Történt, hogy 2017 tavaszán a PSG a Barcelona vendégeként méreteset zakóztak, ami a katalánoknak igencsak kellett, hiszen a párizsiak 4:0-ra nyertek otthon, és már továbbjutóként kezelte mindenki őket. Nem ok nélkül… Itt azonban közbeszólt a sors, a sors meghosszabbított kezeként pedig Deniz Aytekin, a török származású bíró! Most – figyelem, három év után! – az UEFA megállapította, hogy rosszul vezette a mérkőzést…

És a többi? Arról nincs hír, hogy milyen büntetést róttak ki rá, ahogy arról sincsenek információink, hogy mi a fészkes fenét csinált eddig az UEFA! Egy ilyen ügyet ugyanis egész egyszerűen nem lehet három évig rágni, hiszen a kupaküzdelmek mennek tovább, így, ha valami nincs rendben, azonnali beavatkozásra van szükség. Most az UEFA nagyon aktív, minden európai nemzeti szövetségre komoly nyomást gyakorol – azaz most nagyon sürgős a dolog!

Miért is? Mert komoly pénzügyi érdekei vannak azirányban, hogy folytatódjanak a bajnokságok, és – mintha ez természetes lenne! – még egyes kormányokat, valamint azok döntéseit sem átallja kritizálni. Legutóbb a francia kormányt illette negatív szavakkal, mondván, hogy őket (az UEFA-t) nem kérdezték meg… Nagyon nincs ez rendben barátaim! Mert ami nálunk van járvány téren, az sem mindennapi, de vannak országok, akik sokkal, de sokkal nagyobb bajban vannak és ezzel együtt is kénytelenek lejátszani a meccseket, vagy ha nem, akkor az UEFA egy tökéletesen igazságtalan döntést akar rájuk erőltetni!

De ha már itt tartunk, akkor nem hiszem, hogy nagyon merész feltételezés lenne, hogy a bíró kérdésében hasonló motivációi voltak az európai szövetségnek; valamilyen pénzügy érdek… Ne gondoljon senki arra, hogy lefizették a bírót, és ezt elnézte az UEFA, lehet még ezermillió más pénzügyi természetű indíttatása is a szövetségnek. De az már egyenesen tűrhetetlen, hogy mindenen, és mindenkin keresztülgázolnak!

És ha egy ilyen vezetés van a kontinens élén, akkor mit várhatunk a nemzeti szövetségektől? Nézzük csak meg! Az milyen szabályozás, ami csont nélkül kimondja, hogy sem a bírókat, sem a szövetséget, sem annak tisztségviselőit nem szabad kritikával illetni a szakmán belül, mert az bizony komoly büntetéssel járó cselekedet! Vagy arról van valamiken bármilyen tudomása is, hogy mitől lenne független a bírói kar, amikor végső soron a munkáltatói jogok gyakorlója az a szövetség, aki a bíróküldést is intézi?

Hol fair-ek ezek a szabályok? Mi biztosítja a függetlenséget? Miért nem lehet a bírói kar munkaadója egy valóban független szervezet, akitől az MLSZ megrendel, és a megrendelést – mint minden beszállító esetében – árgus szemmel követi, és pontosan megköveteli azt a minőséget, amire szerződött partnerével? Meg úgy általában is; nem lenne sokkal tisztább a dolog? Nem lenne talán átláthatóbb? Vagy az átláthatóság nem cél? Ha nem cél, akkor miért? Milyen titkolni valója van a szövetségnek?

Persze, maga az állam sem tud sokat tenni a visszás helyzet megszüntetésére, mert ha megpróbálna hatalmi szóval beavatkozni, azonnal jönne a FIA-UEFA páros, és kizárás, pénzbüntetés, meg mindenféle más retorzió következne. Azt viszont szívesen veszik a Kánai úton, hogy jönnek azok a milliárdok, amivel évről évre gazdálkodhat az MLSZ?

És végül; miért gondoljuk, hogy ez magasabb szinteken másként van? Ha mindez rendben van a nemzeti szövetségénél, akkor a felsőbb szervek működése sem térhet el nagyon. És máris itt a magyarázat, hogy a rém ócska produkciót bemutató játékvezető ügyét miért csak most tárgyalták… 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!