Unalomig halljuk, mi magunk is sokszor hoztuk már fel, hogy az '50-es, '70-es évek nézőszámai mellett a mai NB1 meccseit élőben megtekintők száma alig kimutatható. Sajnos ez így van, a tények makacs dolgok, de nem hiszem, hogy ne lenne megoldás a problémára. Miért probléma a kevés néző? Mert egy egészséges klub-modellben a szurkolói bevételek igen komoly, 20-30%-os szeletet képviselnek a bevételi oldalon. Vannak extrém szituációk, amikor ez az ideálisnak hitt modell nem működik, míg egy torzabb szerkezet jól teljesít (pl. járvány idején), de az ilyen extremitások ritkák, és hosszú távon működő modelleket ilyesmikre nem szokás felépíteni.

Ha már sok szó esik a nézőszámok alacsony szintjéről, megemlítek pár olyan "hivatalos körökből" származó érvet is, ami mintha azt üzenné, hogy ez így van jól;

- Régen nem volt tévé (vagy nem olyan elterjedtségben és minőségben, mint ma).

- Nem nagyon volt más szórakozási lehetőség.

- Nagyobb tömegben csak focimeccseken lehetett relatíve szabadon kinyilvánítani véleményeket.

- A meccseken megengedett volt pár olyan dolog, ami egyébként más rendezvényen nem.

Ezek szerintem kamu-dumák, mert ha ezek igazak lennének, akkor például Németországban, vagy Angliában nincs tévé, és más szórakozási lehetőségek sem, és korábban ('50-es, '70-es évek) ezekben az országokban nem volt szabad a vélemény, és katonás rendet tartottak a mindenkori hatalom erőszakszervezetei... Hagyjuk, nem is érdemes ezzel foglalkozni!

Ami számomra fontosabb, sokkal inkább az, hogy miként lehetne növelni a nézőszámot. Ehhez - sok más mellett - elsősorban minőségi foci kellene, mert mint a német, vagy angol példa is mutatja, a nézőket bizony a produkció minősége vonzza be leginkább! És akkor még ott vannak az örök problémák a büntetésekkel, a beengedéssel, jegyvásárlással stb. De ezeket már részben, vagy egészben kiveséztük, és most egy nagyon egyszerű kis számításon keresztül próbálom megértetni, hogy a komolyabb hagyománnyal rendelkező klubokra miért is lenne szükség! Ha nem fogadjuk el, hogy a hagyománynak már önmagában is van ereje, hanem csakis a puszta matéria szintjén gondolkodunk, akkor bizony jön a matek. Márpedig az egy elég kegyetlen dolog; minden körülmények között logikus, így a materialista szemléletűeket is gondolkodásra készteti talán. Nézzük!

Az NB1 10 évre visszatekintő átlag-nézőszáma 2.970 főt mutat. A nézőszám endenciájában stagnáló, ami számomra azt jelenti, hogy a 12, vagy 16 csapatos bajnokság az átlag-nézőszámot nem befolyásolja, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy 12-szer, vagy 16-szor 2.970 nézőről beszélünk! Mert bizony összességében csökkent a nézőszám az élvonalban, méghozzá fordulónként 12.880-nal (4*2.970). Magyarul; attól, hogy szűkebb a mezőny, a nézőszámok nem koncentrálódnak! Ennek egyszerű oka van - talán a döntési pozíciókban lévők is meghallják... -; a szurkoló váltogatja csapatait, "csak" azért nem fog más csapatnak szurkolni, mert az övé kiesett például! Apropó, kiesés!

A 2020/21-es bajnokságok nézőszámokban érdekes fejleményeket hoznak, ez szinte biztosra mondható! Igen, bajnokságok, mert ezen a ponton már beszélnünk kell a másodosztályról is! Figyelem, elég érdekes adatok jönnek!

- Az NB1-es csapatok városainak (Budapesten kerületekkel számoltam) lélekszáma: 717.300 fő,

- Az NB2-es csapatok városainak (Budapesten a kerületekkel számoltam, és a DVSC-DEAC párosnál csak egyszer vettem figyelembe Debrecen lakosság-számát!) lélekszáma: 1.512.500 fő.

- Az NB1-es csapatok átlagos település-mérete: 60.000 fő

- Az NB2-es csapatok átlagos település-mérete: 75.600 fő.

Nos, ha azt gondoljuk, hogy a hagyomány nem fontos, akkor felteszem a kérdést; a potenciálisan szóba jöhető nézők száma, és az általuk elérhető bevétel sem fontos? Tudom a választ, sokan azt gondolják, hogy a finanszírozási rendszer okán nincs szükségük a kluboknak a nézői (meccsnapi, nem meccsnapi) bevételekre. Ez tényleg így van?

Erre is számoltam kicsit. Azt tudjuk, hogy valahol 2.000-es nézőszámnál van egálban a kiadás és a bevétel. Ez annyit tesz, hogy ezalatt veszteséges, felette pedig nyereséges a "buli", azaz 2.000 fő felett minden egyes nézői költés tiszta nyereséget jelent! A jegyek ára nagy átlagban 2.000 forint, egy sör 400-450, üdítő pedig 250 forint. Nekem ez - megint csak átlaggal számolva, ami természetesen elfedi az egyes klubok közti különbségeket - egy néző 2.500 - 3.000 forintot költ alaphangon. Ha teszem azt minden egyes klubnál meglenne az 5.000 átlag nézőszám, és ez nagyjából tartani is tudnák, akkor nem kevesebb, mint éves átlag 100-180 millió forint! Tudom, hogy nem olcsók a játékosok, ugyanakkor tudom azt is, hogy kicsi a fizetésük adóterhelése, így szerintem nem botorság, ha azt mondom, hogy ebből a pénzből meg lehet fizetni egy hazai szinten kiváló, vagy két jó focistát.

És akkor most vissza a településekhez! Amennyiben a nagy múltú egyesületek adnák az NB1-et, a potenciális nézőszám 1,3 millió lenne a 717 ezer helyett! Ugye ez nagyon nem mindegy? És nézzük csak meg; ha a potenciális nézőszám kétszeresére ugrik, akkor a kilátogatók száma is kb. arányosan emelkedik; az utóbbi 10 év 2.970es átlaga valahol 6.000 körül lehetne, ami - mint a fenti példa rámutat - klubonként nagyságrendilag200-220 millió forint plusz forrást jelentene! És akkor még csak a meccsnapi bevétel néző-oldali részét pedzegettük, nem foglalkoztunk hirdetői pénzekkel, ahogy nem foglalkoztunk a merchandising típusú bevételekkel sem, melyek nyilván szintén növekednének!

Szóval fontos lenne a meccsnapi, de amíg olyan csapatok vannak az élvonalban, ahol nincs, és nem is várható, hogy komolyabb szurkolói létszám legyen, ez tényleg elhanyagolható tétel marad! Ne feledjük; amikor egy kisebb stadionban ellátogat pl. a Fradi-tábor, a befogadóképesség okán nem mindenkinek jut jegy.... Így a nagyobb szurkolói bázissal rendelkező kluboknak sem jó ez a mostani helyzet! De ez smafu, nem komoly hatás, és bizony van mit tenni klub és szövetség szintjén is a szurkolókért - ha majd egyszer fontosak lesznek...

 

Ui.:

A fővárosi csapatok többségének – történelmi okoknál fogva – jellemzően országos szurkolótáboruk van, csakúgy, mint azon nagyvárosok (!!!) csapatainak, ahol a rendszerváltozás után jelentős mértékű elvándorlás következett be.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!