Európában immár több bajnokságot is lezártnak minősítettek, de ahol még ez nem történt meg, ott is vannak problémák – miközben a Bundesliga már működik. Nagyon vegyes a kép, de látni kell, hogy a járvány által fokozottan sújtott területeken nem egyszerű a helyzet. Ezúttal Angliába, Spanyolországba és Olaszországba látogatunk el, olyan országokba, ahol elég komoly válsághelyzet van még a mai napig is.

 

Anglia

Megkezdődtek az orvosi vizsgálatok, készülnek az újrakezdésre. Ez eddig szép, de már korábban többen jelezték, hogy nem érzik biztonságban magukat, és ezért nem tartják jó ötletnek a folytatást. A játékosok kétségeit a tömeges tesztek igazolják is, hiszen három csapat hat tagjánál mutatták ki a vírus jelenlétét.

Fontos kiemelni, hogy nem volt teljeskörű teszt, a mintavételek nem terjedtek ki mindenkire. Erre a jövő héten kerül sor, és nem lennénk meglepve, ha még több esetet regisztrálnának. Ami igazán ijesztő a dologban, az, hogy a pozitív tesztet produkálók mindössze két napi izoláció után máris visszatérhetnek az edzőkomplexumokba – legalábbis a protokoll szerint. Ha ez tényleg a gyakorlat részévé válik, bizony komoly kockázatot jelent majd…

Fontos megjegyezni, hogy ugyan az ország egészségügyi téren talán túl van a legnehezebb napokon, de a napi fertőzöttek száma csak igen lassan csökken, így akár egy elhúzódó járvány is kialakulhat, ami bármikor újra belobbanhat.

 

Spanyolország

Elvileg megvan a kezdés időpontja, de közel sem rózsás a helyzet. Tudjuk, hogy talán túl vannak a járvány csúcspontján, de a 600-at még mindig meghaladó napi új esetek száma arról tanúskodik, hogy közelébe sem vagyunk a nézők előtt rendezett meccseknek. Márpedig a meccsnapi bevétel itt is egy eleddig nem pótolható bevételi forrás.

Nem csoda hát, hogy egyes klubok igen nehéz helyzetben vannak. A spanyol csapatok közül többen bontottak már szerződést és csökkentették a futballisták fizetését. A Málaga az első olyan klub, amely a teljes keretet, illetve a labdarúgókat felfüggesztette. A közlemény szerint nem maradt más megoldás a csőd elkerüléséhez. A felfüggesztett, alkalmazotti státuszú labdarúgók és szakemberek most állami segélyből élnek.

A másodosztályt tehát elérte a csődveszély, de az első osztály alsóbb régiói is veszélyeztetettek, ami nem „csak” az ottani alkalmazottak számára nyugtalanító, de a bajnokság befejezését is veszélyezteti.

 

Olaszország

Sajnos itt sem mondhatjuk, hogy vége a járványnak, mert még mindig 800 körülire tehető a napi új fertőzöttek száma. Ezért Vincenzo Spadafora olasz sportminiszter szerint a következő napok koronavírus fertőzési adataitól függ, hogy mikor indulhat újra a labdarúgó-bajnokság. Magyarra fordítva; nem tudni, hogy mikor indulhat el a Serie A!

A folytatáshoz mindenképpen kell a kormány hozzájárulása, hiszen bármilyen nagy is a pénzügyi nyomás, a klubok is pontosan tudják, hogy milyen súlyos következményei lehetnek a korai kezdésnek. Most ott tart a dolog, hogy a június közepi indulásra gyúrnak a csapatok, de hogy ez mennyire reális, azt nem tudni, ugyanis az olasz korlátozásokat június 14-ig biztosan fenntartják, miközben a klubok már 13-án szeretnének kezdeni, hiszen egyre nagyobb az időnyomás.

Nehezíti a helyzetet – de egészségügyi szempontból indokoltnak tűnik -, hogy bármely csapatnál is találnak akár egyetlen pozitív mintát produkáló személyt is, az egész csapatnak 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez bizony egy június közepi kezdés mellett is kérdésessé teszi az UEFA által meghatározott időpontig történő befejezést…

 

Bár az egyre súlyosbodó gazdasági problémák miatt egyre több ország igekszik újra visszaállni a járvány előtti üzemmódra, ma még rengeteg kérdőjel van. A virológusok szinte egyöntetű véleménye szerint lesz még több hulláma is akár a járványnak, és most az látszik, hogy a restart már pár nap alatt bezavart a lecsengésbe. Nehéz most felelős döntést hozni, mert a szakemberek is csak annyit tudnak, hogy lehetnek még problémák újra, de azt, hogy mikor, és hogy milyen erősséggel támad újra a vírus, még ők sem tudják megjövendölni.

Vannak tehát biztató jelek, de ma még egyáltalán nem biztos, hogy a top-bajnokságok majd a pályán dőlnek el…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!