Meg kell mondanom, hogy nem nagyon lepődtem meg azon, ami történt. Szima Gábor távozása már nagyon benne volt a levegőben, de mégis meglepett, hogy az évek óta húzódó ügyre most ilyen pikk-pakk megoldás született. Hogy történik mindez? Az önkormányzat a Szima Gábor tulajdonában álló 73%-os részesedést megvásárolja. Nem bonyolult ez, de azért várjunk még azzal, hogy lezártnak tekintsük az ügyet! Vagy...

... ez az egész már régen elő volt készítve. Az ugyanis, hogy egy focicsapat mennyit ér, és annak többségi részesedéséért mennyit fizet a vevő, nem is olyan egyszerű kérdés! Emlékezzünk vissza, hogy amikor Kispesten tulajdonos-váltás volt, a hónapokat igénybe vevő átvilágítást követően kezdhettek ártárgyalásba a felek! Itt sem lehet másként, nem gondolom, hogy a Lokinál minden eshetőségre felkészülve folyamatosan dolgoztak a könyvvizsgálók, mert netán beesik egy vevő, akkor majd jó gyorsan le lehet zavarni az adásvételt. Avagy; ha még nincs aláírás, azért jöhet még egy-két csavar, hiszen egy önkormányzatnak el kell számolnia azzal, hogy mit és mennyit költött, és az indokolható kiadás, avagy sem.

OK, van még más verzió is, de hagyjuk az összeesküvés elméleteket! A lényeg az, hogy a Lokit teljesen új alapokra helyezik, és sejtésem szerint az önkormányzat képes lesz arra, hogy a helyi vállalkozókat, vállalatokat végre bevonja a Loki pénzügyi támogatásába. De nem minden csak a pénz! Az, hogy most egy nagy tulajdonos lesz, aki az utánpótlásban is aktív, szakmai előrelépést is jelenthet! Persze ehhez azért nem elég a tulajdonos személye, kellenek a jó szakemberek is, de mintha abban olyan nagy hiány nem lenne. Aztán meg még az is lehet, hogy nem jól gondolom, de az tény, hogy a Loki most nagy lehetőség előtt áll!

Az már más kérdés, hogy élnek a lehetőséggel, és mi sül ki ebből, de a kiábrándult, belefásult Szimánál biztosan jobb a kiinduló helyzete az önkormányzatnak. Nagy kár, hogy ez éppen most történik meg, mert így minimum egy év el fog telni a másodosztályban, de ezen már utólag kár töprengeni... Az viszont megér egy kérdést, hogy miért most jött a megmentő, miért éppen most lett elege Szimának? Talán eddig nem volt meg az akarat a segítségre? Vagy talán nem hallották, hogy Szima nem egyszer könyörgött szinte, hogy a helyi erők tegyenek már bele némi pénzt szponzorációval, egyebekkel?

A kérdések leginkább abból táplálkoznak, hogy a klub eladása egész egyszerűen gazdaságilag nem racionális. Persze az is lehet, hogy klubot fenntartani sem, és eladni még mindig kisebb őrültség, mint fenntartani, de akkor sem értem, hogy miért most?

Nekem erre egyetlen megfejtésem van; Szima olyan keveset szánt a csapatra (évről évre nem emelkedett a költségvetés, miközben árak és bérek felszöktek), hogy az NB2 jóval alacsonyabb bevételei és hasonló mértékű kiadásai közötti rést egész egyszerűen nem tudja, vagy nem akarja betömni többé. Ez sajnos azt jelenti, hogy a Loki már évek óta eléggé pengeélen táncolt, csak sokan nem vették észre, vagy nem akarták észrevenni. Most ennek lehet, hogy vége lesz, de azt már Szombathelyen is láttuk; ha egy önkormányzatban változások történnek, akkor az bizony kihat az általa tulajdonolt cégekre, és ebbe a körbe most bekerült a Loki is.

Nem hiszem, hogy ez a veszély belátható időn belül reális lenne, de nem szabad elfelejteni, hogy eddig az volt a kockázat, hogy a többségi tulajdonos pénzügyi téren mit tud a csapat mögé tenni, most pedig újabb kockázat lépett be. Mert az ugyan biztosra vehető, hogy most jobb anyagi lehetőségeket alakítanak ki, de hosszabb távon mindenképpen a támogatók, szponzorok, na meg a szurkolók pénzére kell felépíteni a pénzügyi modellt. És ez bizony nem kis munka, nem megy egyik napról a másikra, közben pedig az egyértelmű célt (egy év után vissza az NB1-be!) sem szabad szem elől téveszteni!

Kíváncsian várom a fejleményeket, hiszen a Loki a XXI. századi magyar foci egyik meghatározó csapata, Debrecen az egyik leggyorsabban növekvő város, ahol a fejlődés az utóbbi időszakban egyre gyorsult, és természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy szurkolói bázis van, hiszen Debrecen lakossága meghaladja a 200.000 főt, és azt sem, hogy a kiesés ellen vívott (és sajnos elbukott...) mérkőzésen is tízezer szurkoló biztatta csapatát!

Összességében nekem most úgy tűnik, a visszakerülés azon múlik, hogy az önkormányzat hogyan tud elővarázsolni 2-3 milliárdot. Mindenki nyugodjon meg, tud! Aztán pedig jöhetnek a támogatók!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!