Ahogy tegnapi adásunkban is kitértünk rá (ITT), most aztán olyan az NB1, hogy előrejelzést adni szinte lehetetlen. Igen, elhangzott egy bizonyos 4.75, de ezt azért nem kell igazán komolyan venni! Most – miután nem egy időben játsszák a meccseket – az időbeliségnek is komoly szerepe van. Nem ám valamilyen összeesküvés-elmélet következik, hanem annak boncolgatása, hogyan hat az egyik meccs eredménye a másikra. Mert bizony ezt nem tudja megkerülni senki!

Először a pillangóhatásról; a kifejezés magába foglalja a kiindulási tényezők fontosságát a káoszelméletben. Lényegében arról van szó, hogy a kezdeti tényezők apró változásai jelentős mértékben hatással vannak egy összetett rendszer működésére. Itt és most ez annyit tesz, hogy nem számíthatunk úgy, és nem is ítélhetünk úgy, mint máskor, hiszen olyan tényezők léptek be a rendszerbe, amelyek igenis lényegi változást indukálnak a bajnokság egészére. Csak párat sorolok fel:

  • erőltetett menet (lehet, hogy máshol ez a normális, de nálunk nem ebbe nőnek bele a játékosok),
  • öt csere lehetősége,
  • egészségügyi szünet (igen, ez is lényeges lehet, mert most nem a meleg miatt van a félidő fele táján szünet, azaz minden meccsen van ilyen),
  • a már említett időbeliség (nem egy időben rendezik a meccseket).

Biztosan lehetne még pár ilyen tényezőt összeszedni, de a lényeg az, hogy az összes tényező közül az utolsó az, ami egy-egy fordulót tekintve egyes csapatoknak kedvezhet, másoknak pedig hátrány lehet. Összességében – ha így ment volna le a bajnokság egésze – ez kiegyenlítődik, de most csak egyetlen fordulót vizsgálok, méghozzá azt, amelyikben előfordulhat, hogy a Fradi bajnokká avanzsál.

De nem rohanjunk ennyire előre, mert a mai első meccs 19:00-tól a Zete kisvárdai vendégszereplése lesz. Mindkét csapat menekül a kiesés elől, és minkettőjük szerzett is egy kis előnyt a Paks és a Debrecen páros előtt, de még nem mondható ki, hogy biztosan megmenekülnek! Nincs mese, győzni kell, ezen a meccsen nem lesz pardon, az már előre kimondható. És az eredmény? Hááát… Erre csakis és kizárólag azt tudom mondani, hogy vagy nyer az egyik csapat, van döntetlen lesz… Ez meg nem túl sok infó, de nézzük a lehetséges kimeneteleket!

 

ZTE - Kisvárda

Nyer a hazai csapat

Ebben az esetben a KIsvárda 38 pontjával már egész közel kerül céljához, a hátralévő három meccsen akár pontszerzés nélkül is bent maradhat a szabolcsi gárda. Persze még mindig feltételes módot használok, mert ez matematikailag nem 100%. A vendégekre nézve ez az eredmény rettenetes lehet, mert ha a Paks nyer Kaposváron (elvileg ez lenne a papírforma!), akkor hirtelen a 10. helyre esnének vissza, ha pedig a Loki nyerne Fehérváron (ez nem papírforma!), akkor egyenesen a 11 helyre pottyannának (a Debrecen több győzelme okán).

Döntetlen

Egyik csapatnak sem jó, mert ugyan egy kis lépést tennének előre, de az üldözők 2-2 pontot hoznának rajtuk. Kimondhatjuk tehát, hogy a döntetlen csak a probléma görgetése lenne, így – legalábbis én így tennék – a legjobb csapattal kell megvívni ezt a mérkőzést, és minden áron győzelemre kell törekedni, hiszen az egy pont most majdnem semmit nem ér… Aztán persze majd kiderül, hogy milyen taktikán vannak az edzők, kíváncsian várom a meccset!

Nyer a vendégcsapat

A Zete győzelmével szerintem maradna az élvonalban, bár a matek szerint ez még nem állna be ebben a fordulóban. Óriási lépés lenne a cél elérésében, ez nem is kérdés! Az egyetlen pontocska előny bizony komoly motivációs (vagy demotivációs?) tényező lehet, ezt pedig biztosan ki akarja majd használni a klub, ahogy az ellenfél pedig arra fog törekedni, hogy szintén ezt tegye, de ellenkező hatással.

Már ennek a meccsnek is komoly lélektana lesz, de – ahogy említettem, minden összefügg mindennel – a Lokira, valamint a Paksra nézve is egy igen fontos meccs következik. Nekik talán az iksz lenne a legjobb (egy pont elhullik a semmibe), de ez is csak akkor érne valamit, ha – maradva a két csapat sorrendjénél – győznének Fehérváron, illetve a Kaposvár ellen otthon. De erről majd később, most nézzük mag, hogy a mai 21:05-ös kezdésű Honvéd – Fradi meccsel kapcsolatban a pillangóhatás hogyan érvényesülhet.

 

Honvéd - FTC

Hazai győzelem

Ezzel a Honvéd biztosan bent marad, de azt gondolom, hogy nem ez az igazi cél, ők sokkal inkább előre néznek. Erre a játékosoknak és az edzőknek is komoly okuk van, hiszen most – sejtésem szerint – nem csak az aktuális bajnokságban elért helyükért, hanem jövőbeni pozíciójukért is harcolnak. Látható ugyanis, hogy az új tulajdonosok nem kímélnek pénz, paripát, fegyvert – a Honvéd megerősítésén munkálkodnak. És nem riadnak vissza a személycseréktől sem! A Fradinál igazán nem történik semmi, akár nyugodtan pihenhetnek is ezen a meccsen, mert előnyük ezt megengedi nekik, és ne feledjük, otthon, egy Derbin elnyerni a bajnoki serleget, az lehet, hogy mindent visz! A vendég győzelem mellett talán ez a legkomolyabb érv, de majd persze kiderül, hogy gondolkodnak erről az Üllői úton.

Döntetlen

Ebben az esetben még nem bajnok a Fradi, de a Fehérvár esélye olyan minimálisra csökken, hogy azt nyugodtan a nullával egyenlőnek tekinthetjük. Az van ugyanis, hogy ha a hátra lévő négy meccset nyeri a Fehérvár, azonos pontszám, és a győzelmek számát tekintve is egyezőség lenne a két csapat között, és aztán már a további mutatók döntenének. Ez messzire vezet, most ennél a meccsnél maradva, nekem olyan érzésem van, hogy a hazaiak talán ezt szeretnék a leginkább. A döntetlen a Fradira nézve nem lenne nagy szakmai malőr, és a bajnoki cím eldőlhetne a Derbin. De a foci az nem olyan ám, hogy előre ki lehet mérni patikamérlegen!

Vendéggyőzelem

A papírforma nem ezt valószínűsíti, de a lélektani tényezők igenis a vendégeknek kedvezhetnek! A papírforma ezt valószínűsíti, de a lélektani tényezők a hazai csapatnak kedvezhetnek Miért? Mert a Fradi olyan közel van már a célhoz, hogy könnyen előfordulhat, most kicsit lazulnak, és inkább csak a mezeket küldik ki a pályára. A kényszerszünet utáni meccseken volt már erre példa – legalábbis komolyabb foci több esetben is csak akkor jött, amikor az ellenfél vezetést szerzett, vagy a várttal szemben nagyobb ellenállást tanúsított. Márpedig, ha a Kispest talál egy-két gólt az elején, akkor komoly feladat lesz azt a beton védelmet feltörni, amit sündisznó-állásba vonulva fel tud mutatni a dél-pesti gárda!

És nyilván nem marad hatás nélkül ez a meccs sem! Nem bizony, mert a Kispesttel azonos pontszámmal álló Diósgyőr, és az éppen előtte álló Felcsút bizony joggal pályázhat a mostanság gyengélkedő Mezőkövesd harmadik helyére! És nem mindegy ám, hogy közben hátrafelé is kell figyelni, vagy azzal nem kell komolyabban foglalkozni, lehet kicsit szabadabban focizni a bronzéremért, az európai kupa-indulásért!

 

Ez utóbbi mérkőzés már egy holnapi cikk tárgya lesz, mert addigra már ismerjük a most vizsgált mérkőzések eredményeit, és ennek ismeretében tovább boncolgatjuk a pillangóhatás rejtelmeit!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!