Isten tartsa meg jó egészségben a ma 79 éves Vasas legendát, aki a magyar, valamint a világ labdarúgásának is meghatározó egyénisége! A címbe szereplő számok megfejtése: 4 - bajnoki aranyérmek, 3 - KK aranyérmek száma, 61 - válogatottsága száma. Ezen kívül 2-szeres Európa- valamint Világválogatott! És ez még nem minden! Csak pillanatokat ragadtunk ki egészen egyedülálló pályafutásából, mindent feldolgozni csak több kötetes művekben lehetne. Nézzünk bele az 1964-ben EB-bronzérmes Magyar Válogatott védőjének életútjába, ezzel köszöntve őt!

 

Komoly, jegyzett eredmények 19660-ban jöttek, de nem voltak előzmény nélküliek! A Szőke Szikla - mint akkor sokan mások, hiszen kiváló nevelő-egyesület volt! - a Kerülettől került 1959-ben Angyalföldre. Egészen korán, mindössze 11 évesen igazolt játékos volt, de valójában már sokkal korábban egyesületi keretek között focizott, persze akkor még a grund mellett, ami akkoriban fontosabb volt még! A helyzet valamikor '52-'53-ben változott meg, a Kerület focistájaként már akkor látszott nem mindennapi tehetsége, szorgalma, és nem különben kérlelhetetlen keménysége!

Ennek bizony meg is lett az eredménye! Történt ugyanis, hogy 1959-ben, mindössze 18 évesen a Vasashoz került. Akkoriban azt mondták, sportállásba. Ezalatt azt értették, hogy az adott csapatot támogató vállalat dolgozója lett a sportoló, azonban ott nem kellett dolgoznia, hanem kizárólag edzéssel, futball-lal kellett foglalkozni. Igen ám, de ez nem pontosan így volt... Mészöly Kálmán egy évet ténylegesen lehúzott, méghozzá esztergályosként a Magyar Optikai Művek (MOM) alkalmazásában!

Nem osztogatták ám olyan bőkezűen a "kiváltságokat" akkoriban, mint azt az emlékezet, meg az akkor városi legendák tartották. Persze, ha volt teljesítmény, akkor azért - a kor körülményeihez mérten! - mesés világ tárult a játékosok elé, de azért tenni kellett! Ekkor. Még... Minden esetre Mészöly Kálmán megugrotta az akadályt, és 1970 július végén egy Csepel elleni idegenbeli 1:1-es döntetlennel zárult mérkőzésen bemutatkozhatott a Vasas első csapatában. Nem ám akármilyen gárda volt az! Illovszky Rudolf edző keze alatt olyan nevek léptek pályára ezen a meccsen, mint Szentmihályi Antal (későbbi 8-szoros magyar bajnok, VVK-döntős, KK-kupagyőztes), Ihász Kálmán (4-szeres magyar bajnok, olimpiai bajnok, EB-bronzérmes, 3-szoros KK-kupagyőztes), Farkas János (NB1 gólkirály, EB-bronzérmes, olimpiai bajnok, 3-szoros KK-győztes), és még sok olyan név, akik címeik felsorolása mellett oldalakat töltenének meg. Igen a Vasas a '60-as évek első felében 4 bajnoki címet is szerzett, így nem csoda, hogy Mészöly Kálmán hamar a válogatott keretben találta magát! Címeres mezben tétmeccsen először Chile-ben lépett pályára, méghozzá az angolok ellen. Eredmény? 2:1, NEM ODA!!! Ez elég jó "beugró volt, nem is kell mondani... A gólokat Ticy és Albert szerezték, amiből azért elég jól látható, hogy az a válogatott tényleg egy nemzetközi szinten is ütőképes alakulat volt. Chile-ben végül az 5. helyen végeztünk. Külön pikantériája ennek a VB-nek, hogy 1:0 arányban kikaptunk Csehszlovákiától, de nem ekkor hangzott fel a "jönnek a csehszlovákok!" elhíresült mondat. Az is egy fontos mérföldkő lesz majd a történetben, de most még nem tartunk ott. Előbb jött egy EB (1964, Spanyolország), és egy bronzérem, majd 1966-ban az angol rendezésű VB. Ez utóbbin a 6. helyezést értük el. Itt kell megjegyeznem. hogy talán a mutatott játékban időnként jelentkeztek problémák, de a '60-as évek közepéig bizony jöttek az eredmények. Ha nem is Aranycsapat, de azért a világ élvonalával versengő válogatottunk volt, így nem csoda, ha nem vették észre (vagy nem akarták észrevenni...) a későbbi válságra utaló jeleket...

És akkor tényleg jöttek a Csehszlovákok... 1969. december 03., Marseille. A 4:1-es vereség már önmagában is nagy csapás volt, de akkor még talán senki nem gondolta, amit Mészöly Kálmán pedig pontosan kifejezett azzal az egy félmondattal, miszerint "a mi időnk lejárt". Akkor senki nem értette, hiszen a Szőke Szikla még csak 28 éves volt, és az akkor és ott szereplő Bene, Noskó, vagy éppen Fazekas még ennyi idős sem volt. Itt bizony a magyar futball ideje járt le, a válogatotté, amely soha többé nem volt képes hasonló teljesítményre, mint a '60-as évek elején, az Aranycsapatnak meg a lába nyomába nem ért soha, azóta se... Ezek után Mészöly Kálmán már csak egy tétmeccsen, a '72-es EB egyik selejtezőjén lépett pályára a válogatottban, hiszen új szelek fújdogálnak a honi fociban, ami keletről jött, és mérhetetlen pusztítást okoztak... 

Az akkori vezetés ugyanis - látva a marseille-i reménytelen játékot - rájött, hogy valami gyökeresen másra van szükség. Ez igaz is lehetett, de a lehető legrosszabb választ találták meg a problémára! A hagyományos magyar stílust tokkal, vonóval kikukázták, helyette a szovjet modell érkezett. Ami pedig totálisan ellentétes - különösen abban az ehetetlen, konzerv formában, ahogy azt itthon implementálták... - a hazai játékosok és nézők lélektani attitűdjével, miközben eredményt nem hozott! Illetve egyet igen; doha többet nem sikerült visszatalálni arra az útra, amit Marseille végérvényesen lezárt. De nem reménytelen még így sem a helyzet, hiszen gondoljunk arra, hogy Verebes mester - tanulva a nagy elődöktől, tudásukat kiegészítve a szolgai módon (!) átvett holland totális foci elemeivel - maradandót tudott alkotni. Ő elbukott, mert elbuktatták, de előbb-utóbb eljön az ideje azoknak, akik a futballt szolgálják, és nem a futball szolgálja őket.

És ha már itt tartunk, el kell mondani, hogy Mészöly Kálmán ez utóbbiakhoz tartozik. Az elhíresült BDSRTNT, és hasonló, nem éppen finom kirohanásai nem ám csak azért voltak, mert ő egy ilyen heves vérmérsékletű ember, hanem azért, mert látva a korábbi és az edzősködése alatti helyzetet, az ebből fakadó frusztrációt is ilyen módon vezette le. Hiba volt? Nem hiszem, és még akkor sem hiszem, ha akkor és így utólag is sokan vannak, akik nem értik ezt meg, és csak primer módon a trágárságot hallják ki mind abból, amiket mondott. De ha már itt tartunk; aktív pályafutása után edzői pályán folytatta, ami végül a szövetségi kapitány posztig vitte őt.

Már 1971-től vállalt tréneri feladatokat. Budafok, Ganz-Mávag SE, Békéscsaba voltak azok a köztes állomáshelyek, melyek aztán visszavezették a Vasashoz. Itt a '78-tól '84-ig terjedő időszakot "csak" egy hároméves periódus szakított meg, melyet a válogatott élén töltött. '78 és '80 között egy negyedik helyezés és két bronzérem volt a termés, míg '83/'84-ben egy hatodik hely. Ezután következett a török szövetségi kapitányi időszaka, majd a Fener, aztán az Izmir edzője lett, hogy aztán hazatérve egy Vasasnál töltött év után ismét a Magyar Válogatottat irányítsa. Ebből is csak egy év lett, mint ahogy a '94-ben is, közte pedig újra a Vasas, valamint az al-Ittihad edzőjeként tevékenykedett.

Sokan és sokat szidták, de '82-ben az ő vezetésével jutottunk ki a VB-re, hogy aztán majd utoljára még egyszer - akkor már Mezey György vezetésével - kijussunk a világ legnagyobb sporteseményére - azóta meg semmi... Így kell ezt nézni, és észre kell venni, hogy azok, akiket sokszor kritikával illettünk, még mindig jobbak voltak a nemzetközi összehasonlításban, mint ahol most tartunk. Persze ember nincs hiba nélkül, ne legyünk álszentek, de amit Mészöly Kálmán elért, arra csak annyit tudok mondani: Tessék utána csinálni!

Jó egészséget Kálmán bá’, az Isten éltesse!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!