A minap Orosz Pál a Mandiner-nek nyilatkozva azt mondta, hogy "Nekünk kifejezetten jó lenne, ha lenne még egy-két erősebb csapat a Fehérváron kívül, ami a bajnokságot is erősebbé tenné". Egy másik mondata pedig így szólt: "Nem akarom magunkat másokhoz hasonlítani, mert mindenki más helyzetben van, és a globális trendek sem kedveznek olyan kis országok helyi focijának, mint mi vagyunk." Hogy is van ez?

 

Nem Orosz Pálra akarom kihegyezni a cikket, mert ő a maga helyén azt teszi, amit legjobb tudása szerint megtehet, és ennek látszik is az eredménye! Nem őt szeretném cáfolni, vagy megerősíteni, csupán arra késztettek mondatai, hogy kicsit elgondolkodjam azon, hogy mi is a magyar foci realitása. A Fradi 10.000 körüli nézőszáma, büdzséje, vagy éppen az a polc, amiről előbbieknek köszönhetően vásárolhatnak, avagy azok a csapatok jelentik a mindennapok realitását, ahol e scout-oknak adott első instrukció a kiválasztási folyamatban, hogy "szabadon igazolható".

És még bizony ez utóbbi sem jelent ingyenességet, mert - ha hiszik egyesek, ha nem! - a még mindig létező aláírás-pénz is komoly összeg lehet, amit a legtöbb esetben a menedzsernek kell kifizetni... Az a kérdés tehát, hogy a Fradi hegemóniája, az a látványos különbség a többi csapattal szemben (kivétel a Fehérvár, esetleg a Felcsút) a közeg gyengesége, vagy a Fradi ereje? Én mindkettőt látom, de a kérdés az, hogy miért elégedetlen Orosz Pál, amikor arról beszél, hogy több hasonló ellenfél kellene, mint a Fehérvár. Mert bizony nem elég erős a verseny, gyakran fél-, negyed gőzzel nyer a csapata, de ezek a meccsek bizony nem készítik fel őket a nemzetközi meccsekre!

A helyzet az, hogy a magyar labdarúgás pénzbő időszaka nem hatott azonosan a kluboknál, az eloszlás/elosztás sokkal nagyobb aránytalanságot mutat, mint ami az eredményekben megmutatkozik. Ennek egyrészt oka a már említett laza győzelmekben, és a motiváció fenntartásának nehézségieben látom, illetve abban, hogy a többi klub egész egyszerűen nincs versenyhelyzetben pénzügyi értelemben (sem).

És itt egy fontos ponthoz érkeztünk! Mert bizony - véleményem szerint - a pénzügyi különbség határozza meg a minőségi különbséget, és nem fordítva! Azaz, ma a foci finanszírozása olyan, hogy kifejezetten nem szakmai okokból egyes kluboknak nagyságrenddel több pénz jut, így az eredmények javulnak, idővel pedig a csúcsra érnek. Piaci viszonyok között viszont ez éppen fordítva van! A szakmai munkára alapozott minőségi foci utat tör magának, és menet közben egyre több bevételhez jut teljesítménye okán, ami viszont már megnyitja a lehetőséget a komolyabb igazolásokra, a magas keret-érték kialakítására.

Nem, ne áltassuk magunkat, itthon nem fog sikerülni egy ilyen produkció, mert egész egyszerűen nincs akkora a piac, hogy a Fradiéhoz mérhető költségvetést bárki is összerakjon kizárólag a piacra alapozva. Ugyanakkor a támogatás - ahogy a gazdasági életben is! - torzulásokhoz vezet, ha az nem semleges jellegű, ha felborítja az esélyegyenlőség ab ovo elvárt egyensúlyát.

És igen, talált! Ez a támogatottnak sem jó... Át kellene gondolni ezt a finanszírozási rendszert végre.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!