Pápán született, és ott tíz éves korától igazolt játékosként is ott kezdődött karriere. 15 évesen került Szombathelyre, ahol 18 évesen máris bemutatkozott az élvonalban. Sokan Kovács Istvánhoz hasonlították, hiszen hasonló stílusban, hiszen jó cselezőkészsége, gyorsasága, valamint pontos labdái erősen emlékeztettek „Kiskokó” játékára. És persze hasonló szellemben nevelkedtek, a szombathelyi foci „termékei” mindketten. Nem csak ebben hasonlít a két játékos, de erről majd később, most vegyük sorra Radó pályafutásának fontosabb állomásait!

 

Szombathelyi első idényében 12 mérkőzésen 2 gól és 8 gólpassz jelezte, megérkezett az élvonalba! Természetesen egyre komolyabb szerep hárult rá, és ennek megfelelve egyre inkább támaszkodott is rá a csapat. Ez eredményeiben is jól nyomon követhető; szezononként mindig kiosztott 6-8 gólpasszt, góljai száma pedig meredeken emelkedett, így 2013/14-re elérte eddigi csúcsát. Akkor 14 gólt szerzett, furcsa mód többet, mint most, amikor gólkirály lett.

De az az időszak mintha egy más kor lett volna, pedig még csak 6-6 év telt el azóta… Ahogy a foci, úgy Radó András is sokat változott, hiszen ekkor egy olyan időszak vette kezdetét, amit szakmailag nem biztos, hogy pozitívan értékel majd az utókor, ugyanakkor anyagi értelemben biztosan megérte. A 2014/15-ös bajnokságban mintha megtorpant volna addigi lendülete, a Fradi mégis éppen ekkor igazolta le. A kisebb hullámvölgy oka az lehetett, hogy a szombathelyi irányító ekkor már jó ideje váltani akart, de csapata nem szerette volna elengedni, mivel nem nagyon látták azt az utódot, aki betölthette volna szerepét.

2015 nyarán aztán végül megszületett az egyezség. Furcsa helyzet volt, mert az Újpesttel már megegyeztek, a szerződés aláírása volt csak hátra, mikor a Megyeri úton bombaként robbant a hír; Radó a Fradi játékosa lett! Nem tudni, hogy mi történt, de talán nem is fontos, a lényeg az, hogy a Fradinál következett a folytatás. Helyesebben, nem jött a folytatás… Első évében még ugyan 25meccsen játszott, de valamiért mégsem tudta megvetni lábát a kezdőben, és az Üllői úton ekkor már olyan nevekben gondolkodtak, hogy az idő előrehaladtával egyre kisebb volt az esély alapemberré válnia.

Nem csoda, hogy két év után Felcsútra került, ahol aztán előbb csak 14 meccset, majd már 28 meccset játszott az adott évi bajnokságban, de góljai, gólpasszai elmaradoztak, egyértelműen beleszürkült abba a társaságba, aminek pedig akkoriban a magyar bajnokság krémjének kellett volna lennie. Ebben az időszakban edzők jöttek, edzők mentek, de nem sikerült a hazai szinten igencsak jónak számító kerettel kiugró eredményt elérni. Így nem volt más – csakúgy, mint sok más akkori felcsúti játékosnak is – mennie kellett.

Bizony a Fradi és a Felcsút, az a négy év, amit ott töltött kicsit elvesztegetett időnek tűnik így utólag. 2019-ben azonban ismét villantott, hiszen 13 gólja mellett 6 gólpassza is volt a ZTE színeiben, ami bizony már legjobb korszakát idézi, és gólkirályi címet is hozott. Úgy tűnik, hogy Radó számára nagyon fontos, hogy megtalálják vele a hangot, hogy érezze a bizalmat, és egy olyan játékrendszerben játsszon, ami fekszik neki. Kicsit talán érzékeny, de ha valahol jól érzi magát, az komoly segítség a klubnak!

Miután 26 éves, és így még azért van benne jó 10 év, nem csoda, hogy külföldre szerződött volna leginkább (ahogy arról nyilatkozott is), de a másodosztály megnyerését célul kitűző, és ezért mindent meg is tévő Vasas olyan ajánlatot tett le, amivel nem lehetett „vitatkozni”. Ahogy most állnak a dolgok, Fecze után ő a második olyan játékos, aki a legtöbb élvonalbeli gól ellenére is a másodosztályba szerződik, így nincs kétség; maximum (és minimum…) egy év lesz az a másodosztály!

És mi lesz a folytatás? Remélem, hogy egy jó, ismét gólokban gazdag másodosztály után az élvonalban hasonló produkcióval áll elő Radó András, akire a magyar focinak szüksége van, mert – bár volt némi bukdácsolás eddigi pályája során… - kétségkívül kiugró tehetségnek számít. Most még utoljára lehetősége van szintet ugrani, hát tegye meg!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!