"Nyugodtan indulhat az Európa Ligában az, aki akar, vagy akit az MLSZ megjelöl, de a munkánkat, amit leteszünk a pályára, azt folyamatosan hétről hétre veszik el." Ez a mondat egy NB1-es csapat edzőjétől bizony kétmilliót ér az MLSZ-nek. Ennyi a büntetés. Igen, ha jól gondolom, a szövetség szabályai szerint ez így van rendjén. Az viszont egy erős kérdés, hogy ez a szabály rendben van, vagy sem... Nézzük!

Az NB1 versenysorozat szervezője az MLSZ, így neki kell éberen őrködnie a verseny tisztaságán. Ez eddig világos. Azt is értem, hogy vannak edzők, játékosok, vagy éppen klub-alkalmazottak, akik időnként vétenek a szabályok ellen, és olyan cselekedetekre, nyilatkozatokra ragadtatják magukat, melyek a fennálló szabályok szerint büntethetők/büntetendők. Az MLSZ Fegyelmi Szabályzatát átolvasva a "Sportszakember részéről elkövetett fegyelmi vétségek" listájában én csak az a) pontban definiált, meglehetősen hajlékony kitételt tudom erre a nyilatkozatra értelmezni, ami így szól:

"sportszakemberhez nem méltó magatartást tanúsít"

Ez eddig világos, de lehet, hogy rossz nyomon vagyok, ezért tovább kutatom azt a "tényállást", ami itt megáll. A "Sportszervezet részéről elkövetett fegyelmi vétségek" listáján ilyet találtam, esetleg ez is alkalmazható:

"a sportszervezet labdarúgója, sportszakembere, tagja, tulajdonosa, tisztségviselője súlyosan sportszerűtlen módon viselkedik" 

Nem tudom, hogy jó nyomon vagyok, vagy sem, de ez az eset a sportszervezet büntetését vonja maga után, így nem az edző, hanem a klub büntetését vonja maga után. De nem adom fel, megyek tovább! Sajnos nem találtam többet ebben a témában, de a büntetési tételeket felsoroló részből kiderül, hogy a pénzbüntetés összege 50.000 forinttól egészen 5.000.000 forintig terjedhet. Fölötte már csak az eltiltás, végleges eltiltás következik. Ebből azt következtetem, hogy Kuttor Attila büntetése a súlyosabbak közé tartozik, de azért van durvább cselekmény is, hiszen még a pénzbüntetés mértékét sem maxolta ki a Fb.

A "Fegyelemi büntetések kiszabása (10.§) című rész egy elég érdekes, ugyanakkor gyakorlatias kitétellel kezdődik:

"Amennyiben a különös rendelkezések nem tartalmazzák a szabályzati tényállást, a büntetés nemét és mértékét, vagy az FSZ úgy rendelkezik, akkor az általános rendelkezések szerint kell eljárni."

Ez világos, a lényeg, hogy ha a konkrét tényállást nem említi a szabályzat, akkor a szabályzat általános résziben megfogalmazott szellemiség mérvadó a büntetés tekintetében. De menjünk tovább, nem szabad itt megállni, mert biztosan lesz majd valami, ami tényleg idevág. Olvasok, olvasok, és... a 34.§ (1) bizony magyarázatot ad! Nézzük:

"Fegyelmi vétséget követ el az a sportszakember vagy labdarúgó, aki az MLSZ-ről, a megyei (budapesti) igazgatóságokról, társadalmi bizottságairól, szponzorokról, a tulajdonosokról, a médiáról vagy ezek tagjainak hivatalos működésével kapcsolatban olyan tényt állít, híresztel, vagy olyan tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, amely alkalmas arra, hogy az MLSZ, a megyei (budapesti) igazgatóság, vagy valamely tisztségviselője működésével kapcsolatban a bizalmat megingassa, az üzleti érdeket sérelem érje, a tisztségviselő vagy a megnevezett társadalmi bizottság tagjának a becsületét csorbítsa, amiért büntetése:

a) írásbeli megrovás;

b) pénzbüntetés a 9.§ (1) bekezdés f) pontjában és 9.§ (2) bekezdés d) pontjában meghatározottak szerint;

c) eltiltás minden labdarúgó tevékenységtől egy hónaptól - két évig;

d) eltiltás minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől egy hónaptól - két évig;

e) eltiltás minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől három hónaptól - két évig."

Nos, minden világos. Azért voltam kíváncsi erre a paragrafusra, mert ezzel - bár ezt a MLSZ Fb június 29-i fegyelmi határozata a döntés alapjául szolgáló paragrafust nem említi... -, ha tényleg megtaláltam, amit kerestem, akkor bizony közvetett módon azt mondja az MLSZ (az Fb döntésén keresztül), hogy nem lehet semmilyen kritikával élni a megnevezett szervezetek és személyek felé. Figyelem! Arra nem tér ki (vagy elkerülte a figyelmem!), hogy az állítás igaz, vagy sem! Magyarul; az MLSZ ezen a ponton nem vizsgálja azt, hogy Kuttor Attila által sejtetett tisztátlanság létező dolog, vagy sem!

Ki kell mondani tehát nyíltan; az MLSZ helyesen, a hatályos szabályoknak megfelelően járt el. Lehet, hogy ez sokaknak nem tetszik, lehet, hogy ez igen furcsa sokak számára, mégis tény. Így én sem mondhatok mást, még akkor sem, ha engem is meglepett az Fb határozata.

A józan ész szabályai szerint most el kellene indulnia annak az eljárásnak (nem tudom milyen szinten, ki az illetékes ebben), ami tisztázza, hogy a Kuttor-féle állítások mögött mi húzódhatott meg. Ugyanis; ha valaki tisztában van a fent idézett szabállyal, és mégis ilyen nyilatkozatot tesz, ott bizony - ha az én feladatom lenne a játék tisztasága feletti őrködés - én tisztázandó helyzetet érzékelnék. Nem tudom, hogy mi lesz a folytatása az ügynek, vagy hogy lesz egyáltalán folytatás, de lelkes támogatója lennék az MLSZ-nek, ha egy vizsgálattal kiderítené, mi is állt a kijelentés hátterében.

Mert az bizony erősen valószínű, hogy a Kánai útról nézve a nyilatkozat alkalmas volt arra, hogy az MLSZ működésével szembeni bizalmat megingassa, ugyanakkor egy vizsgálat, és annak eredményének nyilvánossá tétele messze ellensúlyozná az MLSZ-t ért erkölcsi károkat. Azt nem tudom, hogy van, vagy nincs ilyen kötelezettsége a szövetségnek, de ez talán nem is kötelezettség kérdése. Tudom, nehéz téma, és rettenetes feladat egy ilyen esetet kezelni, de csakis a szövetség tudná rendbe tenni ezt az ügyet. 

Mert sajnos azzal, hogy Kuttor Attila könnyebb lesz kétmillióval, bizalmi sérelmét orvosolja az MLSZ.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!