A 30. forduló meccseinek várható eredményeit és ennek következményeinek boncolgatása immár harmadik részéhez ért. Azért fontos ez a forduló, mert bajnokot avattunk, és mert most dőlhet el (persze nem véglegesen!) pár csapat sorsa. Igen, a kiesésre gondolok. Ez nem csak presztízs-kérdés, hanem súlyos anyagi vonzatai is vannak, amit a  magyar bajnokságok szabályozási sajátosságai nemhogy csökkentik, hanem rendkívüli mértékben növelik! Erről is lesz még szó, most nézzük, hogy a két utolsónak hagyott meccsen milyen káoszelméleti jelenségeket fedeztem fel!
Kezdem ott, hogy a Debrecen helyzetét nehezíti az a tényező is, hogy - eltérően az újra-indítás után követett gyakorlattól - egy időben játsszák egy olyan mérkőzéssel is, ami bizony döntően befolyásolja majd a forduló utáni helyezési sorrendet a tabella vége felé. A Paks - Kapsvár mérkőzésre gondolok, ami szintén ma 19:00 órai kezdettel kerül megrendezésre. Miért gondolom, hogy ez nem jó a Lokinak? Azért, mert minden bizonnyal megérkeznek a hírek a játékosokhoz a másik meccsről (ha másként nem, a szurkolói reakciókból), de most a stábnak nem lesz lehetősége reagálni, felkészíteni a
játékosokat, a pályán lévők pedig nyilván nem tudják feldolgozni az esetleges negatív információkat. Itt arra gondolok, hogy ha hírét veszik a Loki játékosai, hogy a Paks gólt szerez a másik meccsen, akkor elég nagy valószínűséggel rosszul fognak reagálni. Helyesebben; reagálni fognak, pedig az lenne a fontos, hogy csak a saját meccsükkel foglalkozzanak, a "csak itt és csak most" jelen-idejűségében töltsék el ezt a 90 percet. Most nézzünk bele ebbe a meccsbe!
Fehérvár - Debrecen
A papírforma bizony elég egyértelműen a hazai csapat mellett szól, ámde nem szabad pár tényezőt figyelmen kívül hagyni! Bár ebben a bajnokságban lejátszott ét meccsen csak egyetlen pontot szerzett a Loki a két csapat meccsein, de mindkét alkalommal szerzett gólt, és a megszerezhető hat pontból a négyet a Fehérvár csak egyetlen eggyel több góljának köszönheti! Magyarul; a két csapat között a gólok számát tekintve minimális a különbség! Ennek nem csak a fehérváriak furcsa hozzáállása (leállnak a vezetés birtokában...), hanem az is oka, hogy a Debrecen valószínűleg jobb csapat, mint azt a helyezése mutatja, de az öltöző, meg az edzőváltások (lehet, hogy ez a kettő összefügg!) miatt nem tudtak kijönni egy valamirevaló teljesítménnyel. Mellettük szól, hogy most zeen a téren mintha lenne egy konszolidáció, és az is, hogy a játékosok nagy része nem engedheti meg magának a kiesést! Az persze nem biztos, hogy ők is így gondolják, de a légiósoktól mindenképpen búcsúzni kellene egy kieséssel, én pedig biztosan nem szeretnék olyan, egyébként meghatározó játékosokat igazolni (vagy csak a megfelelően alacsony összegért és fizetésért), akik irányítása mellett kiesik egy Loki-szintű kerettel bíró csapattal! Igen, sokszor elhangzik, hogy a játékosnak mindegy, bejelentkezik majd értük egy másik klub, de én meg azt mondom, hogy a Loki ebből a szempontból is különleges helyzetben van, így az általános megállapítás nem feltétlen igaz!
De nézzük meg a másik oldalt, mert sok szó nem esett róluk. Ez azért van, mert véleményem szerint kizárólag egyéni célokért küzdhetnek a játékosok, miután a bajnoki ezüst nagy valószínűséggel megvan. Carillo nem véletlenül küldött fenyegető üzenetet a sajtón keresztül játékosai felé! Nos, nem biztos, hogy a mester jó húrokat penget, mert mi van, ha most mindenki majd saját maga akarja megnyerni a meccset, és ettől szétesik a csapatjáték? Persze a nyilatkozat után volt még pár napja, hogy rendet tegyen a fejekben, és ezt minden bizonnyal meg is tette, de ki tudja, a fehérvári játékosok valahogy furcsán öntörvényűnek tűnnek... Ennyit a motivációról, a körülményekről, és most nézzük meg, hogy a különböző végeredmények mit jelentenek a továbbiakra nézve!
Hazai győzelem
A Fehérvárnál nem a bajnoki táblázaton elfoglalt hely, hanem a csapat egésze, a csapat és a szurkolók, a csapat és edzője, illetve a játékosok szerződései szintjén jelenne meg a pozitív hatás, és bizony ezek a tényezők mind egy irányba hatnak. Nagy a veszélye a túlpörgésnek, és a felesleges egyénieskedésnek,de a papírforma most ez az eredmény lenne. A Loki viszont olyan mélyre süllyedna, amit senki nem gondolt volna még a kényszerszünet alatti időszakban sem! Ha a Paks veri a Kaposvárt (erre azért több esély van, mint a Loki fehérvári győzelmére...), akkor egy ponttal tovább nő a hátránya a tizedikkel szemben; a Kisvárda három ponttal állna a még éppen nem kieső helyen. Márpedig versenyben kellene maradni a Pakssal, mert az utolsó fordulóban éppen velük játszik majd a hajdúsági gárda. A két öztes meccsen a Diósgyőr és a Mezőkövesd lesz az ellenfél, és ugye ők a harmadik helyért lehetnek versenyben, elvileg kell majd nekik a pont. Elvileg. Aztán a gyakorlatban majd kiderül!
Döntetlen
A döntetlennel már sérülnének a fehérvári célok (amit a győzelemnél soroltam), de a tabellán elfoglalt hely ugyanaz maradna, így szerintem nyugodtan kockáztathat is akár, mert talán fontosak a célok, és nem csak én látom bele ezt. A Lokin nem nagyon segít, de most az egy pontokat is meg kell becsülniük! És itt van a nagy csavar; a Loki nem nagyon kockáztathat, ugyanakkor ők vannak inkább győzelmi kényszerhelyzetben! NEm lennék most Kondás  Elemér helyébe... De a lényeg; ha a Paks nyerne me, akkor egy pontra csökkenne  Loki hátrány, ha pedig nyernének az atomvárosiak, akkor maradna a hátrány,csak a Paksot váltaná előttük a Kisvárda. Több, mint a semmi, de ez még nyilván nem elég.
Vendég győzelem
Bármilyen hihetetlen, de a lélektani tényezők igenis összeállhatnak úgy, hogy a Debrecen elviszi mindhárom pontot Fehérvárról! Ezeket már elmítettem (Loki menekülés, egyéni érdekek vs. Fehérvár túlpörgés, egyénieskedés), bőven van érv a keleti csapat mellett, így nem hanyagolom el ezt a lehetőséget sem! Ha tehát nyer a Loki, és a Paks is, akkor ezzel a Kisvárdával kerül azonos pozícióba (csak nüansznyi különbség lesz, pontazonosság, és azonos számú győzelem mellett), de ami a legfontosabb, egyértelműen versenyben marad. Ha a Paks viszont vereséget szenved, akkor az már pozícióban is jelentkezik, helycsere lesz, a Paks kerül a kieső, 11. pozícióba. Nyilván az lenne a kívánatos debreceni oldalról, de ugye le kell játszani egy meccset, egy másiktól meg erős függésben vannak.
Újpest - Mezőkövesd
Ez a meccs elsőre nem tűnik olyan nagy jelentőségűnek, mint az előző, ugyanakkor megtudhatjuk pár kérdésre a választ, úgy mint;
- Meddig tart ki a lélektani pluszm, amit Vignjevic távozása jelentett?
- Mit lehet leoktatni ilyen sűrű program mellett friss edzőként?
- Mennyire fontos a Mezőkövesdnek a bronz, és a nemzetközi szereplés?
- Mennyire tudnak visszaállni régi tempójukra, stílusukra a Kövesd labdarúgói?
És persze van még ezer más kérdés is, de talán ezek a legfontosabbak, ezek hatnak majd talán a legerősebben. És - tegyük gyorsan hozzá! - a két csapat már pontosan tudja majd a többi mérkőzés végeredményét, és persz mára meccs előtt ismerik majd a tabellát! A Kövesdnél ez annyit jelenthet, hogy ha a Diósgyőr nyer a Felcsút ellen, előnye nem csökken, csak az üldözők száma nő, így nem feltétlen lesz meg egyfajta extra-motiváció. De megint ide kell tennem, hogy nagyon nem tudom, miért mennek ilyen gyengén mostanában. És - mivel nem tudom az okot -, csak az okozatot ismerem, nem tudok pontos véleményt sem mondani. A másik oldalon az lehet a veszély, hogy ha a Debrecen és/vagy a Paks nem szerez pontot, akkor túlságosan is megnyugodnak, és az elmúlt pár meccsen tapasztalt agresszivitás, és lendület elvész. Persze mi van akkor, ha a játékosok úgy gondolják, éppen azért érdemes most megszakadni, mert akkor a továbbiakban már nem kell nyomás alatt játszani, és a következő meccsen, a Derbin már akár egy örömfocit is lehet villantani? Ezt persze igazán csak akkor tudom elképzelni, ha a Paks és a Loki sem szerez pontot. Ennek pedig igen kicsi a valószínűsége. De nézzük a kimeneteleket!
Hazai győzelem
Nyilván minden Újpest szurkoló ezért szorít, de azért nem kell mondani, ez az Újpest elég vérszegény kerettel bír, a bajnokság során rettenetesen hullámzó, és tendenciában egyre romló teljesítményt mutatott. Nem tudom elhinni, hogy egyetlen ember ilyen károkat képes okozni - persze az edző kulcspozíciójában! Ha ez mégis így van, nehezen érthető, hogy miért vártak eddig a cserével, hiszen ott lett volna a lehetőség a kényszerszünet alatt arra, hogy váltsanak! Mindegy, ez már történelem, most pedig a jövőről van szó! A lényeg; ha kitart a lendület, és a pozitív hangulat továbbra is képes plusszokat hozzátenni a játékhoz, nyerhet az Újpest. De ehhez minden egyes tényezőnek klappolnia kell, mert a Kövesd stílusa bizony nagyon nem fekszik a liláknak! Rogan-nak persze van egy ütőkártyája; nem ismerik még az általa preferált játékot, nem fújja még minden edző kívülről a leckét, amikor az Újpest játéka kerül szóba. Így akár még az is lehet, hogy nem is kellett volna korábban lecserélni Vignjevic-et... De, évekkel ezelőtt, de ez megint a múlt... A három pont ez jelentené, hogy a Megyeri úton nem kell tovább rettegni, de nem is szabad ellazulni - a kiesés réme még mindig ott kísért! És ez az eredmény rossz hír Kisvárdán, Debrecenben és Pakson is - különösen akkor, ha ez utóbbiak, vagy közülük akár az egyik nem nyer az azonos időben rendezett mérkőzésén.
Döntetlen
Senkinek nem jó, ugyanakkor pont eggyel több pontot jelent, min egy vereség... Az Újpest marad a veszélyzónában, a Köves előnye nem nő jelentősen, de se kieső helyre nem kerül senki a párharc résztvevői közül, sem az ezüstérem várományosa nem lép nagyot a megszerzés felé. A kiesés ellen küzdő tábora változatlan maradna, csak annyi történne, hogy az Újpest kicsivel kedvezőbb helyzetből menne neki a következő három fordulónak, ahol viszont egy Derbi, egy Zalaegerszeg elleni meccs (ez voltaképpen olyan, mintha kétszer játszanának a Fradi ellen - persze nem egyforma erősségű a két csapat), majd a Kaposvár ellen zárnak. Nem hiszem, hogy bárkinek is azon jár az esze Újpesten, hogy már most is lehet lazulni, mert majd a Kaposvár ellen úgyis jön a három pont, az pedig egy mostani döntetlennek máris 40 lenne, ami elég is lesz a bentmaradásra! Ez az eredmény tehát csakis az Újpest és a Mezőkövesd vetélytársainak jó, mert ugye Kaposvár esetében az lenne így, hogy még mindig befogható marad. 
Vendég győzelem
Ezzel majdnem le is zárná az érem-kérdést a Kövesd, de még a Fehérvár,a  Debrecen, valamint a Fradi ellen is hoznia kell pontokat, ha le akarja rázni üldözőit. Az igaz ugyan, hogy a Fehérvár és a Fradi akár el is engedheti ellenük a meccset, de ez csak a tabellának szól, az egyéb okok miatt igenis számítani lehet rá, hogy nem lesznek ezek a meccsek sem barátságos találkozók! A Loki esetében pedig egyértelmű: kell a pont, és nem hiszem, hogy el fogják engedni a dolgot, amíg van egy kis remény! Az Újpest viszont visszazökken a pár meccsel ezelőtti helyzetbe; csak abban bízhat, hogy közvetlen ellenfelei nem szereznek pontot, hiszen csak így őrizhetik meg  helyüket a tabellán. Ugyanakkor egyre kevesebb meccs marad annak bizonyítására, hogy tényleg nem NB2-es kerettel rendelkeznek! A közvetlen vetélytársak szurkolói is minden bizonnyal figyelik majd ezt a meccset, mert a végjátékot erősen meghatározó lehet az, ha az Újpest itt ragad, avagy kiszáll ebből a csoportból.
A mai nap sem lesz tehát unalom-mentes! Nekem nagyon bejön ez a ritmus, és nem lenne baj, ha elgondolkodna a szövetség is azon, hogy egy létszám-emeléssel, alapszakasszal, lsó-felső házzal, sűrűbb bajnoki menetrenddel talán sokkal többeket is be lehetne vonzani  a stadionokba, és a képernyők elé! A lényeg az, hogy most már abba a szakaszba léptünk, amikor sorra kapjuk a választ a kérdésekre, amikor egyre közelebb vagyunk a végeredményhez. Méghozzá viharos sebességgel!
Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!