A kényszerpihenő lassan véget ér az európai labdarúgásban is, visszatér lábilabda, a Bundesliga újrakezdésének is van már dátuma, látszik a fény az alagút végén és újra visszakaphatja az ember az egyik legkedvesebb szórakozását, miután minden könyvet kiolvasott, minden filmet megnézett és megismerkedett a karantén alatt azzal, akivel együtt él. Olvasni jó, olvasni hasznos, Pető Péter Lesgól – Az Orbán-rendszer sportpolitikája című friss könyve lapoztatja magát, roppant aktuális és olvasmányos. Aki a sok sztár memoárja mellett olvasna egy nehezebb témájú könyvet, ahol bizonyos soroknál megszorítod a borítót bicskanyitás helyett, akkor még beleférhet a könyv elolvasása a rajt előtt. Vendégszerzőnk cikke . 
 
A kényszerpihenő lassan véget ér az európai labdarúgásban is, visszatér lábilabda, a Bundesliga újrakezdésének is van már dátuma, látszik a fény az alagút végén és újra visszakaphatja az ember az egyik legkedvesebb szórakozását, miután minden könyvet kiolvasott, minden filmet megnézett és megismerkedett a karantén alatt azzal, akivel együtt él. Olvasni jó, olvasni hasznos, Pető Péter Lesgól – Az Orbán-rendszer sportpolitikája című friss könyve lapoztatja magát, roppant aktuális és olvasmányos. Aki a sok sztár memoárja mellett olvasna egy nehezebb témájú könyvet, ahol bizonyos soroknál megszorítod a borítót bicskanyitás helyett, akkor még beleférhet a könyv elolvasása a rajt előtt.
 
 
lesgol
 
 
Március óta egy átlagos futballfogyasztó, ha korábban nem tette meg, rengeteg foci témájú sorozattal, filmmel enyhíthette fájdalmát. Angliában két csapat szezonjait követhetjük végig dokumentumfilm kategóriában. Ízlés kérdése, de nálam a Netflixen futó Sunderland ’Til I Die vitte a prímet. Olyannyira, hogy miután kivégeztem a sorozatot elindítottam egy karriert a Football Managerben, mondván majd én azt jobban tudom…. Nem filmesztétaként csak egyszerű nézőként teljesen magával visz a sorozat, a vidék, dolgos Angliáját reprezentáló Sunderland a sorozat indulásakor esett ki a Premier Leagueből. Sunderland Észak-Angliában van, az ottani munkásemberek szórakozása kortól függetlenül szinte csak a labdarúgás, a fanatikus szurkolók a másod -és a harmadosztályban is több mint húszezren mennek ki a stadionba. Szurkolói nem színház jelleggel mennek a mérkőzésre, ha jól megy a csapatnak felemelik őket, de ha azt látják nem tesz mindent a csapat, vagy az adott játékos, nincs kegyelem, repkednek a f…ck off-ok a nézőtérről, legyen az egy könyvtáros, egy taxis vagy vendéglátós. Ebben a régióban a Newcastle United a top klub, óriási a rivalizálás a szomszédos város csapatai között, ez jól látszott akkor is, amikor a már harmadosztályú AFC Sunderland a kupában a Newcastle U23-as csapatával játszott. Azon túl, hogy átjött mennyit jelent bármilyen korosztályban játszik egymás ellen a két csapat, szívszorító is volt látni meddig süllyedt a korábban évek Premier League-es csapat. Mint minden bajnokságban, itt is óriási a differencia az első és a másodosztály bevételei között egy klub életében. Angliában a szövetség pénzzel segíti a kiesett csapatokat, de így is nagyon nehéz visszajutni rögtön egy kiesett csapatnak. Rengeteg példa van arra, hogyan esnek vissza a harmadik ligáig a csapatok a Sunderlanden túl is. Bolton, Blackpool, Birmingham City stb stb… A sorozat azt mutatja be, hogy lesz egy rögtön visszajutni akaró csapatból kieső, aki próbál visszakerülni a Championshipbe. Minden betegség kijön ami egy klubnál kijöhet szakmailag. Rossz transzferek, irreálisan magas fizetések, az akadémiai játékosok elherdálása, rossz edzőválasztás, egy kétes tulajdonosváltás. Akit érdekel a háttér és kedveli a dokumentumfilmeket mindenképpen ajánlatos megnézni az eddig két évadot megélt sorozatot. Az Amazonon futott az All Or Nothing: Manchester City doku, ami viszont teljesen más felépítésű. Inkább Guardiola márkaépítéséről szól és az ő edzői filozófiáját mutatja be a sorozat. Egyértelműen a katalán edző a főszereplő, az ő szemüvegén keresztül látjuk a labdarúgást és itt elsősorban a motivációs beszédei miatt érdemes nézni a sorozatot. Bepillantást nyerhetünk valamennyire az öltözői légkörbe és a transzferpiac mozgásait is figyelemmel követhetjük, ez a vonal a Sunderland sorozatban erősebb, viszont óriási a kontraszt a két csapat között, akik nemrég még egymással is bizniszeltek Jack Rodwell révén.
 
main p15872421 b v9 ab.0 
 
A karantén elején jött ki az olasz Ultras cimű film a Netflixen, amit nagyon vártam. Annál nagyobb volt a csalódás. Gomorra és olasz foci rajongóként nem tudtam elképzelni, hogy unni fogok egy Nápolyban játszodó foci témájú filmet, de sajnos ez történt. Az olasz tifosik, szervezett szurkolók életét hivatott bemutatni a film, voltak erős pillanatok, volt igazi olasz feeling, a pisztollyal robogón közlekedő ultráktól, az éneklő huligánokig és nem kevés tesztoszteron is fellelhetp, de nem igazán voltak karakterek, nem volt olyan fordulat ami a székbe húzott volna. Attól, hogy egy csapat neve sem hangzik el csak városok: Nápoly, Róma és színek: világoskék, bordó-sárga, olyan volt az egész mint egy licensz nélküli Fifa a Piemonte Calcioval. Egyszer nézős nyomot nem hagyó film volt, egy fokkal jobb mint egy 0-0-ás Mezőkövesd- Felcsút.
 
maxresdefault_1.jpg
Nápolyon keresztül megérkeztünk a Maradona Mexikóban cimü dokuhoz. Ez az argentin zseni kevésbé veretes edzői pályája egy állomását mutatja be a mexikói másodosztályú Doradosnál. A dolog pikantériája, hogy a csapat Culiacán városban játszik, ami Mexikó legnagyobb drogterülete Sinaloa állam fővárosa. Narcos rajongók jól ismerik a várost, két évad játszódik a nincstelen sinaloai kábszeresek főszereplésével. Minden idők egyik legjobb labdarúgója, egy drogközpont kellős közepén? Hát ez sorozatért kiált. A Netflixen megy szintén ez a doku is. Maradona edzői kvalitásaiba a legkisebb mértékben sem láthatunk bele, már ha feltételezzük, hogy van ilyen. Itt a játékosok valószínűleg nem fejlődtek semmit, nem köttettek jó transzferek, kerültek át játékosok új posztokra, vagy hoztak fel fiatalokat a nagycsapathoz. Itt van Maradona és ennyi a titok. Puta viszont van bőven. Borzasztó látni az orosz vébén is látott roncsot, aki Maradonából lett, nem egy összeszedett, gondolkodó, szakmailag feddhetetlen volt klasszis látunk. Egy zseni, aki bedobja a pélóját a vízbe és elégedetten hátra dől, amikor ettől mindenki elámul. A Dorados eredményei javultak az isteni Diegoval, a követhetetlen Apertura-Clausura lebonyolításban mindkétszer a végéig jutnak, de a döntőben elbuknak. Maradona kiesőhelyen vette át a csapatot, onnan jutottak el ideig, ami figyelemre méltó, de a sorozat máig keresi a miértjét. A Maradona kultusz kézzel fogható, jó látni az emberi kapcsolatokat, de végig érezhető az amatőrizmus. Hogy lehet a gyepszőnyeget ugyanarra a cégre bízni, mint Újpesten? Tudom, tudom…  Mexikói másodosztály.

0001B12GG.jpg

Ha már argentin foci. Teljesen más stílus, a színészekkel és korlátozott mértékben Carlos Tevezzel futó sorozat a Netflixen, ami a Boca Juniors: Carlos Tevez élete címet viseli. Tevez jó játékos, ez nem vitás, de elsőre nem tűnt olyan érdekesnek, hogy nyolc részes sorozat kerekedjen az életéből. A Michael Jordan féle The Last Dance is csak 10 részes, mégis érdekes megnézni ez a sorozatot. Ellentéte az Ultrasnak, sokat nem vártam tőle, de nagyon szerethető. Minden rész Tevez pár mondatával kezdődik, ami nagyon személyes témákat is érint, részletes mutatja be gyerekkorát, a nélkülözést, bandaháborút, drogokat nem nélkülözve. A sorozat valós eseményeken alapul, ahogy mondani szokás, de a nevek és a szereplők eltérhetnek a valós személyektől. Nem megy át dél amerikai szappanba, pont annyi magánélet van a sport mellett, ami élvezhetővé teszi a sorozatot és közelebb hozza Tevezt az átlag futballkedvelőhöz. Ha eddig nem tettétek mindenképpen érdemes ezeket megnézni a bajnokságok újraindulásáig, hacsak nem vagytok fehéroroszok.

backdrop-1920.jpg

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!