Néhány napja egy cikk jelent meg a haon.hu hírportálon aminek Bódi Ádám a DVSC csapatkapitányának kiállítása volt a témája. Tisztában vagyunk azzal, hogy ilyenkor mindeki a maga igazát szajkózza de azért álljunk meg egy pillanatra. A Magyar Labdarúgásban mindenki tiszteletet követel a másiktól - amin mi szurkolók azért néha mosolygunk, az elmúlt évtizedek eredményeit megnézve. De az is igaz, hogy jelenleg csak a játékvezetők azok akik ilyen olyan módszerekkel ezt ki is tudják vívni maguknak. Mi azt szeretnénk látni, hogy kölcsönös tisztelet alapján rendben menjek a dolgok. Mostanában nagyon nincs így. Az utóbbi idők mérkőzéseinek minősíthetetlen játékvezetése egy újabb cikk témája lesz.

 

 

Elégszer álltam már a pálya szélén fényképezőgéppel a kezemben , hogy halljam a játékvezetők hogyan is kommunikálnak a játékosokkal, szakvezetőkkel. Ha azt mondjuk a focinkban nagyon nincsenek helyén a dolgaink akkor ez igaz a sporik viselkedésére is. A Média minden mérkőzés után megköveteli , hogy a két egymásal játszó csapat szakvezetője nyilatkozzon , de azért kínosan ügyeljen arra, hogy kritikával ne illesse a játékvezetést. Vajon miért van ez? A mérkőzés jegyzőkönyve alapján a játékvezetők kritikával illetik a résztvevők viselkedését és ezek alapján eltiltások és pénzbüntetések várnak a csapatokra. Vajon azok akik fizetik a játékvezetőket miért nem élhetnek azzal  a jogukkal, hogy véleményt nyilvánítsanak? Miért ez az egyoldalúság?

A professzionális játékvezetői kar bevezetésével valóban egy zárt közösséggé lettek azok, akik a mérkőzéseken döntenek. Sem nyilatkozatra bírni sem kritizálni nem lehet ezt a belsős kört. Természetesen volnának javaslataink arra nézve, hogy ne folytatódjon ez az egyoldalúság.

  • Első körben javasolnánk azt, hogy a játékvezetői kart egy független szervezet felügyelje. Független a kluboktól, MLSZ től .
  • A bevezetésre kerülő VAR rendszert is ez a független szervezet felügyelje ne a játékvezetők szervezete.
  • Minden vitatott esetet a stadion kivetítőjén jelenítsenek meg, hogy a szurkolók és az igazságos bíráskodásra kíváncsit TV nézők is lássák miből dolgozik a játékvezető.
  • A fegyelmi tárgyalásokon legyen meghallgatható a játékvezetők egymás közötti kommunikációja , illetve rögzítsék a játékvezetők egész mérkőzés alatti hangját úgy, hogy az a bűntetett játékos védelmére is fel lehessen használni. Jelen esetben a játékvezetőnek is bizonyítani kéne hangfelvétel alapján, miért is  állította ki a játékost. 
  • A mérkőzések alapján a klubok is pontozhassák hivatalosan a játékvezetőket, és akár a független szervezethez fordulva kérhessék azt, hogy szankcionáljanak egy egy játékvezetőt.
  • Minden fegyelmi tárgyalás legyen sajtónyilvános .

Egyelőre ezek lennének a javaslataink. Persze most lehet azt mondani pusztába kiálltot szó az egész, de ha párbeszédre törekszünk akkor egy szimpla k...anyád nem elég, és mi szeretnénk párbeszédet...MI LEGALÁBB AKARJUK!

itt a haon. hu cikke

Mint ismeretes, a DVSC középpályása, Bódi Ádám a Mol Fehérvár FC ellen 1-0-ra elvesztett mérkőzés lefújását követően piros lapot kapott. A játékos a kiállítás körülményeiről és jelenlegi lelkiállapotáról is beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

A padról is figyelt

Bódi Ádám csak a második játékrészben lépett pályára, ám végig együtt élt a játékkal. – Az első félidőben a szakmai stáb pihentetett. Tudtam, hogy négy sárga lapom van, ezért a pályára lépésem első percétől kezdve gondosan ügyeltem arra, hogy ne kövessek el szabálytalanságot. Nagyon nehéz így futballozni – főleg a jelenlegi, felfokozott helyzetben – de még az emberfogások alkalmával is igyekeztem inkább blokkolni, mint odalépni az ellenfélnek, semmit sem kockáztatva. A melegítés közben az első játékrészt is figyelemmel követtem, és ahogy beálltam, hozzám került a csapatkapitányi karszalag, ami plusz felelősséget jelent. Ilyen esetekben ugyanis a kapitány a kapcsolattartó a játékvezetővel, amennyiben bármilyen kétes szituáció történik, neki kell kommunikálnia. Az első játékrészben egy Pátkai-belépő borzolta a kedélyeket: támadásvezetéskor rúgott oda elkésve Kundrák Norbertnek, az előnyszabály miatt azonban ment tovább a játék. A labda játékon kívülre került, a sárga lap azonban elmaradt utólag, csak figyelmeztetést kapott az ellenfél játékosa. A második félidőben egy újabb szabálytalanság után megkérdeztem a játékvezetőt, hogy az, vagy az előző Pátkai-féle belépő nem érdemelt-e sárgát, de mindkettőre nemleges választ kaptam. Vad II sporttárs ráadásul a futballpályákon megszokott magázódás helyett tegezve közölte velem, ne magyarázzam meg neki a szituációt, mert még csak most léptem pályára. Az előző találkozón Iványi játékvezetővel teljesen korrekt módon meg tudtunk beszélni minden kérdéses szituációt, itt azonban véleményem szerint kissé lekezelően lettem rendreutasítva.

„Nem várok el bármilyen különleges hangnemet senkitől, azonban azt gondolom, hogy a DVSC csapatkapitányi karszalagja – más klubokéhoz hasonlóan – megérdemel némi tiszteletet”

– tette hozzá a futballista.

Növekvő frusztráció

A találkozó későbbi része sem telt eseménytelenül. – A meccs további szakaszában is voltak kényes helyzeteket, Barna Szabolcs sérülésénél szintén elvárható lett volna a játék félbeszakítása. Mi, futballisták azt tanultuk, hogy sípszóig megyünk, így nem a fehérvári játékosokat hibáztatom az esetért. Itt szintén nem jelzett a játékvezető, majd később két könyöklésért sem villant lap, holott meglehetősen közel zajlottak az események a bíró sporttárshoz. Emelkedett hangon többször megemlítettem, hogy ezek sárga lapos megmozdulások, tiszteletlen azonban nem voltam. Kiélezett helyzetben, harcolva a pontokért is igyekeztem higgadt maradni, a csapat érdekében. A meccs végén Houri mellett szerettem volna megtolni, majd beadni a labdát a kapu elé, azonban ő a lábfejemre lépve effektíve megszakította a támadás vonalát. Én nem vagyok híve a dobálózásnak, így nem vetettem a földre magamat. Utólag talán hiba volt, mert a síp újból néma maradt. Kirúgás jött helyette, majd a bíró lefújta a találkozót – mondta Bódi Ádám.

Elszakadt a cérna

A középpályás szerint nem volt szándékos a meccs végi megnyilvánulás. – Ha ekkor még egy-két percig tart a mérkőzés, valószínűleg elengedem a problémát, azonban hirtelen, forró fejjel kiadtam magamból a felgyülemlett frusztrációt, és odamentem újból megtudakolni a játékvezetőtől, miért nem fújt a sípjába Houri belépőjénél. Válaszként azt kaptam, hogy akarok-e sárga lapot magamnak? Nyilvánvaló nem volt a válaszom, ám a lap így is villant.

„Innentől fogva tudtam, hogy kipontozódtam, és a dühömet kiadva, a pályáról káromkodva sétáltam le. Nem hiszem, hogy magára kellett volna vennie a több méterre álló játékvezetői hármasnak, de az egyik partjelző hallhatott valamit.”

A következményeket már ismerjük, én azonban azóta sem értem, egy csapatkapitány miért nem kérdezhet a játékvezetőtől. Ki kommunikálhat vele, ha nem mi? Szomorú vagyok, és ha tehetném, biztosan visszacsinálnám. Borzasztóan frusztrál, hogy nem lehetek ott a végjátéknál, és nem segíthetem a csapatomat a végsőkig, hiszen pont emiatt igyekeztem a kilencven percet óvatosan lehozni. Nem jellemző rám a piros lap, de mentegetni sem szeretném magamat. Sajnálom a csapatot és a szurkolókat is, nem akartam kárt okozni, remélem, hogy nélkülem is sikerül kivívniuk a bennmaradást! – zárta szavait Bódi Ádám.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!