Azt már lassan meg kell szoknunk (nem lehet!), hogy a fociban is nyugaton fújják a passzát-szelet, de ha egyszer mindenben ők diktálnak, miért pont a fociban lenne ez másként? Mert mondjuk végre felismeri Európa keleti fele, hogy széttagoltsága nem teljesen a véletlen műve, és az egyes országok közötti feszültség fenntartása bizony érdeke a nyugatnak…

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy itt egy összeesküvés-elméletet fogok vázolni, ki kell, hogy ábrándítsam. Nem, itt most csak fociról lesz szó, de – mint tudjuk – a foci az bizony nem kis részben a pénzről szól, és ahol pénz van, ott bizony a politika is ott legyeskedik… A politika mindössze ennyit ér meg (ennyit se!), a lényeg az, hogy most újra felvetődött egy szerb-magyar-román-bolgár liga ötlete! Nincsenek illúzióim, az ötletet bármikor elkaszálhatják a nemzeti szövetségek, de ha azok mégis megegyeznének, az UEFA nyilván nem engedné…

Ebben szinte biztos vagyok (tévedjek!), de most játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha mégis megvalósulna egy ilyen bajnokság. Kezdem azzal, hogy egy ilyen sorozatnak cirka 45 milliós piaca lenne! Az igaz ugyan, hogy Lengyelország például önmagában egy 38 milliós ország, de – ne felejtsük el! -, hogy itt négy ország krémje versenyezne, és azt sem, hogy a lengyel foci financiálisan magasan a többiek előtt jár. Na nem abban, hogy rendben mennek a dolgok (erről ITT!), hanem abban, hogy milyen értékű keretekkel tudnak dolgozni a vezető csapatok.

Nekem egyébként nem pontosan ez az országcsoport alkotta liga tetszene a leginkább, mert ez így nekem túlságosan déli központú, ami a magyar csapatok számára jelentené talán a legtöbb utazást. De a legfőbb érvem az, hogy Bulgária helyett inkább olyan országok csatlakozása lenne jó, ahol jelentősebb számú magyar kisebbség él. Így természetesen a Felvidéket kapcsolnám be ebbe a rendszerbe. De ha most félreteszem lelki viszonyulásomat, a tervekben szereplő országokból egy ilyen ligát tudnék elképzelni:

szuperliga cikkbe

Ez persze csak egy elképzelés, és azért hozzá kell tenni, hogy – mivel én bajnokságként képzelném el ezt a sorozatot! – erős kérdés lenne az európai kupákban való részvétel témaköre. De ne gondoljuk ám, hogy megoldhatatlan! Mi lenne például, ha minden országból az kvalifikálná magát a BL-be, amelyik az adott ország csapatai közül a legjobb pozícióban zárja a bajnokságot? És mi lenne, ha azoknak a csapatoknak, amelyek elindulnak itt, megengedett lenne, hogy a nemzeti bajnokságokban akár az első osztályban is elindulhasson a másodiok csapata – kikötve azt, hogy ő nem lehet európai kupa résztvevő?

Persze ez csak ötletelések, de azéret vetettem papírra, mert ebből is látni, hogy csak egy röpke gondolatkísérlet is elég hozzá, hogy egy megközelítőleg jó megoldásra jussunk. Az UEFA mondjuk nem kelti az emberben a gondolkodó szervezet érzetét, ugyanakkor egy ilyen, különböző nemzetek részvételére kihegyezett bajnokság még a legkényesebb Európa-hívőket is meg kellene győzze arról, hogy ez a határokon átnyúló bajnoki sorozat sokkal európaibb, mint a még mindig csak nemzeti szinteken értelmezhető mostani rendszer.

Azzal együtt, hogy a ma is létező struktúrákat nem rombolná le, hanem éppen azokra építene, azokra támaszkodva teremtené meg egy olyan sportélmény alapját, ami ma bizony még elképzelhetetlen! Tudom, az UEFA ebben a pillanatban úgy érezné, hogy kicsúszik a gyeplő a kezéből, de én azért szétnéznék Nagy-Britanniában, a foci őshazájában, hogy miképpen is alakulnak ott a nemzeti bajnokságok, ki hol játszik, és a nemzeti válogatottak hogyan épülnek fel!

Na ugye…

És itt jegyzem meg; Világi Oszkár – bár nem biztos, hogy ebben a leosztásban…- szintén egy határokon átívelő bajnoki rendszerről beszélt nem is olyan régen (elérhető ITT!).

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!