Nem váltottunk profilt, az ornitológiáról kb. annyit tudok, hogy a madaraknak szárnya van, de közel sem biztos, hogy minden csőrös és kétlábú röpképes is... Igen, vannak köztük futómadarak, akik nem képesek szárnyalni, és vannak olyanok is, akik csak időnként villantanak az égbolton, egyébként nem feltétlen nagy légtornászok. Sajnos most úgy tűnik, hogy a Loki is ilyen, de - mint a Főnix - feltámad, és megerősödve tér vissza az NB1-be.Az ő történetük a Leeds-ére emlékeztet, és azért ragadtam tollat, hogy a brit példán keresztül bemutassam, milyen buktatók lehetnek a felfelé vezető úton. Mindezt azzal a céllal, hogy a Loki ne kövessen el hasonló hibákat többé.

 

Többé... igen, mert a párhuzam bizony nem véletlen, a Debrecenben történtek erősen hajaznak a Leeds-nél korábban lezajlott eseményekhez! Kifejtem mire gondolok, de előbb érdemes ennek a nagy múltú klubnak a korai éveivel, és egy kicsit a történelmével is megismerkedni!

A történet több mint száz éve, 1904-ben indult. Ekkor alakult meg a Leeds City, egy olyan csapat, aminek a kezdetekben nem volt túl nagy szurkolótábora, mígnem 1912-ben megérkezett egy bizonyos Herbert Chapman nevű úr. Chapman kijelentette, hogy a „Ez a város azért épült, hogy első osztályú futballcsapata legyen.”! És ezért tett is. Talán többet is, mint kellett volna... Történt ugyanis, hogy a liga feloszlatta az egyesületet, mivel az első világháború alatt fizetést osztottak játékosainak, ami tiltott dolognak számított! Ekkor alakult meg - valójában csak név-változtatás volt! - a Leeds United, az az együttes, amit ma is ismerünk. Nevüket az Elland Road közelében fekvő „Öreg Páva Pub” után kapták, ami szurkolóik bemelegítését, és a meccs utáni levezetését hűen szolgálta évtizedeken keresztül.

De menjünk tovább! A következő negyven (!) év az első- és másodosztály közötti ingázással telt, a nagy sikerek messze elkerülték az együttest. Az állóvizet megint egy korszakos zseni kavarta fel; 1961-ben a klub korábbi játékosa foglalta el a menedzseri posztot, bizonyos Don Revie. Érkezése idején már a másodosztály is veszélyben forgott, de végül sikerült bent tartani a csapatot, sőt, ami ezután következett, még a legfanatikusabb Leeds-szurkolókat is meglepte! A csapat egyre jobban teljesített, miközben egyre nagyobb számban jelentek meg a saját nevelésű fiatalok a csapatban! Ez volt az eredmény annak az alapos átszervezésnek, amit Revie érkezése után azonnal elkezdett; totálisan új alapokra helyezte az utánpótlás-képzést! 1964-re beérett a munka és a csapat feljutott az élvonalba!

Ezzel kezdetét vette a klub első aranykorszaka!  1965 és 1974 között nem végeztek a negyediknél rosszabb helyen, de a honi és nemzetközi kupákban is sikert sikerre halmoztak! Két bajnoki cím, egy FA-kupa győzelem, egy Ligakupa, két Vásárvárosok Kupája elsőség jött össze ezalatt a kilenc év alatt! Nem semmi teljesítmény, különösen úgy, hogy például '68-ban azt a Ferencváros győzték le, amely többek között Novák Dezsővel, Páncsics Miklóssal, Szűcs Lajossal, Varga Zoltánnal, Rákosi Gyulával, Fenyvesi Mátéval, és mindenekelőtt a kor legnagyobb gólvágójával, Albert Flóriánnal áll fel.

Csak egy apró, de nagy jelentőségű megjegyzés; a két meccses összecsapáson egyetlen otthon szerzett góllal nyert a Leeds, és nem az angol csapat volt az esélyesebb! A Fradi itt elbukott ugyan, de mi sem mutatja jobban a magyar foci erejét, hogy három évvel előbb ők voltak a VVK győztesei, és a következő években is rendre eljutottak a mai Európa Liga döntőjéig!

De vissza a Leeds-hez, hiszen most róluk van szó, mint olyan csapat, amelynek a történetét jó, ha ismerik a Lokinál is! Revie '74-es távozása után a következő évben még ugyan eljutottak a BEK-döntőig (ahol a Beckenbauer féle Bayern legázolta őket...), de ezek után menedzserek sora váltotta egymást a padon, és ennek következtében '81-ben a másodosztályban találta magát az a klub, ami még alig hat éve Európa csúcsára is felülhetett volna...

Egy nehéz időszak következett, mígnem megint érkezett egy igen komoly karakter, egy korszakos zseni; 1988-ben leigazolták a skót Gordon Strachant, aki abban az évben bent tartotta, majd - immár menedzserként! - az első osztály negyedik helyéig vezette csapatát! De talán mégsem ez volt az, amit a leginkább megköszönhetnek neki a Leeds rajongói! Történt ugyanis, hogy egy alapos elemzés, és felmérés után átszervezte az utánpótlás-képzést, ami nem is maradt eredmény nélkül! Strachannek köszönhető többek között Alan Smith, Paul Robinson, Lee Bowyer, Ian Harte vagy Jonathan Woodgate feltűnése az angol foci egén!

Nem is állt meg a sikerszéria, a csapat egyre erősebb lett, és a fiatal, saját nevelésű tehetségek mellé egyre nagyobb neveket sikerült igazolni! Ebben az időben, David L'eary menedzselése alatt a csapat sosem végzett lejjebb a Top5-nél a Premier League-ben, és minden szezonjában kvalifikálta magát a BL-be, vagy az UEFA-kupába. Igen ám, de az elnök, Peter Ridsdale hitelekből építette a csapatot, amely szépen termelt is eredményei okán, de amikor 2003-ban a csapat csak az ötödik lett, és nem indulhatott Európában, beütött a krach! Ridsdale megijedt, és kiárusítás kezdett: eladta Rio Ferdinandot a Manchester Unitednek, de távozott Jonathan Woodgate, Alan Smith, Mark Viduka és Harry Kewell is. Hogy milyen nagy volt a baj, pontosan jelzi, hogy egy csőd-specialista, Gerald Krasner vette át a klub irányítását, de a helyi üzletemberek támogatása sem volt elég, a végén mindent pénzzé kellett tenni, így a stadiont, és az edzőpályákat is, de még ez sem volt elég. a vége az lett, hogy a klubot oda kellett adni - 10 millió fontért... - annak a Ken Bates-nek, akit a szurkolók kifejezetten gyűlöltek...

2006-ra így is csődöt jelentett a klub, ami egyenesen a harmadik ligába lökte vissza őket. De itt sem volt megállás... A következő években a liga többször is vizsgálatot indított szabálytalan pénzügyi manőverek miatt, és komolyan felmerült a lehetősége annak is, hogy a Leeds City után ezúttal a Leeds United kizárásra kerül is a ligarendszerből! Hosszú évek következtek a harmadik ligában, aztán valahogy mégis sikerült elérni a másodosztály (de addig is botrányoktól volt hangos a sajtó, szinte minden évben volt valami komoly probléma!), mígnem 2012-ben GFH Capital nevű dubaji cég meg nem vásárolta a klubot! Ezzel a botrányos időszak ugyan nem zárult le végleg, de az addig a kiesés elől menekülő együttes fokozatosan mégis középcsapattá érett, és most pedig megint felkerült a Premire League-be! Bielsa edző irányításával nem gyenge produkciót mutattak, a szurkolók örömmámorban úsznak,és a mai vezetők (mint Angus Kinnear például) máris a BL-ről beszélnek! Nem is tudom, talán ezúttal kicsit talán körültekintőbben kellene eljárni, és most sem ártana, ha az utánpótlásra is fokozottan figyelnének, mielőtt még megcélozzák Európa csúcsait! 

Eddig a történet. De mi következik ebből? Mit tanulhatnak a Lokinál a Leeds-től?

Véleményem szerint elég sokat! Oda kell figyelni az utánpótlásra, stabil alapokon kell felépíteni a klubot, komoly anyagi háttérrel, ami nem omlik össze, ha a csapat nem várt módon rosszul teljesít, türelemmel, és az elvégzett munkára kell alapozni, és nem homályos pénzügyi manőverekre. Ha pedig ennek ellenére mégis megszorul a klub, nem kell feltétlen azonnal kiárusításba ezdeni, hanem hideg fejjel, a helyzetet jól átgondolva kell stratégiát váltani.

Sajnos a párhuzamot az adja, hogy évek óta nem volt stabil az anyagi háttér (csak amíg az európai kupákból befolyó bevételek csengtek a kasszában), az utánpótlás nem kapott elég figyelmet (azt az önkormányzat mintha fontosabbnak tartotta volna, mint a tulajdonos), amikor pénzszűke volt kiárusítással próbálták megoldani a helyzetet, ami sajnos a saját erőforrások felélésébe torkollott, mert feltehetően a beérkező pénzek csak a folyó kiadásokra mentek, a jövőt építő bármilyen befektetés pedig valójában elmaradt... Azt nem tudom, hogy az új vezetés milyen elvi alapokon kezdte meg működését, de - ha nem is ilyen gondolatmeneten keresztül - biztosan eljutottak ezekhez az igen fontos sarokpontokhoz!

Ha nem, akkor ajánlom figyelmükbe ezt az írást, remélve azt, hogy mihamarabb újra az élvonalban találkozhatunk azzal a Lokival, ami stabil alapokon, részben a saját utánpótlására támaszkodva hozza vissza azt a szerethető csapatot, amit Sándor Tamás, Dombi Tibor, Mészáros Norbert, vagy éppen a fiatal Dzsudzsák Balázs varázsolt az élvonalba, és a nemzetközi kupaporondra!

 

Ui.:

*: "Debrecenbe kéne menni..." - innen a pulykakakas, minden pejoratív értelmezés kizárva!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!