Simon Kuper és Stefan Szymanski által eredetileg angolul megjelent írása a foci rejtelmeibe nyújt mély betekintést. Számos egykori nagy focista, szakértő, újságíró méltatta a művet, melyben a labdarúgás nagy kérdéseire kaphatunk választ: 
Miért veszít örökké Anglia? Miért nyernek mindent a németek és a brazilok? Hogy igázta le Spanyolország a világot? Mennyit kell fizetni a sikerért, és mi a kudarc igazi ára?
Kisvárdán a szezont követően távozott Bódog Tamás, átalakulóban a keret, ezzel kapcsolatban nyilatkozott Révész Attila a Nemzeti Sportnak az edzőkérdésről: 
 
Szavai egybecsengenek korábban Sallói István, a ZTE FC sportigazgatónak szavaival, aki a könyv egy ikonikus részletét idézte az M4 Gól 2 című adásában:
„Általában egy menedzser feláldozását követően az adott csapat teljesítménye rövid időre feljavul…Egy átlagos klub mérkőzésenként 1,3 pontot szerez. Egy klub rendszerint akkor bocsátja el menedzserét, amikor ez az átlag 1 pont köré süllyed. Bármely statisztikus megmondhatja, minek kell egy mélypont után történnie: kirúghatja vagy megtarthatja a menedzserét az adott klub, válthat teasüteményre is akár a teljesítménye vissza fog állni a középértékre. Egyszerűen a mélypontot mindig felemelkedés követi.” A könyv alaptézisként fogalmazza meg azt is, hogy a játékosok értéke és a játékosbérek nagysága határozza meg leginkább az eredményeit a klubnak.Nézzük ez alapján, hogy teljesítettek a beugró edzőink?
 
Debrecenben Kondás Elemér szerepvállalása pozitív eredmény a kiesés ellenére, a megszerezhető pontok 44%-át szerezt meg, ami jobb Herczeg András és Vitelki Zoltán mérlegénél.Diósgyőrben már elsőre is jó választásnak tűnt Feczkó Tamás kinevezést, ezt a számok is alátámasztják. 28 bajnoki mérkőzésen a csapata 38 pontot (45% a megszerezhető pontoknak) szerzett. Honvédnál már nem ennyire egyértelmű a kép, hiszen a korábbi olasz edző és Pisont Istáv is közel hasonló arányban gyűjtötte be a megszerezhető pontokat. Nem vitatható viszont, hogy az edzőváltás bejött, a könyv írása alapján a fellendülés időszakában megnyerték a Magyar Kupát, majd visszaestek a korábbi szintjükre. Nézzük mi a helyzet a cikk indíttatását adó Kisvárdán. A szezonban három edzőt is elfogyasztó szabolcsi csapatnál Bódog Tamás a megszerezhető pontok felét (14 meccsen 21 pont) begyűjtötte, megelőzve ezzel Miriuta Lászlót és Dajka Lászlót.
 
Pakson és Újpesten hasonló véleménnyel lehetnek a szurkolók, jó döntés volt az edzőcsere. A tolnai csapatnál Osztermájer Gábor a néhol szép játékot is bemutató csapatával, 22 meccsen 31 pontot szerzett. Újpesten már nagyon érett az edzőváltás, ez vitathatatlan. Predrag Rogan érkezésével 7 meccsen, 14 pontot szerzett a gárda, amivel megőrizte tagságát az élvonalban.
Székesfehérváron, ahol az ezüstérem nem eredmény, Joan Carillo és a korábbi tréner Marco Nikolic szinte ugyanannyi pontot szerzett a mérkőzésein, sőt a szerb trénernek még jobbak is a mutatói.
A „harmadik körben” dobogós Zalaegerszegen a 20. fordulót követően Dobos Barnát váltó Márton Gábor a megszerezhető pontok 64%-át gyűjtötte be, ezzel az újonc elérte célját, a bennmaradást.
Konklúzióként elmondható, hogy a számok alapján a beugró edzők segítették klubjaikat, a képzeletbeli dobogó tetején Predrag Rogan végzett, megelőzve az „ezüstérmes” Márton Gábort és a „bronzérmes” Joan Carillo-t. Kijelenthető, hogy Révész Attila szavai nem feltétlen vannak így, a számos jó edzőváltás meghozta nagyjából a várt eredményeket, az adott szabolcsi csapatnál Bódog Tamásnak köszönhetően megőrizte élvonalbeli tagságát.

A költségvetések, bérkeretek alapján a következő években is a FTC és a Mol Fehérvár között dől el az első két hely egyike. A harmadik leggazdagabb klub a Puskás Akadémia, míg a bérlistán a negyedik a Mezőkövesd, az idei tabella pont ezt tükrözi. A többiek nagyjából azonos büdzséből mennek és ennek megfelelően az 5-11 hely között ahogy idén a jövőben is nüanszok dönthetnek.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!