Tegnap a Fradi - Diósgyőr meccs megmutatta, hogy most már közelít a csapatok formája a korábbi szintekhez. Van, akinél ez jó hír, de vannak olyanok is, akiknél bizony nem elég a kényszerszüneti előtti forma - annál sokkal több kell! Márpedig most úgy áll a dolog, hogy a hatodiktól kezdődően könnyen kieshet bárki! A most kieső helyen álló Loki mindössze 6 pontra, azaz két meccsre van mindössze a Hatodik Kispesttől, így minden egyes pont számít! És ez most nem lózung, hanem élet-halál kérdése. De van ám furcsaság a tabellán! Nézzük!

Azt szokták mondani, hogy ilyen helyzetben kizárólag a győzelmek segítenek, és - mint láttuk az a Loki esetében - a döntetlen nem elég. Igen ám, de mi lesz a védekezéssel? Mi lesz a biztonsággal? Nem lehet eltekinteni attól, hogy a vereség az aztán végképp nem segít, sőt, egyenesen a szakadékba kormányozza az a csapatát, aki fejvesztve támad ilyen éles helyzetben! Most akkor mit válasszon az edző? Azt szokták mondani, hogy meg kell találni a támadás és védekezés egészséges arányát - azt könnyű ám kijelenteni, csak van ezzel a gondolattal egy komoly baj! Ha eleddig jó lett volna ez az arány, akkor nagy valószínűséggel azon négy csapatban lenne a helye a kiesés elkerüléséért versengő csapatoknak, akik most az európai kupa-indulásért mennek.

Tehát változtatni kell, hiszen ez eddigi produkció kevés volt... Meg is tették ezt Újpesten, és Debrecenben is, de hogy ennek milyen hatása lesz, ma még korai lenne boncolgatni, hiszen csakis az eredmények minősítik most az edzőket, játékról (szép játékról!) most várhatóan szó se lesz! Meg kell nyerni valahogy... És itt jön egy érdekesség: jelenleg úgy áll, hogy a döntetlenek száma az, ami meghatároz egymáshoz képest csapatokat - pedig ugye arról volt szó, hogy az nem segít... De ha most ilyen fontos a jelenlegi sorrendnél, akkor miért ne lenne fontos a végén?

Nézzük sorban, fentről lefelé:

Az első három helyezett esetében egyértelmű a kép; azonos számú döntetlenek mellett kizárólag a győzelmek és a vereségek száma határozza meg sorrendjüket. Innen aztán jönnek az érdekességek! A Diósgyőr a döntetlenek számát tekintve a Debrecennel holtversenyben utolsó előttiek, mindketten négy alkalommal remiztek. A különbség "mindössze" annyi, hogy a borsodiaknak hárommal több győzelmük van! Igen, ennyire szoros a bajnokság: az európai kupa-indulásért hajtó, és a kiesés ellen küzdő csapat között össz-vissza három győzelem a távolság - és mindez 27 forduló után!

Érdekes összefüggést mutat, hogy a rettenetesen ingadozó teljesítményt mutató Honvéd mindössze egy győzelemmel tud többet, mint a sokáig bukdácsoló, de aztán Márton Gáborral megtáltosodó Zalaegerszeg. De ami fontos, ebben a régióban bizony jelentősen megnő a döntetlenek jelentősége! A Kispest mindössze három döntetlennel előzi meg a közvetlen mögötte álló Kisvárdát, a Zalaegerszeg két döntetlennel áll az Újpest előtt, és a Paks is egy döntetlennek köszönheti, hogy most a Loki áll kieső helyen.

Most akkor mi a fontos? A vereség elkerülése és a győzelem, vagy a győzelem és a vereség elkerülése? A sorrend nagyon nem mindegy! Kíváncsi leszek, hogy mit választanak az edzők, mert bizony az is lényeges, hogy kivel játszik az adott fordulóban csapatuk! A holnap kezdődő 28. forduló érdekessége, hogy öt meccs az alsó és a felsőházi csapatok összecsapása lesz, míg a hatodik (nem időrendben értve!) egy hamisítatlan kiesési rangadó lesz: az Újpest fogadja a Debrecent. A többi meccsen a többi kieséssel fenyegetett csapattól kisebb-nagyobb bravúr kell, de kérdés, hogy mennyire érdemes ellőni a puskaport papíron erősebb ellenfelekkel vívott csatában? Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ha az alsóháziak pontot, pontokat szereznek a felsőháziak ellen, akkor jelentősen javulhat pozíciójuk... Most légy okos!

A Kisvárda a matyókat látja vendégül, de nem nagyon tudnék tippet adni a meccsre, mert igaz ugyan, hogy Fehérváron nem játszottak rosszul, de a gólszerzés nem sikerült, míg a Kövesd az újra-indulás óta mintha önmaga árnyéka lenne - de soha nem lehet tudni, mikor támadnak fel!

A Kispestre látogató Fehérvárnak kemény dió lesz a betömörülve védekező hazai csapat, és ha nem tudnak a Kisvárdának lőtt Nego-találat előtti játékhelyzeteket kialakítani, bizony még egy vereségbe is beleszaladhatnak, holott papíron erőnyerők, nem kérdés.

A Miskolcra látogató Egerszegnek sem lesz egyszerű dolga, és én sem nagyon tippelnék a meccs végeredményére, mert a Zete ugyan most jó szériát fut, de a Diósgyőr a Fradi elleni zakó után, hazai közönség előtt fokozottan veszélyes lesz, ez biztos!

A Kaposvár felcsúti vendégszereplése csak formalitás - ezen a meccsen maximum a házigazdák bukhatnak, de nehezen tudom elképzelni, hogy nem hozzák a kötelezőt. 

A szorongatott helyzetben lévő Paks a Fradit látja vendégül. Miután nem tudom, hogy mi (helyesebben miért) történt Kövesden, az, amit láttunk, de nem volt ott valami teljesen kerek... Maradjunk annyiban, hogy az elől lévő csapatok játékosai nem motiváltak a kiesés ellen küzdőkkel vívott párharcokban. Így akár még Böde gólnak is örülhetnek Pakson - most már a hazai csapat legnagyobb örömére.

A forduló mérkőzése az Újpest - Loki meccs lesz, de a kiesés szempontjából mindegyik meccs érintett lesz, így komoly harcra számítok! Az már nem biztos, hogy látványos is lesz a forduló... de majd meglátjuk!

 

A címlapkép forrása: MLSZ adatbank

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!