Rummenigge, a Bayern vezérigazgatója szerint szükség lenne egy egységes fizetési sapka bevezetésére Európában. Miért lenne ez jó? Jó lenne egyáltalán? A kérdést nem a szokásos „és mennyit kell ehhez melózia egy sori munkásnak…” irányából közelítem, hanem sokkal inkább onnan, hogy jót tenne a focinak, avagy nem. Nézzük!

A Sky TV-nek nyilatkozó német szupersztár megemlítette, hogy Platini annak idején szerette volna bevezetni a rendszert, azonban rendre lepattintották, mosdván, hogy

„Bár a nagy európai klubok mind támogatták az elképzelést, azt a választ kapta, hogy az EU versenyszabályzata ezt nem teszi lehetővé. Nehéz megítélni, hogy ma más-e a helyzet."

Hozzá kell tenni, hogy a leszerepelt UEFA-vezért a nagyobb klubok támogatták, a dolog tehát nem ezen a szinten hasalt el. A jogászok, adószakértők nem engedték a dolgot, az EU-szabályozásra hivatkozva. Nem tudom, hogy mire gondoltak, de nekem például eszembe jut, hogy például minden országban meghatározott összegeket keresnek az állami alkalmazottak, ahogy az európai bürokraták szintén ilyen konstrukcióban kapják fizetésüket. Nem nagyon létezik teljesítmény-alapú része a juttatásaiknak, ez nem mondjuk látszik is…

De a tény ettől még tény marad; az effektíve meghatározott fix jövedelem bizony semmiben nem különbözik a maximált jövedelemtől, csak annyiban mutatható ki némi különbség, hogy a fent említetteknél a maximum és a minimum összege egybeesik… Ez lehet, hogy nem éppen jogi megközelítés, de ha a jog ezt másképp kezeli, akkor bizony rossz nyomon van, és a jog nem egy olyan dolog, amit nem lehet alakítani!

Mér egy nagyon fontos megjegyzés; itthon nem kell tartani attól, hogy sokan beleütköznek ebbe a plafonba, így nálunk – bár a már említett alpári megközelítés szerint túlfizetettek a játékosok – nem lenne komolyabb következménye annak, ha bevezetnék ezt a szabályozást. Az is elhangzott egyébként, hogy az USA-ban, ahol van fizetési sapka szabály, nincs kieső és feljutó, és ez bizony gyökeresen más helyzet. Nem tudom, hogy ki keveri a szezont a fazonnal, de ennek a témának semmiféle összefüggése nincs!

Egyébként a téma azért került elő, mert Christian Seifert, a Német Labdarúgó Liga (DFL) elnöke tárgyalásokat kezdeményezett a témában. ÉS figyelem! Nem az a probléma a nagy fizetésekkel, hogy sokat költenek a klubok, hanem az, hogy ez egy bizonyos szint felett már kockázatokat jelent, és az, hogy a gazdagabb klubok olyan erőfölényre tesznek szert, amit bizony a klub csak pénzügyi értelemben szolgál meg, de az már egyáltalán nem biztos, hogy szakmai munkájuk is predesztinálná őket Európa felsőházába!

És végül; ha van plafon, elképzelhető, hogy a mi lemaradásunk sem lenne olyan áthidalhatatlan szakadék, mint most…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!