Budafokon pezseg az élet! A nagy múltú klub ugyan ritkán látogatott el az élvonalba, de badarság lenne azt gondolni, hogy csak a szerencsének köszönhetik feljutásukat. Ahhoz azért több kell, a bennmaradáshoz meg még ettől is több. A csakfoci.hu most Oláh Lóránt sportigazgatóval készített riportot, az alig 40 éves szakember pedig legalább annyira meggyőző volt számomra, mint Csizmadia Csaba vezetőedző, akivel cirka egy hete beszélgettünk. Én meg most az új generációt próbálom megfejteni, mert egyre határozottabb irány látok megjelenni a magyar pályákon!

Bár itt most nem a Budafok lesz a központio téma, hanem egy jelenség, de ennek megfejtéséhez Budafokról indulunk neki. A sportigazgatóval készült interjút ITT olvashatjátok teljes terjedelemben, a „Csizivel” készült beszélgetésünket pedig alább láthatjátok:

Sokan mondták már, hogy amikor mi új edző-generációról, vagy úgy általában generáció-váltásról beszélünk a magyar foci kapcsán, akkor miért hozunk olyan példákat, mint Kuttor Attila, aki mostanában töltötte be 50. életévét. Nos, azért, mert a korábbi edzőkeringő, és mindenféle más okok miatt sok esetben csak ebben a korban tudnak odaérni az edzők, de ez Budafokon nem így van! Itt bizony egy tényleg fiatal, alig 40 éves, vagy fiatalabb vezető gárda van! És itt meg kell jegyezni; nem az életkor, hanem a szemlélet a fontos.

Sok olyan mondat elhangzik, amiket korábban is hallhattunk, de azok mindig pusztába kiáltott szónak bizonyultak, a nagy mondások mögött – utólag be kell látni! – a legtöbb esetben nem volt tartalom! Ha pedig nem volt tartalom, az számomra két dolgot jelent; csak szlogeneket puffogtattak, és/vagy nem volt mögötte megfelelő szakmai tudás, és tényleg karakteres stratégia. Nos, az új generáció éppen ebben tud újat hozni. Kimondják, elmondják terveiket, a stratégiát, és azt végig is viszik. Hogy ez mennyire eredményes? Ez változó, de a lényeg abban van, hogy elvek (ha úgy tetszik filozófia) irányából közelítenek, napi munkájukat úgy építik fel, hogy abban a lehető legkisebb esetlegesség legyen!

Igen, a tudatosság egy olyan erény, amit bizony csak a szorgalmas, fejben és lélekben is erős egyéniségek sajátja. Nézzük meg; Feczkó Tamást, akit nem tántorított el, hogy az MTK-tól méltatlan körülmények között távolították el, vagy Bódog Tamást, akivel még otrombábban bántak el Diósgyőrben. De mintha Miskolcon felimerték volna, hogy nagyotmondó juhászok (hogy világosabb legyen, spanyolul pastor-ok…) helyett olyan edző kell, aki képes megérteni a vele szemben támasztott követelményeket, és saját elképzeléseit ezekhez az elképzelésekhez tudja igazítani! Mert megvan hozzá a szaktudása!

És ha már az MLSZ is felismeri azt, amiről a szurkoló évek óta beszél, akkor ott bizony komoly probléma lehet! Mire gondolok? Arra, hogy az elnök nem is olyan régen arról értekezett, nem vették észre a magyar fociban azt a jelentős képesség-beli hiányosságot, ami edzői, vezetői szinten bizony már évtizedek óta megvolt. Pedig a rendszer-szintű problémák egyik fő oka éppen ez! Azt nem mondhatjuk, hogy magunk mögött hagytuk ezeket az éveket, és ma már minden szinten jobb a helyzet, de látni kell, hogy ma már nem csak az élvonalban, hanem lejjebb, alsóbb osztályok felé, illetve az utánpótlás irányába is kezd átterjedni egy megújulási folyamat.

Ennek ma még nagyon az elején vagyunk, nem tudni, hogy a megcsontosodott közeg mit fog lépni, és hogyan próbálja meg fenntartani meglehetősen zárt világában a már csak számára létező hozzáértés mítoszát, ahogy azt sem tudjuk, milyen eredményekkel rukkolnak elő a most szerepet kapó edzők pályafutásuk további szakaszaiban. Mert abban biztosak lehetünk, hogy az említettek – és a többi ide sorolható szakember – nem utolsó klubjuknál tolják a magyar foci szekerét, ahogy az is biztos, hogy sikereik után egyre magasabban jegyzett klubok fogják keresni velük a kapcsolatot.

Apropó, kapcsolat! A szakmai kvalitásokon kívül van még egy másik fontos tulajdonsága ennek a generációnak; fontosnak tartják a szurkolót, a foci részének tekintik őket, amire a legjobb példa Pacsi Bálint, a Diósgyőr másodedzőjének közösségi oldalán megjelent bejegyzése, amit ITT érhettek el.

Talán nem is kell többet mondanom, nekem kerek a megfejtés, és komoly bizakodás van bennem a jövőt illetően! Talán lesz még pezsgő futball-élet Magyarországon!

LE A LÁBILABDÁVAL!!!

HAJRÁ MAGYAR FOCI!!!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!