Sokáig szinte ismeretlen fogalom volt a fiókcsapati státusz, de a Fradi – miután megszüntette B-csapatát – a megszokott szakmai együttműködést kissé szorosabbra fonta a Soroksárral, hiszen így nem kellett két osztály távolságot tartania a lényegében B-csapatként funkcionáló egyesülettől. Számos más példa is akad ma már erre az együttműködésre (pl. DVTK – K-barcika, Felcsút – Csákvár), és manapság már az MLSZ igazolásokra, játékengedélyekre vonatkozó szabályai is támogatóak az ilyen együttműködések tekintetében.

Soroksáron – ahogy az az élvonaltól lejjebb általánosan jellemző – most nehezebb idők következnek, de mint azt a klubhonlapon megjelenő videó is tanúsítja, a klub tovább építkezik! Bár stadionjuk nem felel meg a tervezett előírásoknak (világítás, pályafűtés), az MLSZ most minden bizonnyal elengedi ezeket a követelményeket egy időre. Ugyanakkor – ahogy arra számítani lehet – ez csak egy átmeneti állapot, így a nagy múltú klubnál is napirenden kell tartani a kérdést.

Bár jogi értelemben a mai soroksári klub nem egyenesági leszármazottja az 1911-ben alakult Soroksári AC-nak, mivel a mostani klubot a nulláról kellett visszahozni, és csak 1999-ben indult újra a foci, mégis azt kell mondjuk, hogy bizony a ma már Budapest részévé vált településen komoly hagyományai vannak a labdarúgásnak! Az igaz ugyan, hogy soha nem tartoztak az elithez, de a ’30-as évek elején/közepén, majd az ’50-es évek körül szerepeltek az első osztályban is.

A tipikusan nagyokat liftező klub aztán a ’99-es újra-alapítás után mintha stabilabb lábakon állna, hiszen a BLSZ2-ben történt indulás után - játékjog vásárlást is beiktatva – 2014-től immár stabil másodosztályú klubként üzemelnek. Most a klubhonlapon nyilatkozó Dragóner Attila a következőket mondta:

„Még kérdéses, hogy a jövőben mekkora büdzséből tudunk gazdálkodni, de a legfontosabb cél, hogy a klub stabil maradjon és a fiatalok továbbra is építő közegbe kerüljenek. A klub filozófiájához továbbra is ragaszkodunk. A jelenlegi keret tagjait egyénileg értékeljük majd, utána döntünk az esetleges szerződéshosszabbításokról, illetve a távozókról. A Soroksár továbbra is támadófutballt fog játszani – a Lipcsei Péter által vezetett szakmai stáb mást el sem tud képzelni –, ehhez keressük a játékosokat. A Fradival való kapcsolat remekül működik, sok FTC-játékos, aki nálunk futballozott, később más NB I-es klubhoz tudott szerződni.”

Feltűnő, hogy mostanság egyre többen emlegetik a támadófutballt, filozófiát és stílust. Az más kérdés, hogy ki mit ért alatta, ugyanakkor végre azt látjuk, hogy vannak elképzelések arra vonatkozóan, hogy milyen játékot képzelnek el a klubok, és nem csak vaktában igazolnak játékos, illetve edzőt. És ami a legfontosabb; konkrét célokat határoznak meg, pontosan tudják, hogy mi akarnak elérni. Itt most leginkább a Fradi-féle együttműködés és az infrastruktúra kap hangsúlyt, de ezek nem önmagukért való dolgok, hanem annak szolgálatába állítják mindezt, hogy a Fradi-játékosok ugródeszkája legyen az egyesület.

És persze – ezt se feledjük! – közben meg kell őrizni az NB2-es tagságot, mert különben az együttműködés értelmét veszti, hiszen egy osztállyal lejjebb már nincs az a szint, ami alkalmas lehet a fiatalok, vagy akár az élvonalból átmenetileg kikerülők számára arra, hogy útjuk az élvonalba vezessen!

De miért fontos mindez? Mert egyre fontosabbá válik, hogy klubszinten, kimondottan, és mindenki által tudott módon le legyenek fektetve az alapok. Játékos, edző, vagy bármely klub-alkalmazott így pontosan tudja miért dolgozik, és pontosan lemérhető a munka sikeressége is! Nem komoly cél az, hogy egy másik csapat alá dolgozik egy klub? Miért ne lenne az? De megfordítom; lenne komoly foci Soroksáron, ha nincs az együttműködés? Aligha…

Az említett interjú:

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!