Mint arról korábban – még a kényszerszünet alatt – hírt adtunk, Kubatov Gábor optimista nyilatkozatot adott azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása lesz a koronavírus okozta helyzetnek (olvasd el ITT). Akkor azt mondta – sajnálata kifejezése mellett! -, hogy ő inkább a lehetőséget, semmint a problémát látja. Persze voltak bajok itthon is, de mint akkor mondta, ezeket kezelni kell, és ha sikerül pénzügyi értelemben jó kondíciókkal átvészelni a nehéz időszakot, a magyar foci nyertesként kerülhet ki az akkor még meglehetősen képlékeny helyzetből. Igaza lett?

 

Meg kell mondanom őszintén, hogy engem kevésbé érdekel Kubatov igazsága, mint az, hogy miként alakul a hazai foci színvonala, de most ez egybeeső tényező, így, ha igaza lesz, az a magyar foci egészének is jót jelent. Azt azért mindenképpen ki kell emelnem, hogy ez a nyilatkozat volt az a fordulópont, ahonnan már egyre kevésbé lehetett sirámokat hallani, és egyre erősebbé vált a pozitív hozzáállás! Ha „csak” ennyit ért el, máris sokat tett.

De van ám itt egy pár olyan történet, ami bizony azt mutatja, hogy nem volt alaptalan az akkori bizakodása! Az eddigi igazolások mintha kicsit jobb minőséget képviselnének a légiósok tekintetében. Van egy pár tényleg kiemelkedő igazolás – érte ezalatt, hogy komoly pénzek cseréltek gazdát -, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy megindult egy olyan folyamat, amit korábban nem nagyon fedezetem fel. Vagy csak nem figyeltem? Aligha…

Nézzük meg, hogy kik igazolnak most Magyarországra! Nem sokan vannak a már említett „drágaságok”, ugyanakkor egyre több olyan kifejezetten fiatal, korábban a nyugati bajnokságokba szánt (!!!) focista érkezik, akiket talán eddig is meg tudtak volna fizetni a klubok, de egész egyszerűen nem adták ide! Most viszont Európában az a trend, hogy a felső kategóriákban kissé befagyott a piac (legalábbis nincsenek komolyabb információk igazi top-játékosokról nagy tömegben, mint transzfer alany), eggyel lejjebb jobb a helyzet, de a még felépítendő fiatalok piacán mintha megállt volna az élet. Itt csak a toptop kategóriánál van pörgés, lejjebb meg szinte semmi…

Ez pedig komoly nyomás alá helyezi a dél-szláv „játékos-gyárakat”, most sokkal rugalmasabbak a Magyarországra irányuló export tárgyában! Fehérváron, a Fradinál, de Újpesten, vagy akár a Zeténél máris megjelentek azok a játékosok, akiket korábban nem biztos, hogy meg tudtak volna győzni a magyarországi szereplésről. És itt nem csak a nevelő klubok, hanem a játékosok megítélése is döntő lehet! Pontosan tudják ugyanis, hogy a régióban nálunk volt a legkisebb a baj, itt a végére már korlátozások nélkül is bemehettek a nézők, és a járvány-helyzet is jónak tűnik Ez utóbbi persze képlékeny dolog, mert a jövőt senki nem tudja, de az eddigi adatok szerint sikeres a stratégia, amit az ország követ.

A fentiek okán nem zárnám ki, hogy a mostani és a következő egy-két igazolási időszakban érkezik egy jó pár „Besic”, akiket aztán jó nyereséggel értékesíteni lehet majd, ami tovább erősítheti a hazai labdarúgás pénzügyi kondícióit, nemkülönben pedig azt a tapasztalati tényt cáfolhatja, hogy az NB1-ből nem kerülhet ki top-bajnokságokban is ütőképes játékos! És akkor itt jön a „de”…

Igen, ez most még csak egy lehetőség, amit csak akkor tud kihasználni, és hosszabb távon is gyümölcsözővé tenni a honi futball-társadalom, ha közben az utánpótlásban valami gyökeres változás történik, és a három-négy év múlva helyzetbe kerülő magyar fiatalok már tényleg olyan alapanyagot jelentenek a nyugati klubok számára, akikre bizton lehet számítani minőségük okán.

Erre már vannak jelek, ugyanis az MLSZ egy komoly reformba kezdett, de konkrétabb körvonalak látszanak a témában az MTK-nál. Ezt itt és most nem fejtem ki, mert napokon belül egy videóban alaposan kielemezzük az MLSZ terveinek és az MTK stratégiájának azonos irányba mutató fontosabb elemeit.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!