Nem is kérdezem, inkább mondom; nyernie kell ennek az európai polgári kezdeményezésnek! Igen, lehet, hogy sokan nem tudják, de az egymillió aláírás nem volt elég a sikerhez, mert a referendum aláíróinak minimum hét országban meg kell haladnia az előre megadott mértékeket. De semmi nincs veszve, most hosszabbítást kértek a kezdeményezők!

Sajnos annak nem akadtam a nyomára (lehet, hogy nem publikus?), hogy milyen arányokat állapítottak meg, csak azt tudom korábbi híradásokból, hogy Magyarországon, a Felvidéken, illetve Székelyföldön jöttek össze ezek a számok, ami annyit tesz, hogy még négy országot kell megmozgatni. Ha nem tévedek a baszkok, a katalánok, a Dél-Tirol lakossága biztosan mozdítható, de mivel nem vagyok komoly szakértője a témának, lehet, hogy tévedek…

Annyi minden esetre biztos, hogy mi már megtettük, amit lehetett, most azon van a sor, hogy az említetteket, és más kisebbségeket is meggyőznünk arról, hogy elemi érdekük a kezdeményezés mellé állni, mert néhány országban a kormányok nem irányítanak elég EU-s fejlesztési forrást a kisebbségek lakta régiókba, diszkriminálják ezeket a területeket. Az persze lehet, hogy Európa nyugati felén ez nem olyan súlyos probléma, de – ha emlékezetem nem csal… - Spanyolországban azért elég komoly pénzügyi változások voltak a katalán tüntetések, és a népszavazási hercehurca után!

Azt mondom tehát, hogy mindenki, aki csak teheti, kutassa fel ismerősei között azokat, akik érdekeltek lehetnek az ügyben, vagy ezeken a területeken laknak, vagy pedig ismernek sok olyan európai polgárt, akikhez talán még el sem jutott a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése! Azt gondolom, hogy ezt kötelességünk megtenni, nem a magunk érdekei miatt, hanem azért, mert végre egy olyan ügy mögé állhatunk, ami európai módon, a legkényesebb jogi normáknak is megfelelve tud hatni ott, és azoknál, ahol, és akik a hátrányos megkülönböztetést saját bőrükön érzik.

És most jöhetnék én magyarsággal, összetartozással és nagy szavakkal, de most nem ez a lényeg (persze rendkívül fontos dolgok ezek!), hanem az, hogy megértessük szerte Európában, hogy ez nem kizárólag székely, vagy magyar-ügy (ahogy tetszik!), hanem mindenkit egyaránt érint! Ja, hogy közben a szomszédos országok acsarkodnak ellenünk? Azt eddig is megtették, és ezután sem fognak kebelbarátként kezelni, ebben semmi különös nincs, viszont az egyenlő bánásmód, az azonos feltételek bizony éppen azokat a fennálló különbségeket hivatottak kiküszöbölni, amik a kölcsönös bizalmatlanság kiváltó okai között szerepelnek.

Azt kell mondjam tehát, hogy egy ilyen ügy sikere azoknak is érdekük, akik kézzel-lábbal hadakoznak ellene. Azt, hogy nem ismerik fel a lehetőséget, hanem bajt vízionálnak, nagyvonalúan engedjük el, hiszen később minden bizonnyal belátják tévedésüket.

A dolog most úgy áll, hogy Vincze Loránt az Európai Parlamentben kérte a hat hónapos hosszabbítást (erről ITT ír), amit - tekintettel a különleges helyzetre - minden bizonnyal elfogad a testület.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!