A „Mohácsról jöttem … „ első részében a belső védő Pávkovics Bence volt a beszélgetőpartnerem, ezúttal viszont egy középpályással értekezek. Vogyicska Bálint fiatal kora ellenére több csapatban megfordult már, és sok tapasztalatot szerzett. Következzék a Mohácsról jöttem… II. része a 22 éves középpályással:
 
 
 
 
A fiatal bemutatkozás mellett, hamar meg is tudtad szerezni életed első NB1-es találatát, hogy emlékszel rá vissza? 
 
Bálint:2016 augusztusában (13.) a DVSC ellen léptünk pályára idegenben.Kényszerű csereként álltam be a találkozó  a 15-20 perce körül, és egy kontra végén sikerült betaláljak, igazából  mondom ,hogy jól találtam el, szerencsém volt. Mint később kiderült a találatom pontot ért. Pályafutásom egyik, hanem eddigi legszebb emléke, szép stadionban nagy csapat ellen. Eufórikus érzés uralkodott utána bennem jó néhány napig, utána sok üzenetet kaptam és ami még inkább fontos volt, utána is kaptam lehetőséget.
Az MTK nagy gyűjtő csapat hírében áll, hogy kerültél náluk képbe?
Bálint: Lejöttek megnézni a meccseinket, aztán szóltak, hogy szeretnének minket megnézni fönt is. Majd utána eldönthetjük, hogy nekiállunk-e a közös útnak .Felmentünk egyik csapattársammal, majd  jelezték, hogy lejönnénk és tárgyalánnak az átigazolási feltételekről a Kozármisleny csapatával. Én személy szerint nagyon  örültem a lehetőségnek az MTK utánpótlása nagyon híres volt, akkor is egyből elfogadtam. Elején kollégista voltam, majd lekerültem 3 évre Agárdra akadémiára. 
Milyen könnyen tudott egy vidéki srác beilleszkedni a fővárosi légkörbe?
 
Bálint: Nagyon befogadó közösség volt, mindjárt sikerült összebarátkozni bizalmi szálakat kialakítani, ezáltal teljesíteni jól tudtam. A pesti életet is nagyon könnyen megszoktam szerencsére.
 
Ha azt kérdeném tőled, mit tudnál elmondani az MTK filozófiájáról stílusáról, mik lennének?
 
Bálint: Rövidpasszos játékot, kicsit a Barcelona féle stílusra hajaz. Minket megtanítottak a pontos passzokra, rengeteg labdáskoordinációs gyakorlat volt. Alapszinten az MTK stratégiája erre a tiki-taka focira állt rá, nyilván az edzők alakítják a stílusukkal a felnőtt kereteknél.
Kik azok a személyek akikkel legszívesebben dolgoztál eddigi pályafutásod alatt együtt?
 
Bálint: Szász Ferenc, és Tamási Zsolt nevét emelném ki. Szász az u13, u14-es csapatnál volt  edzőm, nagyon jól megtaláltuk a közös hangot, majd az akadémián Tamási Zsolttól sokat tanultam. Nem titok, hogy az ő Gyirmóti szakmai igazgatói szerepe is számított az ide szerződésemben. Ezúton is köszönöm nekik, hogy sokat tettek hozzá a pályafutásomhoz!A felnőttek közül nem tudok kiemelni külön, mivel senki se volt  egy évnél tovább. Garami Józsi bácsit mondanám mert nála mutatkoztam be, és sokat jelentett hogy bízott bennem.
 
Több nagynevű játékost mondhattál csapattársadnak az elmúlt évek során. Hogy érzed kitől 
tudtál a legtöbbet tanulni?
Bálint: Az MTK-ban legtöbbet Kanta Józsitól tanultam közös  pozíciónk miatt érthető. Ha jellemeznem kellene, a „Magyar Totti ”-ként mondanám, az a precizitás és elegancia amivel dolgozik. Illetve hogy  fiatalon is felnőttként is kezelt. Ráadásul az élet úgy hozta, hogy MTK-s karrierem  végén még egymás mellé is laktunk. A másik akit kiemelnék Torghelle  Sándor lenne.  Sanyitól mentalitást és a hihetetlen küzdését tanultam meg.  
Szerinted a mai fiatalok közül lehetséges lenne véghez vinni ezt a Kanta Józsi féle életpálya modellt?
 
Bálint: Nehéz kérdés, manapság nem divat hogy egy focista kitartson egy csapatnál. Ezt a karriert nehéz szerintem befutni, de kell a klub és a játékos részéről is a kellő ragaszkodás, ha már egy kicsit bizonytalan ott már probléma lehet. Fontos az eltökéltség! Szerettem volna fiatalon kiigazol külföldre, de sajnos nem jött össze. Alapszinten el tudtam volna magamat elképzelni akár hosszútávon. Nem így alakult, most már más utat fogok bejárni ez biztos.
 
Szerintem nyugodtan mondhatom így, hogy óriási meglepetés volt a szurkolók számára, hogy a Vasasba szerződtél még ha csak kölcsönbe is a 17/18-as szezonra. Hogy élted meg az angyalföldi időszakot?
Bálint: Egy nagy múltú csapatról volt szó, akik az előző évben kupadöntőt játszottak, és bronzérmet szereztek a bajnokságban. Amikor odaigazoltam alternatívaként érkeztem. Az előz szezonban 3-4-3-at játszatott a csapattal, kezdettől jobb oldali szárnyvédőt játszatott velem a mester, de mivel nem az a posztom nem nagyon tudtam ráállni. Ráadásul kieséssel zárult az év.
 
A klubvezetés részéről történt a kölcsönadás kezdeményezése vagy saját döntés volt? 
 
Bálint: Amikor kiestünk az MTK-val nagyon csalódott voltam, és úgy éreztem váltanom kell. Nem akartam hogy a karrierem megakadjon. 18 évesen úgy éreztem ezt meg kell lépjen, a vezetőség nem akart elengedni, de én szerettem volna eligazolni. Ha nem megyek el , talán meghatározó játékossá  válhattam volna a csapatban, hiszen Feczkó Tamás egy nagyszerű edzőként hozott új impulzust, utólag visszagondolva rossz döntés . Akkor érkezett Bognár István is , így Kanta, Vass mellett lett volna jócskán lehetőség a variálásra. 
 
Karriered zömében az MTK kötelékébe tartoztál, hogy élted meg az elválást?
 
Bálint: 8 évet töltöttem az MTK-ban sokat tanultam, de úgy éreztem itt az idő hogy ezt a kapcsolatot lezárjuk békében. Sajnos viszont sokáig húzódott, mivel élő szerződésem volt, így már a szezon el is kezdődött én meg a lelátón voltam. Szerencsére a klub vezetővel jó viszonyom volt, és sikerült megegyezni a közös szerződésbontásban. Az is hozzátartozik, hogy azért hiába szépszámú találkozó kevés gól , kevés gólpassz meg azért az a három kiesés se valami jó ajánlólevél. De szerencsére befutott Tamási Zsolték ajánlata így kötöttem ki Gyirmóton.
Hogy értékeled az idei szezonotokat?
 
Bálint: Negatívan értékelem, ez nyilván benne van hogy csak 7. pozícióban végeztünk. Feljutásra esélyes keretünk van, hiába volt egy 6  meccses győzelmi szériánk, ennek ellenére úgy érzem hogy csak magunkon múlott hogy nem kerültünk föl végül. 
 
Mi lehet az oka?
 
Bálint: Tavaly is nagy előnnyel vezette a csapat a bajnokságot, nem tudom mi lehet az oka. Lehet a fejekben lehet a gond, nehezebben tértünk vissza  téli felkészülésről. 
 
Csertői Aurél személyében egy újabb neves szakemberrel dolgozhatsz együtt. Milyen a közös munka vele? 
 
Bálint: Ő is egy teljesen már karakter mint az eddigiek, temperamentumos. Hitelesnek mondanám, nagyon kiváló futballista volt, szakmailag nagyon jól jártunk vele.
Vele sikerülne a feljutás?
 
Bálint: Úgy gondolom nem csak edzőkérdés, hiszen a Pakson is stabil csapatot tudott alkotni. Ez a mi részünk is jócskán , mert nekünk is be kell tartsuk az utasításait, hogy meglegyen a kellő összhang, és a legtöbbet ki tudjuk hozni az együttműködésből.
Tanúsíthatom, hogy sokunkat megdöbbentett, hogy így „lecsapták” a szezont. Hogy fogadtad a hírt, illetve mivel töltötted a karantén időszakát?
Bálint: Tényleg nagyon csúnyán lecsapták. Én reménykedtem benne, hogy még lesz folytatás, tény! csalódott is vagyok, mert nem így szerettem volna lezárni a tavaszt hogy nem nyertünk meccset. Megmondom fogtam a fejem ,mert végig edzettünk és úgy készültünk hogy lesz folyatást. Vagy  legalábbis bíztunk benne. Soha nem volt még 2 hónap ,és remélem nem is lesz ilyen! Viszont teljes gőzzel készülünk a következő szezonra, nyilván rávezetéssel a sérülések elkerülése érdekében. Alapszinten Győrben lakom , tesóm a Pesten, szüleim itthon. Eléggé távol vagyunk, viszont a vírusnak köszönhetően újra egy nagy család lettünk ebben a 2 hónapban, hiszen mindenki otthon volt. Az előírt programok mellett így  barátokkal, családdal töltöttem az időmet. Egy bizonyos ideig nagyon jól viseltem, de aztán éreztem hogy kellene most már csinálni valamit. Hiányzott a foci.
Tesódnak mennyire tudod átadni a tapasztalataidat?
 
Bálint: Nagyon igyekszem, bár teljesen más személyiség mint én . Én akaratos erős személyiség voltam és vagyok még néha is. Ő teljesen más, komfortosabb , nyugodtabb. Viszont most már kezdi belátni, ha profi akar lenni, akkor rengeteg munkát kell belefektetni, és persze a szerencse fontos rész, hogy akár csak NB1-ben játszhasson.
2+1 éves szerződés tekinthető egy hosszútávú elköteleződésnek?
 
Bálint: Az elmúlt 4 évben 4x váltottam klubot, nem vagyok biztos benne, hogy a közeljövőben ilyen ambícióim lennének. Itt minden lehetőség adott, hogy profi legyek. Infrastruktúra. Nyilván nem életem, pályafutásom végéig, cél hogy felépítsem magam és a legmagasabb szintre juthassak a bajnokságra.
 
Milyen  egyéni céljaid vannak a jövőre nézve?
 
Bálint: A legfontosabb hogy veszélyesebb legyek a kapura nézve, és végre újra gólt/gólokat rúghassak. Szeretnék végre meghatározó játékossá válni, szeretnék megküzdeni érte.
Többször szerepeltél az utánpótlás válogatottakban, hogy érzed mekkora felelősség ott játszani?
 
Bálint: Óriási érzés, amikor szól a himnusz, mi meg összekapaszkodunk és énekeljük. Szerintem mindenkinek meg kell tapasztalni, átélni az érzést, még ha mi nem is voltunk olyan helyzetbe mint a felnőttek. Nyilván ki tudunk jutni mi is tornára, de azért óriási élmény mindenki számára egy esetleges felnőtt szereplési lehetőség.
Szerinted át tudják érezni a mai fiatalok a címeres mez fontosságát már utánpótlás szinten is?
 
Bálint: Akinek felmerül a neve a válogatott annak kötelessége érezni, hogy nem hozhat szégyent az országára! Ez van hogy teher, de van hogy motiváció. Aki lélektelen focit játszik, annak nincs ott helye. Az esély mindenkinek megadatott, de ebben a mezben akkor is közel 10 millió honfitársadat képviseled, még ha utánpótlás válogatott akkor is.
Hogy látod, milyen úton jár most a felnőtt válogatott?
Bálint: Úgy érzem pozitív irányba megy el a csapat, vérfrissítés van folyamatban, és Rossi jól csinálja a dolgát. Egy pár év kell most az építkezésre, de ha ezek a fiatalok akkor ez egy hosszútávú projektnek nagyszerűen összejöhet. Sajnos a mi korosztályunkból nem sokan maradtunk, de például a Szalai Attila, Tóth Bence, Tajti Matyi is eljutott jócskán magas szintre, úgy érzem a fiatalabb generációban van jövő.
Elég erős NB2 várható jövőre, Hali, Vasas, Spari, Rákóczi, Gyirmót, ETO, PMFC mind nagynevű csapatok. Mire számítasz?
 
Bálint: Nagyon nehéz dolgunk lesz, nagyon sok azonos képességű csapat van. Elég kiegyenlített a bajnokság, ahol különbségek döntenek. Tény jelenleg a Vasas nagy potenciállal bír, nekik alapból az első vonalban a helyük, tőlük érzem hogy újfent jócskán potenciálisak lesznek. De látszik, hogy nem könnyű feljutni, nekik se sikerült már évek óta.
A PMFC feljutása szerinted elősegítheti, hogy még több helyi fiatal csillogtathassa meg tudását?  
 
Bálint: Az jó kérdés, eddig azért NB3-ban jócskán játszattak fiatalok. Az mindenképp pozitív, hogy ha jól teljesítenek oda tudnak kerülni. A megyének és a kis focistáknak is pozitív dolog lehet, én örülök neki.
Sinanovic Sinannal és Pávkovics Bencével is jó viszonyt ápolsz. Tudjátok egymást segíteni ?
 
Bálint: Mind ketten gyermekkori nagyon jó barátaim, szinte naponta tartjuk a kapcsolatot. Ha nem is mindig szakmailag, de ha valakinek vagy egy gyengébb, vagy jobb meccse, akkor mindig jól esik, ha egy pár pozitívabb gondolatot enged meg a másik felé motiválva, lelket öntve.
 
Bence ellen már volt lehetőséged, ám Sinan ellen idén játszhattál felnőttként először . Milyen érzés?
 
Bálint: Bence ellen volt már NB1-ben lehetőségem játszani MTK-Újpest, Vasas-Újpest, MTK-Debrecen meccsen is. Sinannal ez volt az első, én kicsit viccesnek ítéltem meg, mert szinte egész nap beszéltünk előtte kávéztunk itthon . Érdekes volt, hogy nem egy célért mentünk, de félre kell tudni tenni a meccsen a személyes dolgokat.
Ment a piszkálódás?
 
Bálint: Természetesen, kicsit oda-oda szúrogattunk próbáltuk poénra venni. D nyilván mind klubunkért meg saját céljainkért is harcolunk. 
Van külföldi csapat akinek szurkolsz?
Bálint: Két csapatot említenék, az egyik a Chelsea már gyerekkorom óta. A Barca a másik, volt szerencsém a stadionba eljutni, sőt játszani ellenük, az akadémiával. Ami ott megy, az  egy hitvallás. Ami az angol csapatot illeti, az Drogba, Lampard, Cole féle kék csapat. Volt egy baráti társaság , ahol mindenki szerette a csapatot, és nem akartam kilógni.
Mit üzensz a fiatal baranyai labdarúgóknak?
 
Bálint: Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de aki tényleg szeret focizni és komolyan gondolja az tegyen meg mindent. Tény, sok meló, de a munka kifizetődik egyszer. Olyan nincs hogy Isten nem hálálja meg! Még ha vannak hullámvölgyek is, akkor is ki kell tartania, úgy kell felfogni, szeretni kell tisztelni kell és maximális erőbedobással kell csinálni.
 
Van véleményed a cikkről?
Oszd meg velünk!

Hasonló tartalmakért, kövesd a Semleges Térfél adásait, és a Ladislav bemutatja oldalt fb-on.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!