Hornyák Zsolt: "A szlovák első ligát verjük színvonalban, kreativitásban, a cseh bajnokság iramban, agresszivitásban előttünk jár, de már ebben sem vagyok biztos. Ha azt kérdezi, a jelenlegi Puskás Akadémia FC hogyan végezne a Fortuna Ligában, azt mondanám, a dobogón, és az sem biztos, hogy a harmadik fokán. Talán csak a Slovan jobb nálunk."

forrás: csakfoci.hu

Az örök kérdés mindig ott motoszkál a fejekben még akkor is, amikor éppen nincsenek mérkőzések. Mert - ne feledjük! - a végső választ a meccsek eredményei adják! Értem én, hogy a játék egészét kell nézni, de azt hiszem, hogy ha a játék minden elemében jó, és nézhető, akkor ott előbb-utóbb az eredmények is jönni fognak. Nem kételkedem Hornyák mester helyzetértékelésében, hiszen ismeri mindhárom ligát.

Az viszont komoly fejtörést okoz, hogy ezzel együtt vajon miért van az, hogy kevesebb magyar játszik jegyzett bajnokságokban, mint az említett két ország esetében azt látjuk? Igen, szerintem sokan tudják a választ; a magyar finanszírozási rendszer, a hazai fizetések szintje ma már nem annyira ösztönző a külföldi szerződéssel kapcsolatban, mint korábban, vagy északi szomszédaink esetében manapság is. Van elég pénz, viszont - és itt van a komoly probléma! - nincs igazi visszamérés, a pénzek döntő hányada nem teljesítmény alapon érkezik a klubokhoz, így azok sem feltétlen erőltetik a teljesítmény alapú premizálást. Sajnos ez egyfajta állóvíz hozott létre az elmúlt időszakban, azaz nem sikerült kimozdítani a korábban a pénztelenség okán apátiába süllyedt labdarúgást eredeti állapotában, csak annyiban változott a kép, hogy most jóval több pénzért nem történik semmi...

Ha ezt a problémát azonosítjuk, akkor bizony el kell gondolkodni a megoldáson, mert ha komolyan gondoljuk, hogy a nemzetközi élmezőnyhöz mért lemaradásunkból faragni szeretnénk, egy állóvíz bizony nem az erre alkalmas közeg. Tegnap az MLSZ sportigazgatójával, Barczi Róberttel történt beszélgetés közben fogalmazódott meg bennem az, amit talán még az MLSZ nem mondott ki egyértelműen, de célzás volt rá. Arról, hogy az MLSZ feladata ebben az ügyben nem más, mint hogy egy egységes keretrendszer szabályait megalkotva a lehető legpontosabban lemodellezze a piaci viszonyokat és a klubokat ezek között a koordináták közt tartva beindíts azokat a folyamatokat, amelyek a valódi piaci alapú működésben kikényszerítik a hatékonyság folyamatos növelését!

Miért ez a feladat, és miért nem az, hogy vonuljon ki az állam, és az adófizetői forintok? Azért, mert ma Magyarországon egész egyszerűen nincs annyi fizetőképes kereslet, ami akár csak a jelenlegi szinten képes lenne forrásokat biztosítani a klubok, és a teljes sportág számára. Megjegyzem; ez minden sportágra igaz, ezért nem véletlen, hogy a többi sportágban is hasonló a finanszírozási helyzet - ezt ne feledjük!

Amennyiben jó a sejtésem, és az MLSZ ebbe az irányba akar elmozdulni, akkor egy olyan helyzetet állít elő, amely támogatja a piaci viszonyokon alapuló működés pozitívumait, miközben a finanszírozási rendszer nem piaci alapú mivolta sokkal komolyabb támaszt jelent, mint egy tisztán piaci alapú működési modellben. Mire gondolok? Arra, hogy a majdnem egészen piaci alapon működő felvidéki labdarúgás most komoly bajban van, ottani szakértők klub-tulajdonosok szerint is rettenetes károkat szenvedtek el a koronavírus okozta kényszerszünet miatt (ld.: Zsolna). Nálunk viszont komoly segítség érkezett, támaszt adott az a finanszírozási rendszer, amit "békeidőben" bizony igen sokat kritizálunk. Ahhoz, hogy párhuzamot találjak, a Távol-Keletről kell példákat hoznom: korábban Hong-Kong, Macao, Taywan és a több kis kínai tengeri sziget-városállam valamikor a 70-es, 80-as években a teljes gazdaságát az állam szabályozás által generált mesterséges piaci viszonyokat alakítottak ki, fenntartva egy igen erős állami védőhálót. És láss csodát, mára ezek az államok immár valós piaci körülmények között is a világgazdaság motorjai közé tartoznak!

De vissza Magyarországra, vissza a focihoz! Tudom, ilyenkor nem árt felébredni, és a rögvalósággal szembesülni... Ugyanakkor olyan még nem volt, hogy a fent leírt, ma utópisztikusnak tűnő gondolatokat éppen az MLSZ egyik prominens vezetőjével folytatott beszélgetés váltotta volna ki! Tudom, most sokan vannak, akik már most az vizionálják, ennek bukás lesz a vége, mert a rendszerben olyan sok fék, gát, és berögzülés van, hogy azt lehetetlen kimozdítani megcsontosodott semmittevéséből. Lehet, nem tudom...

A Barczi Róberttel történt beszélgetést én a nulladik pontnak tekintem, mert megismerhettük annak az összetett működésnek jó pár elemét, és elvi alapjait, ami a jövő programja lesz, és ami majd meghatározza helyüket a futball világában - és mindezt a nyilvánosság előtt! Óriási változások ezek máris, higgyétek el! Hornyák mesterre visszatérve; azt szeretném - és ezzel nagyon nem vagyok egyedül - ha az említett országok pár év múlva bőven mögöttünk kullognának. Nem kívánok nekik semmi rosszat, csak azt, hogy fejlődjenek, lépjenek szinteket, és mi így utasítsuk magunk mögé őket! 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!