Ha jobban belegondolok, már az is elég abszurd, hogy az Újpest és a Loki kiesési rangadót játszik, de nem lepett meg! Sőt, azon csodálkozom, hogy eddig is kitartott a két csapat, és nem korábban kerültek ilyen nyomorúságos helyzetbe! Miért gondolom ezt? Mert bizony mindkét csapatnál egy-egy (elég hasonló) folyamat eredménye az, ahol most tartanak! De most nem is erről szeretnék írni, ezt az ST-nézők/olvasók biztosan hallották/olvasták tőlünk. Az abszurd maga az, ahogy a sajtó tállja a dolgot!
A sportcsatorna reklámjában lendületes, erőtől és jókedvtől sugárzó hangon hirdetik a mérkőzést. Ez addig rendben van, hogy nekik el kell adni a terméket, ami esetükben egy közvetítés, de a mérkőzés az bizony nem lesz pozitív hangulatú, nem azért nézi meg senki, mert mulatni akar. A két csapat szurkolói biztosan nem, az ellendrukkerek meg... szerintem most még ők is kicsit halkabbak, mint az szokásos. Nem kell persze egyetérteni, nem kell együtt érezni, azt gondolom, mindkét tábor van annyira erős, hogy képes lesz feldolgozni, bármi is legyen a végeredmény. Az szerintem sokkal fontosabb, hogy miért, és milyen okból alakult át az élvonal, és miért éppen azok a csapatok alkotják ma, amik...
Ebbe sem fogok különösebben elmélyedni, szerintem mindenki ismeri az okokat. Mint tényt el kell könyvelni (könyvelni, mert elfogadni azért már mégse!), hatásunk nincs rá, de érdemes azért evidenciában tartani, amikor a két csapatról, erről a mai mérkőzésről van szó. Szóval, a tévéreklám bizony fals, süket és érzéketlen arra, hogy ez egy tragédia, elkerüli a figyelmét az, hogy attól, mert komédiának állítja be, még nem lesz az... De ez nem olyan nagy probléma, akár azt is lehet rá mondani, hogy túl érzékeny vagyok, viszont ha így is van, azért rámutat, hogy micsoda szemfényvesztés zajlik itt. És ebben még csak nem is a sport-csatorna a legnagyobb! Beidézek egy meg nem nevezett újságból ide pár sort:
"Ember legyen a talpán, aki tavaly nyáron megjövendöli az Újpest és a Debrecen vesszőfutását. Semmi előjele nem volt annak, hogy a két patinás klub az alsóházban kezdi az NB I utolsó hat fordulóját, a nem várt fejlemény remekül illeszkedik a magyar labdarúgás abszurd elemeket is felvonultató históriás könyvébe. Ma este a kieső, 11. helyre sodródott, immár újra Kondás Elemér vezetésével harcba szálló Debrecent a nála egy ponttal többet gyűjtött Újpest fogadja."
Azért nem írom ide a médium nevét, mert nem a megejelenés helye a fontos, hanem az, hogy egyáltalán valaki ilyet leír, és a főszekesztő, vagy nem is tudom kicsoda, aki felel a tartalomért, meg is jelenteti. Mondom, a személyek totál érdektelenek, maga a jelenség az, ami egyre zavaróbb. A fenti idézet nagy részvel egyébként egyetértek, a magyar foci tényleg abszurd, az pedig puszta tény, hogy a 10. látja vendégül a 11.-et, stb. De hogy nem volt semmi előjele ennek??? Ezt meg hogy???
Hogy ne menjünk vissza túl messzire, tényleg csak a múlt nyárig tekintsünk vissza, meg kell kérdeznem, hogy az újpesti stadion-mizéria, az egyre inkább elmérgesedő viszony a klub vezetése és a szurkolók között, az nem volt figyelmeztető jel? És az sem keltette fel senkinek a figyelmét, hogy nyáron az Újpest csak akkor igazolt párat, amikor kiderült, hogy az akkori kerettel egyetlen ellenféllel szemben sem lehet versenyképes a csapat? És a Debrecen kiket igazolt, miközben Avdijaj visszatért az őt kölcsönadó klubjához, Zsóri Dani meg Fehévárra igazolt? Hogy erősített a Loki, és miért volt az, hogy Herczeg Andrásnak már múlt nyáron térden állva kellett könyörögni, hogy maradjon még?
Lenne még kérdésem, de nem akarok untatni senkit, így csak egyetlen kérdsem maradt:
Miért van az, hogy a "hivatalos" sajtó elmegy a fontos kérdések mellett, és van annyira tájékozatlan (maradjunk ebben...), hogy egyszerűen marhaságokat ír?
Ha jól gondolom, nem ez az első - és tartok tőle, hogy nem az utolsó... - olyan cikkem, ami ezt a témát feszegeti. Szerintem rettenetes nagy baj van ott, ahol patinás klubok tűnnek el a süllyesztőbe, miközben olyanok kerülnek középpontba (kinél???), melyek sem múltjuk, sem gazdasági ésszerűségük okán nem odavalók! Nem az irigység beszél belőlem, mert nem hiszem, hogy szeretnék egy olyan klubnak szurkolni, ami fiatalabb, mint egy általános iskolás diák, de nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy ha ez a trend marad, az bizony igen komoly károkat okoz hoszabb távon is, ráadásul ellentmond annak a kormányzati stratégiai célnak, amit a Tao-rendszer, illetve az egyéb támogatási rendszerekkel megcéloztak annak idején!
Mert bizony 2010-2011 környékén arról volt szó, hogy megerősítik a klubokat, és aztán az állam fokozatosan kivonul a klubok támogatásából. Felejtsük ez a Tao-t, mert az már-már általános visszhang, hogy azt nem lehet a felnőtt focira fordítani (dehogynem, de mindegy), de akkor nézzük meg a tévé-díjak, a szerencsejáték-pénzek, valamint kiemelet beruházásokat, az állami szponzorokat, stb... Az nagyon bánt majd, ha a két csapat közül bármelyik is kiesik, az viszont felháborít, hogy milyen rosszul költjük el azt a rengeteg pénzt, amit még soha nem látott a magyar foci!
Végül megint csak arra kell jutnm (ezúttal is...), hogy egyedül a szurkoló az, aki nem keres a bolton, és ezzel együtt is a szurkoló az, aki tenni akar, aki támogat, aki lelkesedik, és bizony előre megmondja, hogy mi fog történni! Igen, mert látott már focit (sokan több rendszerben is!), és igenis tényleges elvárásaik vannak, ami nem csak és kizárólag az eredményre irányul, hanem sokkal inkább a minőségre! Igen, a jó minőségellenőr már csak ilyen...
Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!