Igazság. Létezik? Nem létezik? Nehéz kérdés, de még nehezebb, hogy egy igazság van, vagy létezik akár több is? Az én megértésem szerint van igazság, sőt, több igazság létezik. Ez meg hogy lehet? Elsőre sokaknak nem logikus, de nézzük csak; egy matematikai egyenletnek is lehet több megoldása! Márpedig a matematika színtiszta logika, nem más! De elég a filozófiai magasságból, nevezzük nevén a gyereket! Érdekekről, sérelmekről és igazságról lesz itt szó – az NB1 koordináta-rendszerében. Nézzük!

A tényeket tudjuk, de azért nem árt említést tenni róla, hogy miért születik meg ez a cikk. Az utóbbi időben sokszor adtunk hangot kétségeinknek a hazai élvonal tisztaságát illetően. Ez itthon egy „nem illik” kategória, de legalábbis páran úgy gondolják, hogy az ilyen kritika nem helyénvaló, így – érvek híján… - személyeskedő hozzászólások születtek. Az ellenvélemény nem hogy nem baj, hanem egyenesen kell! De – és itt most idézek – „a többi négy bohóc a Semleges Térfélből…” jellegű kommentek nem ilyenek. Nem az a baj velük, hogy sértők (kit érdekel?), hanem az, hogy ez a jelzős szerkezet érvként jelenik meg. De ez csak egy minősítés, ami bizony a véleménytől rettenet messze van.

De még ezzel sincs baj. Nincs bizony, mert az átjön, hogy a kommentelő minősítgető beírása mögött több van, mint amit le akart/tudott írni! Igen, a lényeg az, hogy nagyon nem osztja a véleményünket. Én nem fogom a „tornából felmentett, nőt sem látott” gyökérkedéssé degradálni ezt a témát, mint pár etanol-hajtású mű-megmondóember. Őket csókoltatom, példásan mondják fel a goebbelsi propaganda-elveket, de több-sejtűként engedjétek meg, hogy a mögöttem álló törzsfejlődésnek megfelelő választ adjak.

A helyzet az, hogy bizony több igazság van! És itt nem csak az idézett kommentelőről van szó, ő csak szemléltetésként szerepelt itt, a személyén messze túlmutató dolgokról van itt szó. Arról, hogy;

  • Amit mondunk az vélemény, nem kinyilatkoztatás, nem az egyedüli igazság a világon (by Emődi Zoli).
  • Véleményünket igyekszünk alátámasztani, nem csak kijelentünk (lm.: nem kinyilatoztatás).
  • Nincs Semleges Térfél álláspont, mint olyan. Szurkolók vagyunk, saját véleményünk van.
  • Egyetértés három témában van; a magyar fociért (Le a lábilabdával!) csináljuk azt a magunk választotta dolgot, amit Semleges Térfélként ismertek, és mindannyian saját csapatunk elkötelezett hívei vagyunk. Ezzel együtt tiszteljük egymás szent őrületét.
  • Nem ülünk fel a provokációnak.

Nos, ez utóbbiban nagyot hibáztunk! Be kell látni; nem kell azzal foglalkozni, hogy egy bizonyíthatóan (figyelem, a számok nem hazudnak!) törpe minoritás méretével fordítottan arányos hangereje mit és miért ordibátorkodik! Bővebb kifejtést szívesen adunk élő adásunkban, elég most annyi, hogy a jelzős szerkezet nem személyeskedő megnyilvánulás, hanem tényeken alapuló megállapítás (megint; nem kinyilatkoztatás!). Ez a „big picture” volt, a továbbiakban jobban rázoomolok!

Feltették nekem a kérdést, hogy mit választanék; csapatom kiesik, vagy bennmarad kisebb-nagyobb csalás(ok) árán. Na itt jön képbe a többféle igazság! A 100% erkölcs azt mondatja velem, hogy ilyen áron nem kell… Igen ám, de a csapatom iránti feltétlen odaadás meg azt, hogy igen, csalás árán is maradjon bent szívem egy nagy szelete! A megfejtés? Mindkettő érthető, mindkettő komoly elvi alapokon álló döntés! „Nincs itt kérem semmi látnivaló!” mondhatnánk… De nem, nem mondunk ilyet, mert van egy súlyos körülmény, ami miatt nem mehetünk el szó nélkül igazságaink mellett!

Ez pedig nem más, mint az, hogy amikor szurkoló vitatkozik szurkolóval – megfejelve ezt azzal, hogy azonos csapat szurkolóiról van szó! -, nem történik más, mint hogy önnön erejüket forgácsolják szét. Márpedig a manapság igencsak gyenge lábakon álló szurkolói társadalom nem engedheti meg magának, hogy valós erejét azzal gyengítse, hogy saját berkein belül torzsalkodik! Vegyük már észre min megy itt a vita, és miért van mindez!

Igen egyszerű, és gyalázatos… A vita nem másért van, és nem másról szól, mint a gyalázatos minőségő magyar fociról (Le a lábilabdával!). Arról van szó, hogy miért merülhet fel egyáltalán a gyanú; nem tiszta a játék! A reakciók, a vélemények és ellenvélemények mind ebből táplálkoznak. Van olyan, aki azt gondolja, hogy ennyit tudunk, van olyan, aki viszont azt gondolja, hogy ennyire nem lehet szar a helyzet. Kinek van igaza? Na ugye! Mindkét megközelítés igaz, vagy ha nem fogadjuk  el kizárólagosan egyiket sem, akkor is kimondhatjuk, hogy nem azt látjuk a pályán, amit elvárunk!

Hoppá! Miért is várunk el bármit? Ugye nem komoly, hogy ezt meg kell válaszolni? Sok oka van ennek, csak azért írok pár érvet, hogy ne gondolja senki, a szurkolónak nem lehetnek elvárásai. Szóval; fizetünk a jegyért, szerencsére van mihez mérnünk, mert valaha volt Magyar Foci, mert az állami pénzeket mi hordjuk össze, nem a legyek, mert életünk része a foci, és mert… a klubok bizony szűköltek, mint a kivert kutya, amikor felfüggesztették a bajnokságot, meg akkor is, amikor szurkolók nélkül rendeztek meccseket! Ez utóbbit vajon komolyan gondolták? Van ám még érv, de ennyi is éppen elég.

Visszatérve az igazság és erkölcs között feszülő dilemmára. Az én olvasatomban az, aki a saját csapatát nem mentené meg a kieséstől valamilyen stikli árán, az egyetemesen gondolkodik a Magyar Fociról. Aki nem így gondolja, az provinciális hozzáállást tanúsít, de – és ez fontos!!! – tökéletesen érthető, hiszen érzelmi alapon totálisan indokolt a véleménye! Egy minőségében jobb bajnokságból még kiesni is nagyobb dicsőség, mint egy léc alatt méterekkel teljesítő versenysorozatból, hát még megnyerni! Ugye az nem egy nagyon vitás állítás? Kiesni - bármikor és bárhonnan! - nagyon rossz. Ki vitatja ezt?

A magam részéről azzal zárom soraimat, hogy ígéretet teszek egy következő cikkre, ahol igyekszem kideríteni, hogy bunda, lelkiismeretlenség, fogadási csalás és befolyással való üzérkedés között milyen különbségek vannak, mert ezeket a fogalmakat sem mi, sem sokan mások nem használják jól.

És végül; a vélemény szabad, azt szerencsés esetben csak a véleményformáló érdekei, érdeksérelmei és szellemi kapacitásai kötik gúzsba. Kevésbé szerencsés esetben pedig külső tényezők. Ez utóbbi öngól…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!