Nem újkeletű a vita, ami arról szól, hogy kell, avagy nem külföldi edző Magyarországra. A vita eldöntetlen marad, de egy kis összeállítást készítettünk az NB1-ről, a csapatok edzőiről. Azonnal lelövöm a poént; szerintem nincs túl sok külföldi edző, akik pedig itt vannak, azok csak azt bizonyítják, hogy van mit behozni a futball-szakmának Magyarországon!

Miért gondolom ezt? Mert ma itthon több pro licenszes edző van, mint Angliában, de – mint a példa mutatja – ez a képzés önmagában semmit nem jelent! Csak megjegyzem, hogy a ködös Albion tájain nagyobb arányban vannak a külföldi menedzserek, így igazából ez hazai-külföldi vita csak műbalhé, sok jelentősége nincs!

De! Mindig voltak áramlatok, most pedig úgy tűnik, hogy az eddigi déli helyett váltottunk, és most az északi vonal lett erősebb. Ez nem is baj, mert az egyébként is délies jellegű munkához való viszonyunk miatt nem baj, ha az edzők kicsit kockábbak, ugyanakkor egyre inkább távolodunk attól, amit valaha Duna-menti stílusnak neveztek… Amennyiben a sehova nem vezető vita ezen az alapon robban ki, akkor bizony van értelme is, de amíg arról van szó, hogy ki veszi el és kinek a munkáját, addig csak a személyes sértettségek, és érdekek mentén folyik – és mint tudjuk, így értelmét is veszti.

Nézzük tehát az edzőket:

FTC - Sergiy Rebrov (UKR)

Fehérvár – Joan Carillo (ESP)

Mezőkövesd – Kuttor Attila (HUN)

Felcsút – Hornyák Zsolt (HUN, SVK)

DVTK – Feczkó Tamás (HUN)     

Honvéd – Pisont István, Dajka László (HUN, HUN)           

Kisvárda – Bódog Tamás (HUN, GER)

DVSC – Vitelki Zoltán (HUN)

Újpest – Nebojsa Vignjevic (SRB)

Paks – Osztermájer Gábor (HUN)            

ZTE FC – Márton Gábor (HUN)

Kaposvár – Waltner Róbert (HUN)          

Azt ugyan nem tudjuk, hogy kik esnek ki (matematikailag még a Kaposvár sem kieső), de azt már tudjuk, hogy kik kerülnek fel:

MTK – Michael Boris (GER)

Budafok – Csizmadia Csaba (HUN)

KI a külföldi, és ki a hazai? Ez egy érdekes kérdés, mert például Bódog inkább német, mint magyar, ahogy Hornyák esetében sem mondhatjuk, hogy a magyar foci „terméke”. Ha így nézzük a tizenkettőből öt külföldi, ami nem tragikusan sok, de – mint említettem – azt jelenti, hogy a csapatok majd’ felénél szóba nem jöhet a Duna-menti stílus… Persze, ilyen alapon gondolkodva azt kell, hogy mondjam, ez sok magyar edzőnél sincs meg…

A felkerülőkkel nem biztos, hogy változik az arány, de most a hírek arról szólnak, hogy Oenning, a korábbi Vasas-edző akár megérkezhet Kispestre, amivel azért már 50%-ra emelkedhet az arány, és ami még érdekesebb, a korábbi déli vonulattól egyértelműen az északi – leginkább német – vonal erősödik fel.

Persze nem tudjuk, hogy Pisonték mit tudnak alkotni a hátra lévő bajnoki- és kupameccseken, de én azért szurkolok nekik, mert ők még talán egy olyan felfogást képviselnek, ami azért legalább nyomokban tartalmaz valamit a régi magyar hagyományokból. Nem gondolom, hogy egy magyar csapat játékának retró jelleget kell adni, de azt viszont igen, hogy a magyar foci legszebb hagyományait igenis érdemes lenne tovább vinni!

De most megint úgy tűnik, hogy ez senkit nem érdekel, és senki nem foglalkozik azzal, hogy kiszemezgesse múltunk értékeit, és ötvözze a modern futball elemeivel. Hogy ez miért van, elég messzire vezet, de tény, hogy most a fizikális, német jellegű vonal érvényesül, megfűszerezve egy kis szláv beütéssel, a dél-szláv vonal pedig kihalóban van. Ez utóbbit egyáltalán nem sajnálom, mert a déliek nem csak egyfajta játékot hoztak a focinkba, hanem olyan magatartásformákat is (pl. lazovicsing, visszaosztás, ilyenek…), amik nem magyar pályákra valók.

Ha a németektől átvesszük a céltudatosságot, és a szorgalmat, az nem fog ártani, de ha a gépiességet is eltanuljuk, megint tévúton leszünk!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!