Vendégszerzőnk Ladislav készített interjút Vida Mátéval a Dunaszerdahely játékosával.
 
 
2018-ban szerződött a Dunaszerdahely csapatához a még mindig csak 24 éves Vida Máté. Eddigi pályafutásáról, idei szezonjáról és jövőbeli terveiről kérdeztem a válogatott középpályást.
 
Számodra sajnos a szezon végeztével „összejött” a sportolók egyik rémálma ,sérülést szenvedtél. Hogy vagy? 
Két hete műtöttek, a hírekkel ellentétben keresztszalag szakadásom volt. Jelenleg lábadozom, a varrattokat kiszedték, hála az égnek már lassan a mankót is le tudom hagyni . Sajnos 6-8 hónap kihagyás vár rám viszont.
’18-19-es szezon óta erősíted a felvidéki együttest . Hogy jött a megkeresésük?
Amikor kiestünk a Vasassal volt több lehetőségem, de a DAC volt a legszimpatikusabb. Nyilván hallottam róluk, de őket éreztem a legjobbnak szakmai és fejlődésem szempontjából. 
 Hogy érzed az itt eltöltött 2 szezon alatt mennyire sikerült megtalálni a  helyedet? Illetve az akkor vázolt célokat mennyire tudtad magad felé teljesíteni?
Úgy gondolom teljesen sikerült. Alapemberré váltam, a válogatottba is be tudtam verekedni magamat ezek voltak a legfontosabb céljaim.  Itt Dunaszerdahelyen is érmeket tudtam szerezni ami külön öröm.  Összességében a fő célok eddig bejöttek, kivéve ez a sérülés. 
 
Ezalatt az idő alatt több nagynevű edzővel dolgozhattál együtt elég csak Peter Hybala, vagy most épp a volt válogatott szövetségi kapitány Bernd Storck nevét említenem . Kivel találtátok meg legjobban a közös hangot? 
 Amikor ideérkeztem akkor 2 hétig voltam Rossi mester irányításában, de őt nagyon nem számolom , vele inkább csak a nemzeti csapatnál dolgoztam . Szigorú edző, nincs közvetlen kapcsolat,  Hybalával találtam meg legjobban a hangot. Sajnos az ő helyére érkező Cristóvao Hélderrel  sajnos nem jött össze semmilyen téren a dolog. Majd újra egy ismerős arc érkezett. 
 
Idei szezont hogy értékeled? Hiszen az utolsó utáni pillanatig harcban voltatok a második helyért a Zsolna ellen. Ám hiába győztétek le a Rózsahegy csapatát 1 ponttal ugyan de elmaradtatok az ezüsttől. 
Úgy érzem jól játszottunk, ám a kiscsapatok elleni botlások lemaradást eredményeztek, majd tavasszal ez a lemaradás csak nőtt. Storck mester 5-ből 4 győzelme nagyon jól sikerült ám itt a kupakiesés fájt. Ami már az első meccsen eldőlt, ráadásul a visszavágón lesérültem. Sok csapatnak lendületét megtörte. De az biztos, hogy nekünk jókor jött a vírusszünet, mert tudtuk rendezni a sorainkat.
 
Ha különbséget kellene tegyél a Fortuna és a hazai bajnokságok között mik lennének? 
A szlovák bajnokság gyorsabb , hajtósabb. Itt mindenki még inkább a 130% - ra törekszik, míg itthon technikásabbak. Innen könnyebben el tud kerülni az ember egy nívós bajnokságba, jó ugródeszka.
 
Sikerült könnyen belerázódni az újba? 
Hála az égnek nem volt nehéz, ám fel kellett vegyem a kinti dinamikát.
 
Mit gondolsz mi lehet az oka, hogy ilyen kevés magyar tud megragadni egy külföldi országban? Ennyire nagy az előítélet? 
Itt például egy szlovák játékost könnyebben igazolnak le rosszabb teljesítménnyel mint egy magyart bármit is csinál. Szóval részben igen, van köze az előítélethez is sajnos.
 
Milyen célokat lehet kitűzni nemzetközi téren klubcsapatban?
A háttér meglesz, szóval csak rajtunk múlik. Reméljük hogy marad egy erős keretünk, szeretnénk továbbjutni minimum egy körrel tovább mint tavaly.
 
Ha már szurkolók akkor egy DAC drukkernek hogy lehet megfelelni? Mikor elégedettek? 
Ha látják hogy 100%-ot nyújtasz és meghalsz a pályán. Elég egy közelmúlt béli példát említeni a  Slovan ellen kikaptunk ,de azt jobban eltudják fogadni mint a hétvégi Rózsahegy elleni győzelmet.
 
Lehet összehasonlítani az itthoni derbivel? Illetve milyen volt az első kinti rangadód?
Jelenleg egy DAC-Slovan nagyobb rangadó mint egy Újpest- Fradi , úgy érzem.  Az első meccsem idegenben volt, még a régi stadionban. Annak nem volt nagy rangadó feelingje inkább az első hazainak.
 
2016. május 20. Hogy emlékszel erre vissza? 
Első válogatott szereplésem(Elefántcsontpart ellen EB felkészülő meccs). Akkor még jócskán a „lelkes mazsola” korban voltam, most már sokkal érettebb vagyok.  Akkoriban nem biztos hogy képes lettem volna 90 percekre a nemzeti csapatban. Most már hála az égnek úgy érzem, hogy tudom teljesíteni. Visszagondolva nagy nevek mellett játszhattam, Gera Zoltán, Juhász Roland, Király Gábor mellett egy EB-re utazó kerettel . Abban az időszakban szinte az egyik legjobb formámban voltam akkor, én megtettem mindent .
 
Ezek után majd 3 év kihagyás után érkezett meg az újabb meghívó 2 EB selejtezőre ,amiket már végig is játszottál. Ez alatt a 3 év alatt azért jócskán történt karrieredbe változás, milyen érzés volt visszatérni a megváltozott keretbe?
Végig ott lebegett a 3 év alatt a szemem előtt, hogy újra válogatott akarok lenni! Remélem ha felépülök, akkor újra be tudom magam játszani a csapatba. Ugye egy sérülés miatt utólag lettem behívva, de kemény edzésmunkával bekerültem végül a kezdőbe, amit igyekeztem a pályán meghálálni.
 
 
Majd nem sokkal később egy történelmi eseménynek lehettél részese. Hiszen sok szurkolóval(köztük jómagammal és egyik barátommal ) egyetembe sikerült felavatni Puskás Ferenc Arénát. Arról mesélnél kicsit? 
Előtte a horvátok ellene feleannyi közönség előtt játszottam, szóval egyszerűen eufórikus volt. Nem nagyon lehet megszokni, kimész és szinte csak nézelődsz. Meccs közben viszont észre se veszed a külsőrészt, csak a morajt. 
 
Vissza kicsit a klubfocihoz. Több mint 150 mérkőzéssel intettél búcsút ’18 nyara végén a csapatnak. Milyen érzés volt maga a váltás? Hiszen mégis csak 10 évet húztál le Angyalföldön. 
Annó’ úgy búcsúztam, hogy csak külföldre . Ezt be is tartottam, így a Vasas drukkerektől is békében váltam el. Jó a viszonyom velük, és még várnak vissza, ez öröm. Furcsa volt a váltás, de könnyen ment a beilleszkedés, a magyar társak miatt is. Na meg mert központi figura vagyok, ez is megkönnyítette a helyzetet.
 
Követed a csapatot? Mire lehet képes a következő szezonban? 
Természetesen. Az NB2 nagyon erős lesz, tele nagymúltú fellegvárral akiket jó lenne az elsőosztályba látni . Nehezen tudnám elképzelni, hogy ne jussan fel a csapat. Ha folytatódott volna a bajnokság akkor is meglett volna szerintem a feljutás. Az biztos, hogy azért sok kihívó lesz a másik hely feljutó helyért.
 
Mi lehet a válogatott előtti helyes út? Fiatalítás vagy sikerorientáltság? 
Egy országnak az kiemelten fontos, hogy a válogatottja sikeres legyen. Évről évre próbálnak fiatalítani, de meg kell találni ténylegesen a közös hangot/ aranyközéputat a rutinos játékosok és a fiatalok között. 
 
Mire lehet képes a válogatott a play-off-ban? 
Azt nyilván az adott forma is jócskán befolyásolja. Az nekünk jó, hogy Orbán felépült De reálisabb esélyt látok egy jobb szereplésre az elmúlt évvégi formához képest.  Fontos lesz, hogy a csapat nagy része játékban legyen. Ha 6 év múlva amikor betöltöd a 30-at leülnénk és megkérdezném hogy mennyire vagy elégedett a pályafutásoddal, akkor most hol tartasz benne, ? Illetve az eddigivel mennyire vagy megelégedve 
Lehet közhelyes, de mindenkinek a karrierjében vannak olyan dolgok amikkel meg lehet, illetve  amikkel egyáltalán nem lehet elégedett. Nyilván a Vasassal való kiesés nem volt jó, de ennek ellenére a feljutás, kupadöntő, bronz szép emlékeket kelt az emberben. A külföldre igazolásom majd ottani sikerek ,  illetve válogatottba történő szereplésem úgyszintén fontos és óriási élmények. Következőkben minimum ennyi sikert szeretnék elérni! Nyilván már rutinosabbnak mondhatom magamat ennek tudatában nagyobb lépéseket szeretnék tenni előre. 6 év múlva szeretnék még válogatott lenni, nem tudom hol lesz a sorom de szeretnék hasonló sikerért küzdeni mint most. 
 
boritó kép:korkep.sk
Van véleménye a cikkről? Ossza meg velünk!

További tartalmakért kövesse a ST adásait, illetve a Ladislav bemutatja fb. oldalt!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!