk ma már ilyet… Hogy hol? Például Dárdai Palinál, aki jól megalapozta azt a csapatot, ami az EB-n sem került szégyenbe teljesítményével! Igen, lehet itt kérem mindenfélével takarózni (nincs olyan játékosanyag, nem jó a magyar focista mentalitása, stb…), de nem érdemes, mert a fentiek azt mutatják, hogy egy kétes nemi identitású kiöregedett táncdalénekes nem alkalmas a feladat ellátására!

Az bizony lehet, hogy a Rossi által képviselt focinak semmi köze nincs a magyar stílushoz, ezt akár a szemére is vethetnénk, de még mindig sokkal jobban felismerhető az általa tanított foci, mint amikor Leekens fogalmatlankodott a kispadon! És most szerencsére már máshol sem tud kárt okozni. De hogy ez miért csak a saját elhatározásából történt meg, az egyszerűen érthetetlen… A FIFA szintjén már régen el kellett volna tiltani a focit romba döntő tevékenysége okán!

És – bár élete első jó döntésére sokat kellett várni a foci világának -, most kellemes nyugdíjas éveket kívánok neki! Focit meg tévében sem nézni, árthat a vérnyomásnak!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!