Szigetszentmiklós, Ózd, Nagykőrös. Látszólag semmi nem köti össze ezeket a településeket, hacsak az nem, hogy mindhárom esetében adott egy valamikor szebb napokat látott labdarúgó klub. Ha hozzátesszük, hogy ezek a klubok mostanában a szokottnál nagyobb sajtómegjelenést kaptak, akkor már közelítünk, de ha azt mondom, hogy nem az eredményeik miatt figyelt fel rájuk a média, akkor már majdnem beletrafáltam. Ami közös: a helyi foci - a temérdek pénz ellenére, vagy éppen azért? - csődbe, vagy csődközeli állapotba került.

A három eset teljesen más, mégis hasonló; nagy tervekkel láttak hozzá csapaépítéshez, stadion-fejlesztéshez, majd egyszercsak kiderült, hogy a soha nem látott pénzeső sem elég terveik megvalósításához! Arról biztosan vannak nagyon jó összeesküvés elméletek, vagy éppen pontos információk a médiában, hogy mi is történt, hova lettek bizonyos pénzek, és miért alakult ki pár éven belül nagyon hasonló helyzet mindhárom esetben. És persze lehet, hogy vannak még mások is, akik hasonló cipőben járnak, ezt nem zárhatjuk ki. Tény, hogy korábban ilyen helyzetek szinte bárhol adódhattak. Csak pár név és pár klub: McCabe - Fradi, Bíró Péter - Pápa, Tarsoly Csaba - Győr. Ezeket az ügyeket mindenki ismeri (vagy ismerni véli), nem is fecsérelnék rájuk sok betűt, de korábban azt gondoltam, hogy az ilyen, és hasonló esetek nem fordulnak elő többé, hiszen pénz az bőven van, az MLSz, és a Emberminisztérium, és még ki tudja milyen állami szervek felügyelik a pénzügyi előírások betartását.

Ez mind rendben is van, úgy működik, ahogy működik, egyesek szerint rosszul (akik kimaradnak a buliból...), mások szerint jól (akiket bevesznek...), de összességében azért látni kell; ha úgy történik minden, ahogy azt a jog- és szabályalkotó kitalálta, akkor nincsenek ilyen bedőlések! Ezzel nem azt mondom, hogy a három eset kifejezett szándékossággal elkövetett, Ptk./Btk.-pozitív ügy, hanem csak azt, hogy az emberi tényező egészen egyszerűen nem zárható ki. Hogy egy adott vezető, vagy vezető testület miért nem alkalmas feladatai elvégzésére, összetett kérdés, de nekem mégis van egy olyan sanda gyanúm, hogy a sportklubok (jelesül a football klubok) vezetői, tisztségviselői esetében mintha nem lenne semmiféle követelmény-rendszer.

Mire gondolok? Megfelelő végzettség, feddhetetlenség, ajánlások, referenciák, tehát csak olyan dolgokat kellene követelni vezetői (és persze tulajdonosi!) szinten, mint a munkavállalói, vállalkozói lét bármely más területén! Képzettséget és készséget, tiszta erkölcsi bizonyítványt szerintem nem nagy dolog megkövetelni akkor, amikor - mint láttuk - már másod- és harmadosztályban is százmilliók, milliárdok repkednek! Talán nem tudta senki, hogy az Ózdon regnáló vezetőnek korábban más kluboknál is akadtak zűrös pénzügyei, vagy - mint most Nagykőrösön kiderült -, az Nb3-ban profi szerződésekkel szerepeltek játékosok, miközben a klubok és játékosok azt szajkózzák, hogy ez már egy amatőr liga? És az milyen, hogy Szigetszentmiklóson egy kormányrendelettel (KLIKK IDE) kellett kimenteni a klubot a teljes csődből? Megjegyzem; nem tudom, hogy azóta mi történt arrafelé, de az mégiscsak furcsa dolog, hogy 2018 nyarán még így álltak a dolgok; elköltöttek jó 2,5 milliárd forint közpénzt a sportklub beruházására, de már nem volt se pénz, se pálya, se felnőtt focicsapat (mert pénzhiányra hivatkozva visszaléptették őket).

Az MLSz évekkel ezelőtt eljutott odáig, hogy komoly pénzügyi feltételeket szab meg az általa szervezett versenyeken indulni kívánó egyesületek számára. Ez nagyon helyes, ha stabil hátteret akarunk, akkor nincs más út! Az már egy másik történet, hogy a szabályozás rögtön bizonyított is, amikor 12-re kellett redukálni az élvonal létszámát... Nyíregyházán azóta sem értik a dolgot, ahogy a bíróság sem. De visszatérve az eredeti mondanivalóhoz; ha már a pénzügyi kereteket ilyen jól kitalálták, és - elvileg - működik is a rendszer, akkor bőven nem ártana végre, hogy az emberi tényezővel is foglalkozzon a szövetség. Az nekem édeskevés, hogy az edzőknek egy középfokú végzettségnek megfelelő UEFA licensszel kell rendelkezniük, mert annak a papírnak az értékét a pályán látottak gyorsan a nullára redukálták. Ettől sokkal fontosabb lenne a mai pénztenger zavaros vizeiben halászgató szerencsevadászok kiszűrése! Már csak azért is, mert a TE-n van felsőfokú végzettséget jelentő edző-képzés...

Végszóként egy kérdéssel élek;

Talán azért nincs a klubok vezetői, és alkalmazottai tekintetében semmiféle kritérium-rendszer felállítva, mert egyszercsak eszébe jutna valakinek, hogy ilyen jellegű megfelelési szabályokat az MLsz-nek önmagára nézve is alkalmaznia kellene?

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!