Tegnapi adásunkban Norbi barátomat kérdeztem így arról a meccsről, ahol kedvenc csapata, a Fehérvár annak ellenére szenvedett 2:1-es vereséget, hogy az első gólt ők lőtték, és az ellenfél több, mint egy félidőn keresztül emberhátrányban játszott. Norbi igen kínosnak érezte a kérdést, mert - ellentétben a játékosokkal... - fontosnak érezte a győzelmet, és annak ellenére is el volt kenődve, hogy csapata helyezését már nem érintette ennek a meccsnek a végeredménye! Most vajon majd meg kell válaszolnia egy hasonló kérdést? És Újpesten, vagy Zalaegerszegen? Nézzük!
 
Az már lassan lejárt lemez (de már jó pár évtizede aktuális...), hogy mintha a maradék szurkolót jobban érdekelné a meccsek végkimentele, mint a játékosokat. Igen, van ez így, de mintha a helyzet még inkább romlana az utóbbi időben, ezért nem mehettünk el szó nélkül a jelenség mellett. Most azonban arra keresem a választ, hogy mit várhatunk a ma esti meccseken. Az esti Fehérvár - FTC mérkőzés a jelenlegi legjobb keretekkel rendelkező csapat találkozója lesz. Ez elsőre biztató, de ha kicsit a dolgok mögé nézünk, akkor azt kell látni, hogy két nagyon más helyzetben lévő csapat összecsapása következik! Mire gondolok?
 
Az nem kérdés, hogy mindkét csapatnál az erősítés a cél, de ez nagyon különböző módon történik. A Fradinál megvan egy kialakult mag, amire aztán lehet építeni, esetleg minőségi cseréket végrehajtani, vagy az esetleges távozókat pótolni. Fehérváron gyökeresen más a helyzet; a csapat nagyobb része cserére szorulna, mert elég "öreg" a keret, Juhász leteszi a lantot, Stopira nem hosszabbít (vagy nem hosszabbítanak vel), és mintha a klub egésze egy gyökeres változás előtt állna,amire bizony nagy szükség is van! Hogy lehet ez? Miért ez a komoly különbség? Az ok egész egyszerű, és nem a játékosok, vagy az edző a felelőse ennek, sokkal inkább a vezetésben látom a problémákat! 
 
A Fehérvár úgy kormányozta magát ebbe a helyzetbe, hogy korábban sok lehetősége lett volna korrigálni, de valamiért mégsem tették... Igazolásaik sok esetben nem egyszerűen nem jöttek be, volt olyan, hogy csak azért vettek játékost, hogy ne a riválisoknál szerepeljen, de komolyabb céljuk mintha nem lett volna vele, és atöbbi... Közben pedig belepunnyadt az alapcsapat a langyos vízbe, motivációjukat vesztették, a relatíve sikertelenség pedig igen rosszul hatott rájuk lélektani szempontból is. Ez pedig oda vezetett, hogy a keret értékéhez mérten gyengén teljesít, így nem csodálkoznék, ha a keret nagy része és/vagy az edző repülne az idényzárás után. Sőt, a sportigazgató felelőssége is felvetődik...
A Fradi az Újpest ellen megmutatta, hogy nem húzta be a kéziféket "csak" azért, mert immár bajnokként léphet pályára, és az a gyanúm, hogy most sem fogja, hacsak nem olyan játékosok kapnak lehetőséget, akik ezidáig inkább perem-embereknek számítottak! Igen ám, de én még ebben az esetben sem írnám le őket, mert a klubnál éppen ellentétes a lélektani szituáció; mindenki bizonyítani akar, be akar kerülni a kezdőbe, ezért most mindent meg fognak tenni a sikerért. Egyik klubnak sem vagyok a szurkolója, így aztán elfogultsággal nem vádolhat senki, de a két csapat szurkolói számára jelzem, hogy a kialakult különbség nem a játékosokban, vagy a stábban keresendők, hanem a magasabb szintű vezetésben!
 
Most úgy tűnik, hogy a Fehérvár mintha 1-1,5 éves fáziskéséssel ugyanazokat a stációkat járja végig, mint a Fradi, ahol korábban szintén elég hányaveti módon intéztek igazolásokat, sok volt az esetlegesség, és persze Doll sem volt a legjobb választás... Aztán valami történt (gondolom eljutottak a problémák felismeréséig!), és váltottak; az utóbbi időkben jól igazolnak, ezért lehet az, hogy ha nem is játszanak jól, mindig akad valaki, aki végül a Fradi javára dönti el a mérkőzést. Tudom, nehéz lehet meggyőzni a tulajdonost, hogy most - miután milliárdokba került a keret kialakítása, és fenntartása Fehérváron - újabb milliárdokat áldozva teljesen újjá kell építeni a csapatot, de nem látok más kiutat.
Helyesebben; van egy másik út is, de az rögösebb. Azokat a fiatalokat, akik a klub kötelékébe tartoznak, de eddig nem sok szerepet kaptak, vagy egyenesen kölcsönbe lettek adva, vissza kell hívni, és velük felépíteni a jövő Fehérvárját! Azt nem tudom, hogy ehhez tulajdonosi, és szurkolói oldalon mennyi türelem lenne, meg azt sem gondolom, hogy ez önmagában megoldás lenne. Azt viszont igen, hogy van pár olyan fiatal, akit igenis be kellene építeni (sőt, erre már sort kellett volna keríteni korábban!.)
 
De vissza a mérkőzésre! Véleményem szerint erős esélyes a vendég győzelem, de - semlegesként mondom!- jó lenne, ha a Fehérvár végre bizonyítana, és törlesztene valamit a szurkolói felé egyre csak halmozódó adósságából! Ez a várakozásom, és még annyit, hogy a fentiekben leírtak - kicsit Norbi szemszögéből is vizsgálva a dolgot - választ adnak a tegnapi kérdésre...
És a másik mérkőzés? Nos, az most nincs annyira reflektorfényben, így én sem fogok rá sok szót vesztegetni. Elég annyi csak, hogy a sajtó - és mi magunk is - az Újpestet, mint kiesőt nem nagyon említették, pedig van olyan együttállás, ami bizony oda vezet... Ez a meccs tehát igen fontos lesz a lilák számára! De az ellenfél sem lesz tétlen, hiszen felszabadultan játszhatnak, a kiesés réme már nem fenyegeti őket, és ott van aFradihoz kötődő barátságuk, valamint az a bizonyítási vágy, ami még mindig munkál bennük. És ne feledjük el, hogy ha sikerül megtartani az első hat helyezett között magukat, akkor a következő bajnokságban egy meccsel többet játszhatnak otthon! Az a furcsa helyzet áll alő, hogy - a döntetlent kivéve - itt bizony valakinek majd fel kell tenni a kérdést; Ez meg mi volt???
Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!