… a válasz csak ennyi. És csendben elmenni tovább… Igen, a Zete csattanós választ adott arra a kérdésre, hogy kieső-jelölt, vagy marad az élvonalbeli tagság. De mi történt Kaposvárott? Waltner Róber a lovak közé dobta a gyeplőt, azok meg tiszta erőből rohannak a szakadék felé? Nem szakmai elemzés következik, hanem az, amit a szurkoló látott.

Fiatalabbaknak: Az „Egy csók és más semmi” Eisemann Mihály operettjéből készült, 1941-ben bemutatott fekete-fehér, magyar, romantikus, zenés vígjáték Jávor Pál, Tolnay Klári és Rajnay Gábor főszereplésével. A cím, és a bevezető a címadó dal ferdített fordítása, így elnézést kérek a ma már sajnos nem élő szerzőtől és a színészektől is. De, amikor láttam a meccset, ez a dal jutott eszembe valahonnan, nem is tudom honnan, agyam egy rejtett szegletéből előbújva… Mielőtt belekezdek, mindenek előtt óriási gratuláció jár az egerszegi csapatnak! A többiről pedig csak eztuán, olvasd tovább!

Azt talán csak kevesen gondolták, hogy a Kaposvár győzni tud, de azt sem hiszem, hogy bárki is megtippelte, hogy egy hatos lesz a vége. Na jó, ne legyek álszent, lehet, hogy volt, aki igenis ezt „tippelte”, de azt az eshetőséget nem fogom számításba venni, mert gusztustalan dolgokkal nem akarom már korán reggel felkavarni a gyomrom! Maradjunk annyiban, hogy a bajnokság legnagyobb arányú győzelmét aratta a kiesés elől menekülő Zete a már a meccs előtt kiesőnek tekinthető Kaposvár felett. 

A somogyi csapat mindössze 10 pontot zsebelt be 26 mérkőzésen, ami alig több, mint 12%-os teljesítmény, és – bár most nem fogok utána nézni -, de talán a leggyengébb kieső produkció a magyar foci történetében. Ez egy folyamat eredménye, ami nem most kezdődött el, hanem akkor, amikor a klub egy olyan stratégiát választott, ami ismét látványos kudarcba fulladt. Igen, ismét, hiszen próbálkozott már más is azzal, hogy a másodosztályból felkerülve az aranyérmes gárdával vágott bele az élvonal küzdelmeibe, de ez mindannyiszor kudarcra ítéltetett.

Lehetne most azon filozofálni, hogy Waltner miben hibázott, hogy a keret miért ilyen gyenge, a tulajdonos miért nem áldozott több pénzt a keret megerősítésére, de szerintem a probléma gyökerét nem itt kell keresni, hanem ott, hogy a másodosztály és az NB1 versenyszabályzata, az ösztönzők rendszere olyan brutális stratégia-váltást – ezzel óriási befektetést! – kíván meg a felkerülőktől, hogy egyáltalán nem csodálkozom azon, ha egy-egy klub nem reszkírozza meg a nagybevásárlást!

Mondhatnánk, hogy ez az ő problémájuk, hiszen megvolt a választás lehetősége, de ez így, ebben a formában egyszerűen nem igaz! Nem valós alternatíva az, hogy vagy elköltök pár milliárdot, vagy nem leszek tartósan élvonalbeli klub, ugyanis még az a pár milliárd sem garancia semmire, és láttuk, hogy hova vezetett ez az út például Balmazújvárosban… A felelős gondolkodás, a pénzügyi szemléletű tervezés bizony sokkal inkább a Kaposvár stratégiájának helyességét mutatja, semmint azt, hogy nagy hibát vétettek.

Igen ám, de ezzel meg az a nagy probléma, hogy a feljutást sok klub úgy élheti meg – a másodosztály sikere után, amikor másnap felébrednek a klubházban -, hogy tragédia történt, mert innentől bizony olyan mennyiségben kell pénzt égetni, hogy az már bizony arcpirító egy olyan országban, ahol már eleve zavaró mértékű a foci kiadási oldala, és minősége közti különbség!

Azt tudjuk, hogy az MLSZ vezetése nem nagyon konyít a focihoz, hiszen nem ez a szakmájuk, de azt már nem állíthatjuk, hogy nincs köztük a pénzügyekben jártas szakember. Nem is kell nagyon kutakodni, mindjárt ott van az elnök úr, akinek a keze alatt a hazai vezető pénzintézetéből Kelet-Európa meghatározó szereplőjévé lépett elő!

Ha Csányi úr sportszakmai szempontból nem is tudja értékelni a helyzetet, a fent leírtakat 1000%, hogy érti, ezért itt kérem, hogy legalább próbáljon meg változtatni a helyzeten, mert ez így, abban a formában nem tartható állapot, az egyébként más téren is sok-sok problémával küzdő labdarúgást egy újabbal terheli meg. Kérem!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!