Zseni vagy rendszerkegyelt ostoba bunkó? Többszörös bajnok edző de volt már, hogy játékosai levelet írtak, hogy vagy ő megy vagy nem játszanak, de volt olyan is hogy érkezése hírére már lázadtak a játékosok. Nemrég azt nyilatkozta, hogy tud bánni a játékosaival, de az urbánus legenda szerint fenyített ha valaki nem tudta a Fradi indulót. Volt szövetségi kapitány aki hitt az összetartásban  és a párbeszédben mégis kommunikációs trénert kapott mert nem tudott úrrá lenni az indulatain. Kicsoda Pintér Attila? Hiányzik e nekünk?

 

A Kisalföld készített interjút a régóta parkolópályán lévő volt szövetségi kapitánnyal. Néhány kiragadott részlet a riportból. Teljes interjú itt.

"Két éve hiányzik a magyar labdarúgás vérkeringéséből Pintér Attila, aki volt szövetségi kapitány, a címei, érmei számát tekintve pedig a jelen korban az egyik – ha nem a – legeredményesebb magyar edző. Az 54 éves szakember 2018. június 2-án a Puskás Akadémia–Paks (1–0) első osztályú mérkőzésen ült legutóbb a kispadon, a felcsúti együttest irányította."

" Az elmúlt időszakot nem töltöttem munka nélkül, tökéletesítettem azt az anyagot, amin már tíz éve dolgozom. A magyar labdarúgás utánpótlás-nevelésének reformjáról szól. Tíz éve mondom, az utánpótlást más alapokra kellene helyezni. Ha ez megtörténne, akkor a gondoltnál is rövidebb idő alatt utol lehetne érni a környező térség és a velünk egyforma népességű országok utánpótlás-nevelésének színvonalát. Szakmai bizottságok jöttek-mentek, de véleményem szerint nem tettek le érdemi anyagot az asztalra a magyar futball megújítására. Mindenki megy a saját feje után. Verebes József és még jó pár edző a sírba vitte a tudományát. Amit készítettem, az egy gazdag anyag, amiben a külföldi szakmai útjaim során szerzett tapasztalatok is benne vannak."

"Mást és máshogy kell csinálni, mint eddig. Magyarország az egyes kudarcok után nem tanult a hibákból. Máshol is vannak hullámvölgyek, de például Spanyolország, Hollandia, Németország képes volt kijavítani a hibákat, újraindítani a futballját, mi pedig egy helyben topogunk. Magyarországon a magyar focira kellene képezni a fiatalokat úgy, hogy fejlődjenek és kövessék a világ futballját. A mi gondjainkat az itthoni edzők fogják megoldani. Nagyon sok tehetséges szakemberünk van, de úgy látom, nem mindenhol azok dolgoznak, akik alázattal, minden tudásukat beleadva végeznék a munkájukat. Mondok egy példát. Az egyik utánpótláscsapatnál történt, az edző edzés közben hátat fordított a pályának és a kollégájával beszélgetett. Mit lehet akkor várni tőle szakmailag és mit várhat akkor tőle a gyerek? Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke sokat tesznek azért, hogy változzon a színvonal. Nagyon fontosnak tartom, amit a két elnök megteremt, a körülmények már csodálatosak, de sokan visszaélnek ezzel a helyzettel. Ugyanazt a számomra értéktelen munkát végzik, mint eddig, csak több pénzért. Ilyen feltételek között sokkal előbbre kellene tartani a magyar labdarúgásnak."

"Nagy megtiszteltetés volt az ETO edzőjének lenni Verebes József után. Nagyra tartom őt, jórészt neki köszönhetem, hogy edző lettem. Nagyon sokat köszönhetek a szurkolóknak is, játékosként megbecsült tagja voltam a klubnak. Edzőként igyekeztem meghálálni ezt a szeretetet bajnoki címmel, bronzéremmel, Szuperkupa-győzelemmel. Persze kaptam hideget-meleget is a kispadon a győri közönségtől, de ez egy ilyen szakma. Ez még jobban megerősített abban, hogy sikeresek legyünk. Napjainkban is gyakran megállítanak az utcán ETO-szurkolók, mondván, hibáztunk, amikor szidtuk, ön csinálta jól. Szániel János, a klub régi tisztelt elnöke is felhívott: „be kell látnunk, hogy neked volt igazad”. Nagyon jóleső érzések ezek. Nem nekünk volt a legjobb játékoskeretünk 2013-ban, de a legjobb mentalitással mi rendelkeztünk. Eredményesek tudtunk lenni, mert komoly edzésmunkát folytattunk, taktikailag felkészültek voltunk. Amikor vége lett az ETO-nak az NB I-ben, ugyanezek a játékosok elmentek más klubokhoz és közülük talán hármat ha tudnék mondani, akik a következő csapatukban is stabilan játszottak. Mert nem tudtak bánni velük. Öt éve nincs NB I-ben az ETO, én pedig nagyon szeretnék mihamarabb első osztályú meccsekre menni Győrben. Azt hiszem, ezzel a mondattal mindent elmondtam."

A labadrúgás művészet és én így közelítem meg ezért írom azt, hogy Pintér ars poeticája kiviláglik a sorok közül. No nem a szakmai hanem a segélykérés. Egy olyan emberé aki tenni akar csak az a kérdés tudna e tenni a magyar fociért. Nem túl szalonképesen azt mondanám Pintérnek nem kenyérre kell, de azért jól jönne még így nyugdíj előtt egy két bajnoki cím, most hogy milliókat lehet keresni. Megérdemelné? Nem tudom. Azt nyilatkozza hinni kell a magyar játékosokban mégis csapatainál rendre külföldiekelt igazolt. Persze az is lehet kényszerpályán mozgott. Verebes Józsefről beszél de talán a legstílustalanabb játékot játszatta csapataival, kétségtelenül magyar szinten eredményesen, hogy aztán szembe jöjjön a realitás mondjuk Sousa személyében. Pintér Attila edzői karrierje a magyar labdarúgás útkeresése. Maradjunk jellegtelenek és legyünk sikeresek ma. Alkalmazkodjunk mindig  az ellenfélhez ne az hozzánk. Ne kísérletezgessünk menjünk mindig csak a biztosra, még ha az nem is szórakoztató. Nekem ennyi van meg Pintér Attila edzői karrierjéből, meg néhány olyan utasítás a padról ami kerrierekbe került. Vannak akik emlékeznek az arcára amikor kiderült, hogy az InStat adatait az ellenfél is megkaphatja.

Kiviláglik az is tudja kinek kell köszönni és akár térdet hajtani, és az is hol lehet még keresnivalója. Nem ítélkezem, mert mint mondtam nem tudom hova tenni Pintért. Sok mindenben egyetértek azzal amit most mond, de valahogy nem emlékszem, hogy első osztályú csapatainál mostani nyilatkozatának mondanivalója szerint járt volna el. Érzésem szerint ott ahol komoly célok vannak és nemzetközi szereplés a cél komolyan már nem jöhet szóba, de azért biztos van olyan szegmense a magyar labdarúgásnak ahol fel lehetne használni a tapasztalatait. Ja és közben írt egy tanulmányt is. 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!