Magyarul videobíróként ismerjük a rendszert, ami az Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) szerint jelentősen csökkenti a hibás ítéletek számát. A rendszer nem túl bonyolult, mégsem árt, ha megnézzük miként működik, illetve, hogy miként fog működni, ha egyszer majd bevezetik. Mert bizony kiderült, hogy csúszás van, ugyanis a beszállítónál a járvány fennakadásokat okoz. Ez csak technikai probléma, alapvetően a felhasználás mikéntjét nem érinti, hiszen az már eldöntött tény (és a megrendelés is ez alapján történt), hogy mit tud majd a rendszer. hogyan fogják alkalmazni a hazai élvonalban. Nézzük!

Alapvető fontosságú, hogy a VAR mindössze négy esetben nyújt segítséget a játékvezetőknek:

- gól / nem gól megítélése,

- tizenegyesek,

- leshelyzetek,

- személyazonosítás.

Itt máris fontos megjegyezni, hogy a gólvonal-technológiát nálunk magas ára miatt nem fogják használni. Azt nem tudni, hogy ez azt jelenti, hogy a négy funkcióból csak három marad, vagy azt, hogy a gólvonal-technológia hiánya ellenére is segíthetnek majd a video-szobában ülő bírák. Az van ugyanis, hogy ha nincs is gólvonal-technológia, attól még a 12 kamerával rögzített felvételek pontosabb megítélést tesznek lehetővé, mint a helyszíni, a pályán megszülető, valós idejű bírói döntések. Ellenérv viszont az, hogy ha nincs egy mindenki által elfogadott, auditált, "embermentes" eszköz a gól megítélése kérdésében, akkor vitás esetekben csak véleményt tudnak mondani a video-szobában ülők, és az egyébként létező, 100% megbízhatósággal rendelkező technikai megoldás ellenére is születhetnek helytelen ítéletek.

Ez nem túl jó hír, hiszen ez egyfajta rés a pajzson. Ha már a videobírós megoldás mellett döntött az MLSZ, akkor bizony nem ártott volna, ha a teljes, a szabályok által megengedett szolgáltatással lépjen színre. A szűkebb szolgáltatás rosszabb, kevésbé lesz megbízható, és ami talán a legfontosabb (!!!) kevésbé lesz hiteles. Egy szolgáltatás azonban nem csak minőségi, hanem mennyiségi elemek is jellemzik. Ebben az esetben a felhasználás módja fog egy szűk keresztmetszetet jelenteni, hiszen a szövetség döntése értelmében nem alakítanak ki minden stadionban video-szobát, de nem is egy központi helyen ülnek majd a "video-bírók", hanem mobilisak lesznek, ugyanis négy gépjármű járja majd az országot a bajnoki fordulók alatt.

Ez elsőre nagyobb rugalmasságúnak tűnik, mint a másik két megoldás, de az ördög a részletekben rejlik! A tervek szerint ugyanis négy ilyen video-szoba busszal látnák el a feladatot az élvonalban, tehát maximum négy meccs rendezhető egy időben (ha nem számolunk azzal, hogy talán tartalék is kellene...). Ez pedig annyit tesz, hogy a mérkőzések jobban eloszlanak majd, kevesebb lesz az átfedés. Ennek két következménye lehet;

- többen nézik meg a mérkőzéseket (ha a tévé több meccset közvetít élőben),

- a másik következményre pedig példa volt az újra-indulás utáni időszak eseményei... (kivéve az utolsó fordulót, amikor egyszerre voltak a kiesés elkerüléséért harcoló csapatok meccsei).

Azt nem igazán értem, hogy a központi jellegű megoldásnak milyen hátrányai vannak, de nekem nem kerek, hogy miért kellett a legdrágább folyamatos költséggel üzemelő rendszert preferálni, miközben - éppen magas ára okán! - nem vezetik be a gólvonal-technológiát! Talán az egyszeri költségek alacsonyan tartása volt a cél, akár annak árán is, hogy aztán a rendszeres díjak magasak lesznek? Azt talán könnyebb kifizetni.

Egyébként az egyes klubokra vetített költség várhatóan 20 millió forint körül lesz. Hogy ez kevés, avagy sok, nem tudom, mert nincs összehasonlítási alapom, csak mint előzetes becslést, ezt az adatot közölte az MLSZ. Ezek a kiadások, de azért tudjuk, hogy az összesen kb. 40 fős személyzet nem lesz teljesen új "költségelem", hiszen az új rendszer bevezetésével nem kell majd alapvonali bíró. Ez is furcsa annak tükrében, hogy pont a gólvonal-technológia nincs benne a csomagban.

A VAR bevezetése tehát késik, a rendszerben rejlő lehetőségeket pedig nem használja ki teljes mértékben az MLSZ. Annak megítélése, hogy beválik majd, vagy sem, csakis a gyakorlat fogja eldönteni, a késedelem, vagy a gólvonal-technológia hiánya, a buszos megoldás önmagában nem döntő tényező. Kíváncsian várjuk!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!