Frissen jelent meg egy interjú a DAC tulajdonosával, amiben sok érdekes téma mellett nekem különösen egy keltette fel az érdeklődésemet; a kiváló sportvezető nem tett le az országhatárokon átnyúló bajnokság ötletéről! Tudom, volt már szó erről, de Világi Oszkár most minden korábbinál pontosabban kifejtette elképzelése lényegét. Nekem pedig most is van véleményem…

„Még Michel Platini UEFA-elnöksége idején voltak tárgyalások egy közös cseh–szlovák bajnokság kialakításáról, de azok végül megszakadtak. A kétezertizennégy őszén rendezett Slovan–Sparta Európa-liga-meccs szurkolói rendbontása rávilágított a stadion biztonsági hiányosságaira, ezért született meg a döntés, amely szerint arénafejlesztések híján nem érdemes beszélni e közös bajnokság létrehozásáról. Mára azonban megváltozott a helyzet, Szlovákiában is állnak vagy épülnek új, biztonságos stadionok. Jószerével mindenki érzi, hogy ennek a régiónak sokat segítene a közép-európai bajnokság. A ligában résztvevő országok megőriznék UEFA-s kvótájukat, erősödne a marketingpiac, emelkedne a színvonal és természetesen a nézőszám is. Gondoljunk csak bele: Slovan–Sparta vagy Slovan–Ferencváros! Szlovákia egész területéről érkeznének szurkolók a pozsonyi mérkőzésekre, mindenki nyerne vele. Az UEFA-nak be kell látnia, hogy a szegényebb régiók kis országainak bevétele meg sem közelíti a gazdag területek nagy országokéit kiemelkedő szponzori háttér és televíziós jogok híján.”

forrás: nemzetisport.hu

A teljes cikk elérhető ITT!

Nekem kifejezetten tetszik az ötlet, még akkor is, ha nem sok esélyt látok a megvalósulásra. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy ami különösen fontos, és a legfőbb érv, éppen az fogja megakadályozni a terv megvalósítását… Mire gondolok? Arra – és ebben most lesz politika is! -, hogy a nyugatnak elemi érdeke a keleti régiók szétdarabolása. Ennek a szalámi-taktikának pedig nem más az oka, mint saját hatalmi hegemóniájuk megőrzése….

Ezért van nehéz helyzetben a Székely Nemzeti Tanács az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban, mely egyértelműen a szegényebb régiók felvirágoztatását célozza, ezért számít bűnnek Trianon felemlegetése. De ha a gazdaságot nézzük, ezért nem tudnak kitörni a régióból a helyi nagyvállalatok sem! Pedig ilyenek minden országban vannak; Csehországban a CEZ Group (a Skodát nem említem, mert az csak egy VW-gyarmat…), a lengyel PKN Orlen, vagy a MOL és az Otp, mint magyar mamutok.

Ezeket a cégeket nem sikerül se megvenni, se tönkre tenni, de ha kicsit a folyamatok mögé nézünk, azt vesszük észre, hogy a nyugat nem tőkét hozott, hanem gazdasági gyarmatot épített ki az elmúlt harminc év alatt. Erre a „legjobb” példa a magyar cukoripar, amit csak azért vettek meg tokkal-vonóval, hogy bezárják a gyárakat – mentve a sajátjaikat. Ha pedig úgy kívánta az érdekük, a kis hozzáaadott-értékű termelést kihelyezték, de ott meg kínosan ügyeltek arra, hogy alacsonyan tudják tartani a költségeket (olcsó munkaerő, olcsó földek, olcsó szolgáltatások), és arra is, hogy a profitot belső, ún. transzferárakkal kiszippantsák.

És ez a fociban sincs másképp! A kézilabdát, vagy mondjuk a vízilabdát el tudták engedni, mert azok úgy viszonyulnak a focihoz, mint a bérmunkában összeszerelő cégek a high-tech vállalatokhoz. Igen, ezekben nincs nagy pénz, így könnyen el is engedik… De mi lenne, ha például a kelet-európai, független energetikai cégek egyesülni akarnának? Sajnos nem lehetne versenyjogi okok miatt… Az persze nem volt problémás, hogy Gerhard Schröder, német ex-kancellár hivatali ideje utolsó hetében aláírta a minden létező versenytilalmi szabályt megsértő megállapodást az Északi Áramlat kőolajvezeték megépítéséről, cserébe pedig megkapta a Nord Stream AG magas fizetéssel járó felügyelőbizottsági elnöki tisztségét. Ez utóbbi pozíció egy szokásos, munkával ugyan nem járó, de bizonyos pénzek „legális” kifizetésére alkalmas pozíció…

Ezzel semmi baj nem volt, és azóta épül (felépült?) már a második vezeték is… Figyelem, itt nem csak az orosz-ukrán konfliktus kikerülése a cél, hanem teljes Kelet-Európa kigolyózása is az orosz gáz- és olaj bizniszből! Hogy miért kanyarodtam el ilyen messzire? Mert ez a közel sem egyedi eset pontosan mutatja, hogy miként is kezelik régiónkat, és azt is, hogy ez a fociban sincs másképp!

Addig amíg a térség így-úgy kitermel olyan játékosokat, akiket majd megvesznek nyugati klubok, és nekik termelik a pénzt, de a régió csapatai nem lehetnek versenyben a top-ligákkal, addig minden szép és jó, ha azonban valaki kidugja a fejét a víz alól, azonnal visszanyomják! Nem számítok semmi jóra, de igenis fenn kell tartani magunknak a jogot, hogy saját ügyeink felett igenis mi magunk akarunk rendelkezni, mert még a végén tényleg azt gondolják, hogy errefelé rabszolga lelkületű népek élnek – és persze ezt azonnal ki is használják!

A végén csak úgy halkan megkérdezném; csoda, hogy más irányba kacsintgatnak a kelet-európai országok?

A lényeg azonban az, hogy a magam részéről támogatom az elképzelést (nem mintha ez bármit is számítana…) még akkor is, ha a fentiek okán igen kevés esély is van a megvalósulásra. Ahogy Balogh Gábor fogalmazott a vele készült beszélgetés alkalmával; „Annyira reménytelen az ügy, hogy az arra sarkallja az embert, hogy igenis beleálljon!”

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!