Mint tudjuk, a PMFC is borult, amikor Matyi Dezső mutatványa látványosan bedőlt. Igen, akkor, 2015-ben sajnos nem maradt se pénz, se támogató a csapat mögött, így a "megye-egy" következett... Most egy önkormányzati cég, a PSN Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat, de a város szerepvállalása eddig tartott! A PSN eleve csak átmeneti megoldás volt, most pedig úgy tűnik, hogy megvan az új tulajdonos is, aki - szemben az önkormányzattal - feltehetőleg képes lesz majd annyi tőkét betáplálni, amit a stabil NB2-es csapat megkíván.

Ez jó hír, és bizony mostanában nem ez az egyedüli Pécsett! A napokban jelentették be ugyanis, hogy épül egy új stadion is, ami hosszabb távon is ki tudja majd szolgálni a labdarúgókat, és a még mindig szép számú szurkolótábort is! Azt nem tudom, hogy az építkezés, és a sajtó-hírekben megjelent tulajdonos személye között van valami összefüggés, vagy sem, de tény, hogy Pécsnek igenis szüksége van egy kulturált stadionra, mint ahogy szükség van a város csapatára is a felsőbb osztályokban. Miért gondolom ezt? Mert Pécsről sok olyan játékosés edző kijött, akik a magyar futball meghatározó egyéniségei, mint például Dárdai Pál, GeraZoltán, Dibusz Dénes, vagy az a Márton Gábor, akitől Fehérváron is sokat várnak (ha a hír igaz, Carillo-t váltja a kispadon). A lista korántsem teljes, de nehéz lenne elvitatni, hogy a négy említett pécsi játékos/edző komolyan letette névjegyét!

Erre persze azonnal rá lehet vágni, hogy mindez már a múlt, és múltba nincs értelme beleölni pénz, és energiát. Igen, önmagában ez igaz lehet, de nem hiszem, hogy a tradíció megszakadt volna. Nem hiszem, hogy szakmai értelemben a nulláról kellene kezdeni az építkezést, mert biztosan ott vannak azok a szakemberek - de legalábbis sokan közülük -, akik értik, tudják, hogy mitől pécsi a foci, és mi az, ami miatt innen indulva sokan szép sikerekre voltak képesek! Ez tehát nem egy "zöldmezős beruházás", én ezt sokkal inkább a meglévő alapokra épülő fejlesztésnek gondolom. Persze benne van a pakliban, hogy tévedek... Mert bizony nekem kicsit furcsa a sajtó által megnevezett (még nem hivatalos!) tulajdonos személye.

Nem, nincs vele semmilyen személyes ellentétem, politikai jellegű fejtegetésekbe pedig nem fogok belemenni (ez nem az a fórum!), de nekem kicsit furcsa György Tamás szerepvállalása. A Hungast tulajdonosaként a közétkeztetésben sikeres vállalkozó ugyanis legutóbb Siófokon tűnt fel, de előtte a Kubala Akadémia tulajdonosaként ismerhettük. Ez nem baj, sőt, nekem ez azt jelenti, hogy ismeri a magyar foci minden zegét-zugát, felnőtt csapat és utánpótlás működtetésében egyaránt van tapasztalata. Azt sem gondolom, hogy "idegenszívű" lenne, hiszen immár majdnem egy éve a pécsiek mez-szponzora. Ne feledjük, erről már a Siófok tulajdonosaként döntött. És már akkor lehetett hallani hangokat, miszerint a Pécs felkerülése esetén átveszi az egyesületet.

Nekem ez mind rendben van, de valahogy nem áll össze a fejemben egy-két dolog. Ha a Siófokra nem volt meg a szükséges anyagi háttér (érthető okokból, a közétkeztetés a járvány idején totálisan megállt!), akkor most honnan lesz pénz a PMFC-re? Látni kell, hogy a közétkeztetés még messze nincs a járvány előtti kapacitásánál, az esetleges pénzügy problémák (ne legyenek!) pedig jellemzően elhúzódók még egy viszonylag rövidgazdasági krízis-időszak után is. Nem kétlem, hogy helyes döntést hoznak majd a tulajdonos-váltással kapcsolatban, ezeket a sorokat nem az ellendrukker, hanem épphogy az aggódó szurkoló íratja velem!

A másik megfejtést igénylő kérdés már kicsit rázósabb témát feszeget... Arról van szó, hogy a siófoki egyeztetések sikertelenségét nem csak az okozta, hogy a felek álláspontja olyan messze volt egymástól, ami tárgyalási alapnak sem jó, hanem a tulajdonos más irányú elköteleződése is akadályozta a kompromisszumot? Az nem újdonság, hogy egyazon bajnoki pontvadászatban nem lehet két csapatnak ugyanaz a személy a tulajdonosa, és nem lehetnek gazdasági összefonódások sem. Ez a fair play szellemének megfelelő szabályozás rendben is van, de most ennek Siófokon nem biztos, hogy annyira örülnek. Persze még az is lehet, hogy a kiábrándult szurkolók inkább örülnek a változásnak, ezt nem tudom, de az igen komoly kérdés, hogy mi (és ki) lesz Siófokon?

Ma még sok kérdésre nem tudjuk a választ, de mire indul a bajnokság, biztosan minden rendeződik majd! És sok sikert kívánok A PMFC-nek, és György Tamásnak! És kíváncsian várom azt a bajnoki sorozatot, ahol a Pécs mellett számos más, komoly hagyománnyal rendelkező klub is szerepel majd!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!