... én ott lakom a Szamosnál, Jöjj, hát miért haboznál? Kálmán Imre Marica grófnő című operettjének egyik legismertebb betétdala jutott eszembe, amikor meghallotta, hogy a CFR, a kolozsvári futball klub Magyarországról vár segítséget. Az utóbbi két év bajnokság nehéz anyagi helyzetben van, adósságai meghaladják 15 millió eurós éves költségvetését, és most azt remélik, hogy Sepsiszentgyörgyhöz, vagy Csíkszeredához hasonlóan megsegíti őket a magyar állam. Azt nem tudjuk, hogy mi lesz ebből, de játsszunk el a gondolattal, mi lenne, ha...?

 

Szóval, mi lenne, ha az egyébként a magyar stratégiába nem illeszkedő elképzelés valóra válna? És nem is zárnám ki a lehetőségét ennek, hiszen van annak némi diszkrét bája, hogy ezzel immár két élvonalbeli csapat is Magyarországhoz kötődne a szomszédos, nem túl barátságos közegben! De mégis azt mondom, hogy nincs komoly realitása annak, hogy éppen a magyar állam lesz a megmentő. Az egy dolog, hogy politikai érdekek, és más szempontok is ellene hatnak egy ilyen segítségnek, most szakmai oldalról próbálom megvilágítani, hogy mit is jelentene egy pénzügyi mentőöv, illetve mit jelentene annak elmaradása.

Amennyiben megérkezik a segítség, akkor teljesen természetes elvárásként a pénzzel együtt megjönne pár elvárás is. Ez normális, hiszen az kéri a zenét, aki a prímás hegedűjébe behúzza azt a bizonyos ötezrest! Az elvárás pedig igen nyilvánvaló, nem is lehet más, mint az identitás hangsúlyosabbá tétele, hiszen a Kárpát medence teljes területén ez egy hangsúlyosan megfogalmazott vél, ahogy azt a már említett két másik csapatnál eszközölt befektetések esetében is láttuk. Fontos tudni, hogy a magyar kormány nem csak sportberuházásnak tekinti határontúli befektetéseit, hanem egy olyan eszköz fejlesztésének, ami a magyarság-tudat és az identitás erősítését szolgálja. Ki, ki ítélje meg, hogy ez mennyire jó, avagy nem, itt most nem az a kérdés, hogy ezzel egyetértünk, vagy sem, hanem csak mint tényt rögzítem.

De ez nem is annyira szakmai jellegű vetülete a dolognak, az ott kezdődik, hogy egy ilyen befektetéssel bizony a magyar klubokkal is szorosabbra fűzhetnék a szálakat, ami kölcsönös előnyökkel járhat. Azt már láttuk korábban, hogy a Délvidék is kezd bekapcsolódni ebbe a folyamatba, illetve köztudott, hogy a Sepsi Felcsúttal tart szoros, szerződéseken alapuló kapcsolatot. Márpedig, ha megnézem a CFR keretét, azt látom, hogy a jelentős csökkenés ellenére is még mindig 25,6 millió euró a keret értéke. Ez kicsivel több, mint a Fradi, vagy a Vidi esetében, de az átlagos játékos érték nagyjából azonos, csak a keret bővebb, mintegy 33 tagot számlál. Igenis volna értelme tehát bekapcsolni őket a hazai vérkeringésbe - legalábbis igazolása, és csere-ügyletek által.

De ha már az igazolásoknál tartunk, akkor azt is látni kell, hogy a klubok számára éppen az ad nagy lehetőséget a hazai klubok kezébe, ha nincs megállapodás, és a CFR kerete kiárusításra kerül. Egy ilyen "garázsvásáron" bizony jó esélyekkel indulhatnának a magyarországi csapatok, hiszen éppen a járvány időszaka volt az, ami megmutatta, hogy nálunk anyagi értelemben stabilitás van, ami most szerintem sok játékos számára talán fontosabb, mint hogy egy nagy, vagy egy még nagyobb szám áll a szerződésben, mint járandóság! És az az igazság, hogy van mit szemezgetni...

Kíváncsi vagyok tehát a folytatásra, mert ahogy most a tőlünk délre és keletre fekvő országokban állnak a dolgok, lehetnek még itt komoly lehetőségek igazolások terén!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!