A hétvégi meccsek nem maradtak következmény nélkül, a Lokinál Vitelkit menesztették, és érkezi Kondás Elemér. Nem ez az első edzőcsere ebben a bajnokságban, és korántsem biztos, hogy a következő kiírást is a ma regnáló trénerekkel kezdik meg a csapatok. Az persze örök kérdés marad, hogy a primadonnák lázadása, vagy a szakmai vezetés hibái vezetnek a váltáshoz, de tény, hogy az edzőt könnyebb lecserélni, mint a keretet… De mi az eredmény? Ennek jártunk utána.

Az NB1-ben edzőnek lenni nem feltétlen nyugdíjas állás, de ez a világon mindenütt így van, nincs ebben semmi különös. Nem is ezt kutattuk, hanem azt, hogy milyen eredményt hozott egy-egy váltás. A tabellán fentről lefelé haladva vettük sorra a csapatokat, amelyeknél volt váltás a bajnokság alatt.

 

Fehérvár

Nem kérdés, hogy Nikolic-csal sokáig jól muzsikált a gárda, de a játék az még győztes meccseken is rettenetes volt. A szurkolók soha nem fogadták el az egygólos meccseket, még ha az sokszor a győzelmet is jelentette. És ne feledjük el a Partizan elleni produkciót sem…

A váltás nem csak azért történt, mert 2019 őszére már nem csak játék nem volt, hanem az eredmények sem jöttek, hanem azért, mert látható volt, hogy a csapat morálisan teljesen szétesett. Kellett hát egy edző, aki játékot is fel tud mutatni, és aki nem ismeretlen, hiszen menet közben igazán nem volt sok idő az ismerkedésre. Nos, a váltás nem jött be, Carillo 21 meccsén 1,90 pontos átlagot hozott, míg a Nikolic-éra alatt ez a mutató 1,95-ön állt meg.

 

Diósgyőr

A spanyol bohóc sokáig húzta, ami arra enged következtetni, hogy a klub vezetését sem érdekelte különösebben az eredményesség. Valami aztán megváltozott tavaly szeptemberre; a klub kisebb-nagyobb erősítéseket hajtott végre, de az eredmények így sem jöttek, így leesett végre a klubházban is, hogy Fernandez totálisan alkalmatlan a feladatra.

Nem tudom, hogy mekkora volt az öröm Feczkó Tamás érkezés idején, de ha az új edzőnek nem is örültek Miskolcon, a régi távozását biztosan pezsgőbontással ünnepelték! Feczkó azóta pedig elérte, hogy tisztelettel viseltessenek iránt, mert – amellett, hogy a szurkolókra figyel, és érti őket – pontokban is jelentősen jobban teljesít, mint botcsinálta elődje; a spanyollal mindössze 1,13- as pont-átlagot hozott a BAZ-megyei csapat, Feczkóval viszont 1,72-re kúszott fel a mutató.

 

Honvéd

Ha Nikolic nem tudott játékot varázsolni a pályára, akkor Sannino-ról kimondhatjuk, hogy nem is akart! Az a fajta megközelítés, ahogy ő a fociról gondolkodik, annyira testidegen, hogy már az ellenfeleket, meg szurkolóikat is zavarta a kispestiek nézhetetlen darálása. Az új vezetés a váltás mellett döntött, mert meggyőződésük, hogy Kispesten úgy kell focizni, ahogy azt hagyományaik megkövetelik.

Jött tehát a Pisont-Dajka kettős, akikkel eleddig ugyan csak öt meccset játszott a csapat, de ez máris elég volt a Magyar Kupa megnyeréséhez, a bajnokságban pedig egy győzelem és egy verség a mérleg. Persze ez még nem olyan számosság, amiből komoly következtetést lehet levonni, mégis látszik egy irány, a klub vezetésének konkrét elképzelései vannak a jövőt illetően.

 

Kisvárda

A bajnokságot Miriuta-val kezdő csapat nem szerepelt végletesen rosszul, de az edző nem bírt kereskedői ösztöneivel, amit a klub vezetése kirúgással honorált…. Dajka László volt a beugró, akivel jelentősen visszaesett a csapat, így neki is mennie kellett. Ekkor – 2020 februárjában – érkezett meg Bódog Tamás, aki aztán gatyába rázta a társaságot!

Miriuta alatt 1,44-es, Dajkánál 1,08-as, míg Bódog irányításával 1,63-as pontátlagot tud a csapat, ami korábban legnagyobb értékének tekintett labdarúgójától, Grozav-tól sem restellt megválni, miután az önkényesen távozott a városból a klub tiltása ellenére. Most a bennmaradás a cél, de ha végig Bódog lett volna az edzője a mostani piaci értékét tekintve utolsó előtti csapatnak, akkor komolyabb eredményekben is gondolkodhatnának!

 

Zalaegerszeg

A Dobos Barna vezetése alatt élvonalba jutó klub februárban megvált korábbi sikeredzőjétől, hiszen akkor már öt pontos hátránnyal kieső helyen álltak. Az akkori, meccsenként 1,11-es pontátlag bizony kiesést ér az NB1-nél gyengébb bajnokságokban is, így nem volt meglepő a döntés.

Dobos helyére Márton Gábor került, aki az azóta játszott 11 meccsen máris 4 ponttal többet hozott össze, mint elődje az idei bajnokságban 20 (!!!) mérkőzésen. A váltás egyértelmű sikert jelent a zalaiak számára, és ma már egyre kevesebben vannak azok, akik kiesőként tekintenek a csapatra!

 

Újpest

A legrégebben regnáló élvonalbeli edző, Vignjevic kapcsolata a játéékosokkal, és a szurkolókkal már régen megromlott, de a tulajdonos mindig bízott benne, hiszen jól idomított pincsiként talán még tapsolt is annak, hogy minden évben új csapatot kellett építenie az „emberkereskedelmet” magas szintre emelő klubnál. Kivételt csak az jelentett, amikor a klub szabálytalan átigazolása miatt transzfer-stoppal büntették a klubot, de ehhez is jó képet vágott…

Itt igen friss az edző-csere, az utód Predrag Rogan nem sokat tehetett még a Kispest elleni sikerért, de Újpesten már az is nagy eredmény, hogy távozott a teljesen realitás-érzékét vesztett szerb… Érdekes azonban, hogy utóda márt volt Újpesten, sőt – állítólag – Vignjevic ajánlotta a vezetésnek honfitársát. Lehet, hogy marad az alapprobléma?

 

Debrecen

Herczeg András már akkor nem volt igazán lelkes, mikor kinevezték 2017-ben, de amikor belevágott, teljes erőből nekilátott a munkának. Pontes után össze kellett szedni a csapatot, mert az 1,07-es pont-átlag csak a vegetálásra volt elég. Sikerült is javítania a debreceni legendának, a mutatót egészen 1,54-is húzta fel, de aztán mintha játékosai megpuccsolták volna…

Vitelki Zoltán érkezett helyére, aki az első meccseken igen jó benyomást tett, hiszen jöttek a pontok. De ez nem tartott sokáig… A csapat megint leült (Debrecenben valamiért mindig az a baj, hogy mintha a játékosok nem akarnának focizni…), és a Kaposvár elleni döntetlen után menesztették az egykori diósgyőri játékost. Az 1,00 pontos átlag után nem csoda, meg az sem csoda, hogy nem a keretet távolítják el, pedig lehet, hogy ott nagyobb a baj, de az, hogy Kondás Elemér érkezik Vitelki helyére… nem nagyon érthető! Kiderül, hogy mi lesz ebből.

 

Tizenkettőből hét klubnál volt menet közben váltás, és összességében inkább pozitív a kép, így végül azt kell mondani, hogy összességében jó döntéseket hoztak a klubok.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!