Nehéz téma… Nehéz, mert ha csak a bajnoki meccseket nézzük, akkor immár a 225. alkalommal kell valami érdekességgel előjönni. És mégsem kell sokat gondolkodni a témán, mert a sors nagy rendező, így most is olyan helyzetből indulnak neki a csapatok a mérkőzésnek, amilyen talán még soha nem volt. Mindezt úgy, hogy az elmúlt 115 év igazán nem nevezhető eseménytelennek! Most a mérkőzés erősen megcsúszott, a nagy kérdés pedig az, hogy ki csúszik majd meg a pályán?

Kezdem ott, hogy a Szusza Ferenc stadion mintha el lenne átkozva, mióta nincs futókör a pálya körül. Pedig a 2001-ben történt átalakítás sem most volt, és a mai nevét is immár 17 éve viseli. Hosszú sztori, külön cikksorozat kellene a fordulatos történet elmeséléséhez, de tömören csak annyit erről, hogy a fejújítástól kezdve a további munkákig inkább csak gányolás történt, semmint érdemi munka, egészen odáig, hogy a gazdátlan létesítmény sokkal inkább pitiáner személyi ellentétek terepe, semmint meccsek helyszíne…

Most éppen azzal borzolta a kedélyeket az MLSZ, hogy az Újpest nem kapott első osztályú licence-t! Ennek pedig nem más az oka, mint a pálya… Már megint. Aztán kiderült, hogy ez csak technikai probléma, mert a rendszer, amiben rögzíteni kellene a sikeres tesztmérkőzés megtörténtét, lezárt, így a klub nem tudta azt rögzíteni benne. Most az Újpest FC közleménye szerint hiánypótlás keretében megoldják ezt a problémát – és persze majd jön még másik ezer, de ez már egy másik történet.

Ha megnézzük, hogy a két csapat stadionja között milyen különbség van, akkor bizony élesen kirajzolódik a két csapat közti különbség is. A Fradi az európai kupaporondon vitézkedik, az Újpest pedig a következő egy hónapban a kiesés elleni harc egyik résztvevője. Előre lefutott lenne a meccs? Ennek megválaszolására Sallói Istvánt idézem, aki azt mondta, hogy ha valaki nem a papírforma szerinti eredményt tippeli a meccs előtt, az vagy hülye, vagy nem ért a focihoz. Én ezt kiegészíteném azzal, hogy nem csak hülye, vagy amatőr lehet, hanem érzelmileg érintett is, azaz szurkoló!

Én ez utóbbi vagyok, de most be kell látni, hogy – bár a derbi azért (is) derbi, mert lehetetlen megmondani, mi lesz a vége – az Újpest mellett most semmilyen érv nem szól. Keret, feltételek, edző, anyagi lehetőségek stb.-stb., mindenki tudja mire gondolok. Igen, materiális alapon nincs is semmilyen fogódzó, de mi van a lélektani tényezőkkel, mi van a híres újpesti csibészséggel? Erre egy 1982-es példát hozok:

Október 24-én az Újpest egy erősen tartalékos csapat előtt állt ki a Népstadionban rendezett kettős rangadón a Fradi ellen, ahol nem játszott többek között Törőcsik, Nagy, Kovács sem, a jobbszélső, Árky bal oldali védőt játszott, és a kezdőben kapott helyet a mindössze 17 éves Karácsonyi. Ez országos egyes volt, de a négy nappal korábban Madridban 3:1-re kikapó, tartalékos Újpest mégis 3:0 arányú győzelmet aratott! Hogy történhetett ez meg? Temesvári Miklóst is meglepte csapata teljesítménye, a meccs utáni nyilatkozatában ennek hangot is adott, amikor ezt mondta: „Nagy meglepetés számomra is a fiatalok kitűnő játéka; a jelek szerint a madridi kupamérkőzés nem viselte meg az együttest.”

Nos, a magyarázat egyszerű, az újpesti csibészekben mindig is volt kurázsi, soha nem kellett a szomszédba menni egy kis vagányságért! Igen ám, de ez mind-mind múltidő… Most van egy olyan belső védője a csapatnak, aki príma balerinának született, és ennek megfelelően is viselkedik, edzője pedig nem küldi el szebb vidékekre. Mindez csak kiragadott példa, de jól jellemzi azt a helyzetet, amiben a csapat van mostanság.

Ami azonban nem egy eset, és nem kiragadott momentum, hanem bizony egy igazi mélyütés a várható produktumra nézve, az nem más, mint hogy Vignjevic mester – a városi madarak csiripelése szerint… - a bajnokság végén távozik. Márpedig, ha ez így van, akkor igazán komoly a baj, hiszen a csapat 13 játékosának szerződése lejár, új tárgyalásokról meg nem hallani. Miért? Egész egyszerű magyarázata van a dolognak; Újpesten a sportigazgatói feladatokat is az edző látja el. Biztos, hogy akar tárgyalni arról, hogy távozása után milyen kerettel vágjon bele az új bajnokságba volt csapata?

Szóval, nincs mese, ez a derbi már a kezdés előtt lefutottnak tűnik. Ettől még mindkét szurkolótábor ott lesz majd a képernyők előtt, mert olyan nincs, hogy éppen egy derbin hagyja cserben a csapatát bárki is!

Miért nem írtam a Fardiról? Azért, mert a zöld-fehérek részéről minden a legnagyobb rendben van, ők olyan helyzetből indulnak, ami méltó a derbihez, és nem utolsó sorban méltó hagyományaikhoz. Rendben, értem, hogy kevés a magyar játékos, meg a stílus sem feltétlen önazonos, de helyezésük, eredményeik most is kiemelik őket a mezőnyből, ami bizony az Újpestről közel sem mondható el.

A végén még egy gondolat; erős kísérletek vannak rá, hogy a derbit „lecseréljék” azzal, hogy más csapatot, csapatokat emelnek ki, de az csak olyan, mint amikor a legnemesebb szilvapálinkát felütik valamilyen ócska krumpliszesszel: hamisítvány…

 derbi2020

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!