Friss, ropogós; a Fehérvár edzője! Immár hivatalos, bejelentették azt, amit már hetek óta sejtettünk. Carillo után nem lesz könnyű dolga – gondolhatnánk… -, de sajnos azt kell mondjam, hogy elődje második fehérvári szerepvállalása nem sikerült valami fényesen. Ettől még igen komoly a feladat, hiszen a mai magyar mezőny egyik legerősebb csapatáról beszélünk! Márton Gábor egy új generáció tagja, egy olyané, amely kicsit megkésve érkezett meg az NB1-be. De végre ott van! És eddig hol volt?

Igen, most végre berúgta az ajtót egy olyan generáció, akit minden igyekezetükkel a víz alatt akart tartani a korábbi edző-keringőben részt vevő kompánia! Idejük már rég lejárt – tisztelet a kivételnek, mint például Herczeg András! -, és a helyettük első körben beugró külföldiek sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Kisvárdán Révész Attila pár napja jelentette be, hogy kizárja a hazai edző érkezését, mert csalódott bennük…, mire – láss csodát! – Supka Attilával egymás tenyerébe csaptak!

Nem mondom, az ukrán Rebrov komoly dolgokat vitt véghez a Fradinál, de ő inkább már-már a kivétel, semmint a szabály. Itt vannak tehát a magyar edzők, azok, akik most mintha közelebb lennének a nemzetközi szinthez, mint elődeik. Köztük pedig Márton Gábor, aki a Zete kispadjáig kizárólag alacsonyabb osztályú csapatokat edzett. A zalaiakkal azonban bizonyított; jó színvonalú, nézhető, és nem utolsó sorban eredményes focit mutatott be. Mi kellhet még más? Az elérhető eredmény innentől kezdve a keret minőségén múlik – és egy edzőnek nincs is más feladata, mint az adott keretből kihozni azt a maximumot, amit képességei megengednek!

És itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, amiért éppen rá esett a választás; a Fehérvár kerete jóval képességei alatt teljesített Nikolic regnálása második felében, és ezen Carillo sem tudott változtatni. OK, értem én, hogy nem feltétlen csak szakmai okok vezettek ide, de ezek kezelésében nagyon nem lehet tudni, hogy ki a jó, és ki nem… És – nem mellesleg! – a klubvezetés feladata ezeket az anomáliákat megszüntetni!

Nézzük tehát, hogy ki is az a Márton Gábor! Pécs szülötte, aki itt is kezdett el focizni, sőt, az akkori első csapat edzője, Garami József vette be a PMSC felnőttjei közé! Ez nem éppen ma volt, első felnőtt meccsét még 1985-ben, mindössze 19 évesen játszotta. Itt öt évet húzott le, majd egy ganki kitérő után’92-’93-ban bajnok lett a Kispesttel. Újabb külföld, ezúttal Genkbe vezetett útja, aztán újra egy év Pécs következett, hogy aztán Izraelben töltsön el négy évet, három, akkor meghatározó klub színeiben.

A vele egyidős Sallói István is ebben az időszakban volt a közel-keleti országban légiós, nyilván ismeretségük innen – na meg a válogatottból! – eredeztethető. De erről majd később! Az izreli kaland után az osztrák Güssing következett, majd pedig – mintegy levezetésképpen – a Barcsi SC következett, ahol már pályaedzői feladatokat is ellátott. 2009-ben a PMFC felnőtteket, majd az U19-et edzette, aztán Kozármislenyben is megfordult, hogy aztán újra Pécsett találjon munkát. Innen Kaposvárra vezetett útja, majd 2015 és 2018 között újra a PMFC-nél vállalt edzői feladatokat.

Itt érte a már említett Sallói István felkérése a ZTE edzői pozíciójára. A Zete sportigazgatója pontosan tudta, hogy miért éppen Márton Gábort választja, hiszen ismerte, pontosan tudta, hogy mire számíthat egykori csapattársától. Kellett is a segítség, mert a feljutásból oroszlánrészt vállalt Dobos Barna mintha kissé alkotói válságba került volna, vagy az öltözői légkör alakult rosszul, de - ma már kijelenthetjük – váltani kellett, és a váltás meg is hozta gyümölcsét! Félreértés ne essék, Dobos Barna kiváló szakember, de akkor (2020. február) és ott Sallói jól döntött.

Tapasztalatlan edző lenne? Nem hiszem, de tény, hogy igen nehéz dolga lesz. És bizony nem csak róla van itt szó, hanem a magyar edzői szakma becsületéről is! Az élcsapatoknál ugyanis az elmúlt években nemigen volt magyar tréner a padon, most tehát van egy ilyen nyomás is rajta. És még egy; nem tudom miért, de a Fehérvár igazolásai mostanság mintha nem úgy sikerülnének, mint ahogy azt elvárhatnánk ennyi pénzből, és mint amilyen játékot szeretnének látni a fehérvári szurkolók. És ez nem biztos, hogy csak az edzőn múlik…

Sok okom van, hogy szurkoljak tehát Márton Gábornak! Ha tudja hozni azt a játékot, amit a Zalaegerszeggel mutatott (természetesen a keret jobb minősége okán nagyobb sikerességgel), akkor nem lehet probléma. Úgy tűnik, alakul a 2020/21-es bajnokság!

Itt az idő a bizonyításra!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!