Bár a 26. forduló vasárnap reggel még csonka, két meccs még ma kerül megrendezésre, máris elmondható, hogy az eddig is kicsi, és savanyú magyar foci még kisebb és még savanyúbb lett. Egyrészt értem, másrészt viszont nagyon nem! Például nem tudom, hogy kinek jó az, ha a mindenek felett álló foci még több ellenséget szerez magának… Mire gondolok? Olvass tovább!

A lábilabda etimológiájáról pár szóban: történt, hogy egy Felcsút (?) Loki meccsen a vendég-csapat edzője, Herczeg András azt találta mondani az ivószünetben a csapat kupaktanácsát közelről mutató (ergo munkáját végző) kameramannak, hogy „ez itt nem kézilabda!”. Ezzel azt akarta kifejezni a tréner, hogy távozzon a kamerás ember, aki ezt megtette. A Semleges Térfél – mint úgy általában mindig – chat-en kommentálták egymásnak a történteket, és valaki feltette a kérdést, hogy ha nem kézilabda, és nem foci (mert már akkor is csak nyomokban tartalmazott focit az, amit láttunk…), akkor mi ez? Erre jött a válasz: lábilabda!

Nos, a lábilabda bizony most aztán tarol, mert focit azt nem látunk, és ez a hungaricum olyan rohamosan terjed, hogy ma már – járvány ide, járvány oda – tényleg csak a tévében láthatunk focit, valahonnan a nyugati világból, most éppen csak Németországból közvetítve. Igazán nem a fikkatőr énem íratja velem, de ha most az újra-indulás óta lejátszott meccseket nézzük, talán egy-kettő volt olyan, amit tényleg érdemes volt megnézni, de a football nevű játékra még ezek is csak külsőségeikben emlékeztettek. Zöld volt a fű, és huszonketten tiporták ezt a „zöldséget”. Ennyi.

A Kaposvárral kezdem, mert ilyen rém gyenge produkciót nagyon régen láttam. Nincs arra magyarázat, hogy hetekig próbálnak felépíteni egy védekezést, majd ennek próbájaként élesben hatot kapnak egy másik kiesés ellen küzdő csapattól, ami nem a bajnokság „mindentvivője”!

De a tabella elejéről is vannak ilyen gyöngyszemek ám! A fogadkozások, és a nagy mondások legdrámaibb előadóiként Fehérváron egyenesen színházat lehet alapítani a Sóstón, de amikor a pályán kell(ene) mutatni valamit, akkor maximum a közel sem jó emlékű „lazivocing” ugrik be. Tudjátok, ez az a produkció, az a partra vetett halként történő vergődés, amit ugyan szabálytalanság nem előz meg, de a drámatagozaton a ripacs tantárgy záróvizsgáján bizony csillagos ötöst ér! Az eredmény? Sem kupa, sem bajnoki arany, semmi, amit 15-20 milliárdból azért talán elvárhatna a fehérvári tulajdonos, és persze a szurkolók…

De ha már antifoci, akkor ott van a Kispest is, ne feledjük! Ott ugyan kevésbé divat a ripacskodás, inkább hősies harcként adják el azt a semmit, ami gólt biztosan nem ér! Edzőik meg nem hisznek a szemüknek, mert ők még úgy tudták, hogy egy football klubhoz szerződtek, de azt a játékot, amit látnak saját csapatuktól, ők bizony nem értik. Egyszerűen nem látták még ezt a sportágat még a tévében sem! Talán fel kellene hívni Sanninot, a vén kuruzslót, hogy mi a fészkes fene az, amit csinált, és egyáltalán, hány éves a kapitány???

De még a Kispest is egyszerű matek az Újpesthez képest, ahol mindig történik valami, mindenki beszól mindenkinek, mindenki nagyon okos, a pályán meg déli népek gyermekei tolják a szekeret a másodosztály felé. Igen, olyanok, akik nem is tudják, hogy történelmet csinálnak, hiszen 108 éve senki nem volt képes arra, amit ők most minden nehézség nélkül megoldanak! Csoda, hogy a szurkolók arról beszélnek, hogy az U-19 meccseire mennek ki (tudtommal a szünet előtti bojkott érvényben van a felnőttekre), mert a frissen kinevezett két edző talán focit tanít, és talán újpesti szellemben neveli a gyerekeket?

A csapatokról összefoglalóan: értem én, hogy nem kis fizu-kiesés volt, de azt miért így kell pótolni? Ha nem változott ez is a veszélyhelyzet alatt, akkor ez nem egészen (egyáltalán nem!) törvényes...

Azt meg már nem is említem, hogy a szurkolók egy része nem tud betartani bizonyos szabályokat, mert talán a szabályt, mint szót sem ismeri… De ez a legapróbb – ámde az egészségre nézve legveszélyesebb… - történés a lábilabda világában! Mentálisan meg talán a magyar bíró az, aki a legveszélyesebb; bármikor képes működésével idegi eredetű agyvérzéses állapotot előidézni, a tőle akár száz kilométerekre lévő drukkereknél is!

Egyre inkább azt gondolom, hogy ezt így totálisan felesleges volt újraindítani. Persze, ha a foci teljes megsemmisítése, és a lábilabda piedesztálra állítása volt a cél, az máris sikerült!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!