Még májusban készített interjút a Budafok tulajdonosával az nb1.hu és a sport365.hu. A történelme során másodszor első osztályú csapat Ausztráliában élő tulajdonosa beszélt a terveiről. A dél-budai sport talán utolsó fellegvárában a száz év alatt olyan legendás labdarúgók nevelkedtek, illetve fordultak meg, mint Zakariás József, az Aranycsapat balfedezete, kortársa, Csordás Lajos, a későbbi évtizedekben Noskó Ernő, Mezey György, Verebes József, Kapitány Sándor, Vizi Sándor , Esterházy Márton, Jakab János, Tepszics Ignác, Mörtel Béla. A valaha volt egyik legnagyobb magyar kosárlabdázó, a nemrég elhunyt Simon János is innen indult az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokáig vezető útjára. Az egyesületnek jelenleg körülbelül 500 sportolója van, és közel 2500-an látogatják rendszeresen a létesítményt. A cikkben a Semleges Térfél beszélgetését is megnézhetitek  Csizmadia Csabával aki a Budafok vezetőedzője.

 

Mint ismeretes, 74 év után jutott fel ismét az NB I-be a Budafok, fennállása során másodszor. Az nb1.hu délelőtt a helyszínről tudósított az örömedzésről, mely gyors megbeszéléssel és pezsgőlocsolással kezdődött. Azt is jeleztük, hogy a jelenlévők a digitális technika segítségével a helyszínre kapcsolták az ausztráliai (Melbourne) otthonában lévő Bélteky Róbert tulajdonost.

Személy szerint mit jelent Bélteky Róbertnek a feljutás?
Őszinte leszek, nagyon nagy kaland volt az elmúlt öt év a Budafokkal. Kezdésként az volt a célunk, hogy keressünk egy kis klubot, lépdeljünk fokozatosan előre, majd jussunk fel az NB I-be. A mostani siker még annál is nagyobb örömet jelent a számomra, amikor Ausztráliában bajnokságot nyertünk a csapatommal. A Budafok az első naptól kezdve a szívügyem lett, azóta csak azt mondogattuk, hogy valahogy elérjük, hogy feljussunk az élvonalba. Mert már a legelejétől kezdve ez volt a célunk.

Hogyan viszonyult egymáshoz a vágy és a realitás?
Amikor eladtam a részesedésem az ausztráliai csapatomban, sokat beszélgettem akkoriban barátommal, a Budafok tiszteletbeli elnökével, Jakab Jánossal. Sokat jártunk a Széchenyi gyógyfürdőbe, ültünk a medencében, majd azt mondtam neki: „János, jó lenne valahogy visszatérni a futballba, kezdjük el valamilyen kisebb klubnál, aztán nézzük meg, hogy hol kötünk ki!”. Tehát kezdésnek nem volt még konkrét cél, maga a futballba való visszatérés volt a cél, ami mindig is a szívügyem volt. Gyerekkoromban mindig is focista akartam lenni, voltam ifi-válogatott, majd klubtulajdonos Ausztráliában. Aztán eljött az idő, amikor arra gondoltam, hogy ugyanezt az örömöt, amit a labdarúgás adott, most Magyarországon is valósítsuk meg.

Hogyan tudta meg a feljutásról szóló hírt 15557 kilométerre Budapesttől?
Hajnal három órakor ért utol Jakab János telefonhívása. Korábban megbeszéltük, ha van valami fontos hír, akkor engem bármikor felhívhat, különösen, ha a bajnoksággal kapcsolatos. Először el sem akartam hinni, aztán felébredtem és rögtön elkezdtem azon gondolkozni, hogy akkor most mi lesz a következő lépés. Átgondoltam rögtön, hogy mit és kell csinálnunk, milyen felújításokat, fejlesztéseket kell megvalósítanunk. Természetesen egyből beszélni akartam az egész Budafok-családdal, hiszen nekem a Budafok egy nagy család, nem csak egy klub. Viszont nem csak én kellettem ahhoz a folyamathoz, hogy feljussunk az élvonalba. A gondnoktól kezdve az elnökig, át a szakmai stáb tagjaiig, mindenki kivette a részét abból, hogy eljussunk ehhez a mérföldkőhöz. Öt év nagy idő, de mindig léptünk egyet előre.

 

 

Amikor a csapat felhívta a délelőtti edzésen, volt, aki azt javasolta, vegyen egy magánrepülőgépet és azonnal utazzon Budapestre. Mindig ilyen jó és közvetlen a kapcsolata mindenkivel?
Igen. Viszont azt válaszoltam, hogy nem veszek, hanem helyette igazoljunk még pár játékost, hogy tovább erősödjünk. Egyébként fel sem tudom sorolni, hogy hány emberrel beszéltem azóta a csapatból. Gyakorlatilag mindenki hívott, nagyjából negyven, ötven hívás érkezett Magyarországról. Ez hihetetlenül jó érzés.

Mit gondol az MLSZ tegnapi bejelentéséről?
Az egész szezonban azt lehetett látni, hogy fej fej mellett haladtunk az MTK-val, voltak olyan hetek, amikor a Budafok állt a tabella élén. Őszintén mondom: megérdemeltük a feljutást a teljesítményünk és a tabella alapján is. Mindent megtettünk, amit kellett és amit lehetett, megdolgoztunk a feljutásért. Magáról a döntésről nehéz véleményt mondani, hiszen ilyen helyzet még gyakorlatilag soha nem volt a világon. Biztosan nagyon nehéz volt meghozni, hiszen ilyen mértékű leállást a sportban, a gazdaságban és a társadalmi érintkezésben még nem volt. Ilyen helyzetben, tökéletesen dönteni, gyakorlatilag lehetetlen. A magunk részéről megérdemeltnek érezzük a feljutást, várjuk a jövőt és készek vagyunk a következő kihívásokra.

Mit üzent a feljutásról lemaradt Vasasnak és szurkolóinak?
Az angyalföldiek nagyon jó lendületben voltak az utolsó pár fordulóban, egészen megközelítettek bennünket. Viszont ismét meg tudom erősíteni, hogy mi a teljes eddig lejátszott szezonban végig az első két hely valamelyikén voltunk. Egyébként azt is várom, hogy a Vasassal újra játszunk majd, remélhetőleg az NB I-ben...

Mik a célkitűzések? Bennmaradás vagy vannak merészebb tervek is?
Fontos, hogy legyenek álmaink, de az is fontos, hogy ezek legyenek reálisak. Az NB I és az NB II között óriási a különbség, és ez azt is jelenti, hogy nekünk is nagyon meg kell erősödnünk, hogy helyt tudjunk állni. A játékoskeretünk nagyon jó, de nyilván négy-öt élvonalbeli játékos szerződtetésére van szükségünk. Az erősségünk, hogy nagyon egyben van a csapatunk, az anyagi helyzet biztonságos, az NB II-ben is az volt, az NB I-ben is az lesz. Nagyon nehéz lesz bennmaradni, de ugyanilyen nehéz volt minden korábbi osztályváltásunk is, úgyhogy ez sem lesz lehetetlen. Bízom benne, hogy bent maradunk, utána meg megtervezzük a további jövőt.

Jakab János tiszteletbeli elnök az nb1.hu-nak délelőtt elárulta, hogy 21 játékos neve szerepel a kívánságlistán. 
A játékoskeretet erősíteni kell. Bárhol a világon, ha feljut egy csapat az első osztályba, akkor ezt kell tenni. Ez egészen biztos, és az is, hogy komoly költsége lesz. Az NB II és az NB I között nyilván óriási a különbség az anyagiak tekintetében is. Több meccset is fogunk játszani,, sokkal keményebbnek, gyorsabbnak, felkészültebbnek kell lennünk. De erre való a felkészülés, ami nálunk már hat hónapja megkezdődött. Látni kell, hogy nagyon sok csapat, amelyik feljut, azok egyből utána kiesnek. Nekünk az a célunk, hogy bennmaradjunk. Az élmezőny jelen pillanatban még elérhetetlen álom, a középmezőnyben szeretnénk végezni.

Rutinosabb játékosok érkeznek majd Budafokra. És külföldiek?
A Budafok magyar klub. Mindig is olyan klub volt, amelyik játékosokat nevelt ki. A mostani keretünkben is van két U21-es válogatott futballista. A jövőnk a fiatalokban van, de szükségünk van olyan rutinosokra is, akik jól látnak a pályán.

A szakmai stábban tervez változást?
Azért jutottunk el eddig, mert együtt vagyunk, és azért jutunk még tovább, mert így együtt maradunk. Nincs tervben semmiféle változtatás a szakmai stábban. Ez a garnitúra érte el a sikereket, kíváncsian várom, hová juttatja még el a Budafokot. Stabilak vagyunk, segítjük egymást, a klub anyagi helyzete is biztonságos.

Anyagilag minden biztosítva van az élvonalbeli szerepléshez?
Két éve készülünk tudatosan erre a pillanatra. Nagyon nagy öröm, kellemes meglepetésnek is mondanám. De erre vártunk, erre készültünk. Két éve tűztük ki konkrétan a célt, hogy fel akarunk jutni az élvonalba. Letettük az asztalra az ötéves üzleti tervet, melynek része volt az is, hogyan folytatjuk, ha élvonalbeliek leszünk. Pontosan ott vagyunk, ahová terveztük magunkat, amire felkészültünk. Pontosan tudom, hogy a futball egy üzleti vállalkozás, éppen emiatt az infrastrukturális fejlesztések  is mér régóta tervben voltak, a folyamatok el is indultak és folytatódni fognak. Fel vagyunk készülve a folytatásra, az anyagi háttér stabilan a rendelkezésünkre áll.

Amikor a Magyar Kupában menetelt a Budafok pár éve, egy nyilatkozatában elismerte, hogy FTC-szurkoló. 
A fiam felhívott Londonból, mert ott jár egyetemre és azt mondta, jó lenne, ha az első bajnoki Fradi-Budafok lenne. Őszinte leszek: gyerekkoromban óriási Fradi-szurkoló voltam. Fradi-mezek és melegítők még most is ott vannak a szekrényben, de most már nem veszem fel, hiszen a saját csapatom szerelését viselem a legszívesebben, ez meg a Budafok. A Fradi mindig is a legsikeresebb, legnépszerűbb csapat volt, de most majd vele egy osztályban szerepelhetünk.

Hogyan ünnepli meg Ausztráliában a feljutást?
Gondoltam rá, hogy a házamban kellene egy ünnepséget tartani, de nagyon szigorúak a karantén-előírások, gyakorlatilag csak a család lehet a lakásban, úgyhogy még át kell, hogy gondoljam. Ünnep biztos hogy lesz, mint ahogyan pezsgő is, a feleségem azt mondta, töltött káposztát fog készíteni. Azt még nem tudom pontosan, kik jöhetnek át. Biztos, hogy előveszünk egy-két felvételt a Budafok idei meccseiből és megnézzük a legszebb pillanatokat. Mert bőven voltak!

forrás :nb1.hu  sport365.hu

Bakonyi Péter, Erdős Géza, Simon Zoltán

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!