A rendszerváltozás után megjelenő első légiósok felbukkanása óta folyik a vita arról, hogy mi szükségünk van rájuk, ártanak, vagy hasznosak inkább? Ezt az utóbbi időkben megfejeli egy olyan mondás is a klubok részéről, hogy olcsóbbak, míg a szurkolók részéről inkább az, hogy jobbak a visszaosztásban… Ezt a vitát itt és most nem fogjuk eldönteni, de van egy pár érdekes adatunk, ami a légiósok hasznosságát taglaló vitában akár ütőkártya is lehet egy, vagy másik fél oldalán.

Azt pontosan tudjuk, hogy a légiósok aránya 2019 őszén 29%-os volt a FIFA által profiként elkönyvelt első- és másodosztályban. Mint azt korábban bemutattuk, az Nb1-ben arányuk jóval magasabb, alsó hangon is 60%! Ez nem túl jó hír a hazai akadémiákon nevelkedőknek, de azoknak a szurkolóknak sem, akik jobb szeretnék inkább városuk, térségük szülöttét látni hétről hétre kedvenc csapataikban. De kérem, ez itt a XXI. század, ma már nyitottak a határok a játékosok előtt – mondhatnák erre a hivatalos okoskodók. Mielőtt azonban erre ragadtatnák magukat, nézzünk meg adatokat, amik bizony a makacs tények még makacsabb leírói!

Azt tehát utdjuk, hogy az Nb1-ben többségben vannak a légiósok, akik – a klubok állítása szerint – azért vannak itt, mert a hazai játékosok megfizethetetlenek. Érdekes megközelítés, mert több ponton is bukik az állítás, de maradjunk annál, hogy a klubok a legnagyobb gondosság elvén alapuló gazdálkodást folytatnak (mint állítják!), de akkor bizony látnunk kell ennek eredményét. Mert a légiósok vagy ugyanazt tudják, csak olcsóbban, vagy ugyanannyi pénzért sokkal többre képesek! Persze, ha igaz a klubok állítása…

Sport – és különösen a versenysport – az eredményeken keresztül értelmezhető, a fociban erre pedig nincs is más módszer, mint a gólok számának pontos mérése. Nézzük meg tehát hogy mit tettek hozzá a légiósok, és mit a hazai focisták 2019 őszének gólterméséhez, és ez mit jelentett pontokban kifejezve!

  • zsoldosok1

Egyszerű a képlet: kizárólag a légiósok góljaival számolva kikalkulált tabella összesítő adatai pontosan mutatják, hogy az összes őszi élvonalbeli meccsen elért találatok cca. 46%-át a légiósok szerezték. A többit nyilván a hazaiak, de nézzük meg azért, hogy a kizárólag hazai játékosok által szerzett gólok milyen tabellát rajzolnának ki:

  • zsoldosok2

Itt már megint valami dán összeesküvés lehet, vagy ha nem is dán, de valami extra recept jöhetett ki onnan, mert itt bizony valami olyan penetráns bűzölgés van, hogy a legjobb hánytató is csak jelenthet! Mi a szag forrása?

Míg a légiósok aránya 60% körüli az Nb1-ben, addig az általuk szerzett gólok tekintetében csak 46% a teljesítményük. Ezek szerint tehát foglalkoztatásuk oka nem a magasabb minőségben fogható meg (tisztelet a kivételnek!), hanem abban, hogy olcsóbbak. Igen ám, de mint fentebb említettük, felelős gazdálkodásról ebben az esetben csak akkor beszélhetünk, ha minimum azonos szintet képesek hozni, mint a hazai játékosok.

Ha se nem olcsóbban azonos minőség mellett, se nem jobbak azonos fizetés mellett, akkor mi marad? Talán megint a szurkolóknak lesz igaza, és csak a visszaosztás számít? Ki-ki döntse el…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!