Az előző bajnokságban elég komoly problémák voltak Újpesten, és akkor azt sem lehetett tudni, hogy mi lesz a folytatás. Az még most sem világos, hogy mire lesz elég a lassan összeálló keret, de az elég látványos, hogy most mintha más stratégián lenne az NB1 csúcstartója. Az okokat kutatva – pusztán elméleti alapon – sokféle következtetésre juthatunk, de most csak a két végletet említjük: a klub eladása megtörtént (folyamatban van), vagy a tulajdonos belátta, hogy a tavaly nyári aktivitás idén már nem lesz elég… Mi áll közelebb az igazsághoz? Ez itt nem derítjük ki, de idővel kiderül. Most nézzük az igazolásokat!

 

 Kezdődött ott, hogy Nikola Mitrovic a ZTE után újra az Újpestet választotta – miután a zalai csapatnál lejárt a szerződése. Mitrovic nem éppen villámléptű, de tudni kell, hogy az NB1 legtöbb sikeres passza, és kulcspassza az övé volt a 2019/20-as bajnokságban. Márpedig, ha valahol, akkor Újpesten kell egy karmester! Nem kell magyarázni, csak pár nevet említek; Göröcs Titi bácsi, Törő, Véber Gyuri. De ha kell még, van név bőven, akik kreativitásukkal nagyságrendekkel a hazai mezőny fölé nőttek fénykorukban!

A következő igazolások a Stieber testvérek voltak, akik – addig erősen eltérő pályafutásuk alatt – most egy csapatban játszhatnak. Ők 28, illetve 31 éves korukkal szintén a tapasztaltabbak közé tartoznak. Mitrovic-csal együtt olyan játékosok, akik nem feltétlen váltják meg a világot, ugyanakkor olyan stabilitást adhatnak a csapatnak, ami a most zárult bajnokságban a legkevésbé sem jellemezte a megyeri úti gárdát. Az eddig említett játékosok mind támadók, ami persze Újpesten nem egy nagy dolog; a klasszikus Újpest nem a védekezésével érte el eredményeit – még akkor sem, ha kiemelkedő képességű válogatott labdarúgók szerepeltek a védősorban! -, hanem sokkal inkább azzal, hogy egy góllal szinte mindig sikerült többet rúgniuk. A legtöbbször meg több góllal…

Ezzel együtt is szemet szúrt, hogy a belső védő pozícióra mindössze két játékos maradt a keretben; Kire Ristevski, aki az NB1 azon ritka védői közé tartozik, aki többször borul, mint borít, és az alig 22 éves Máté Zsolt, aki most került fel az utánpótlásból. Ennek megoldására szerződtették Lirim Karstratit, aki bár koszovói és albán állampolgár is és Koszovóban született, szülei költözése után már 15 évesen a Roma, majd a Bologna játékosa volt. Márpedig, ha valahol megtanulható a védekezés minden fortélya, az éppen Olaszország! Nem is csoda, hogy a koszovói utánpótlás és felnőtt válogatottban is szerepet kapott!

Figyelem, nem keverendő az azonos nevű, és életkorú koszovói jobbszélsővel, aki a Dinamo Zagreb játékosa, és az előző bajnokságban kölcsönben az NK Lokomotiva játékosaként 33 meccsén 11 gólt és 7 gólpasszt osztott ki! Becsült értékük jelentős különbséget mutat, az Újpest újsütetű védője alig 10.000 euróra taksált ára mellett a támadó bizony 1,6 millió eurós értékkel bír. De ez csak egy plusz információ, az Újpest védőt keresett – és talált. Az, hogy mire lesz képes, majd kiderül, de tény, hogy ő az előzőektől eltérően már fiatal játékos, olyan, aki a korábbi stratégiába illik; felépítés után akár komoly pénzért értékesíthető egy komolyabb bajnokságba.

Ha már a fiataloknál tartunk, meg kell említeni azt a játékost, aki támadó is, és szintén jó pénzt jelenhet felépítése, aki nem más, mint Petar Gigic. A 23 éves, jó felépítésű szerb center a Radnicki nevelése, de megfordult az OFK Beograd, és a Partizan Beograd csapatánál is. Az előző bajnokságban 9 meccsen 2 gólt ért el, ő tehát egy nagy ígéret, akiről csak annyit tudni, hogy a szerb korosztályos válogatottakban is eredményes volt.

Nem tudom, hogy csak nekem tűnt fel, vagy mások is észrevették, hogy Újpesten folyamatosan a center poszttal vannak gondok, hiszen volt már olyan, hogy évekig nem is volt ilyen játékosuk, ha meg volt, igen hamar távozott, mint például Ojo, vagy legutóbb Feczesin Robi, hogy az égimeszelő Traore-t már ne is említsem… Most is egy elég zűrös fazon érkezik, aki az olasz és a francia első osztályt is megjárta, de 2017-től bizony három alkalommal is klub nélkül maradt… Persze mindig volt folytatás, de nem felfelé lépkedett, jegyezzük meg gyorsan! Jó képességek, és a képességeinél talán gyengébb jellem nem jó combo, de ha van egy olyan edző, aki megtalálja vele a hangot, akár még nagyot is alkothat. Ez a kategória ő. Vignjevic-nél esélye sem lett volna, Rogan-nál majd meglátjuk…

Vignjevic köztudottan nem egy pedagiógiai zseni, de tény, hogy volt egy játékos, aki majdnem végig kitartott mellette. Ez pedig nem más, mint a Bojan Sankovic, aki 2013-tól egészen 2020 teléig kitartott mellette. Ekkor a kazah bajnokságba igazolt a Pavlodarhoz, de idén nyáron visszatért Magyarországra. Legnagyobb meglepetésemre azonban nem Újpesten kötött ki, hanem Zalaegerszegen, ahol bizony elkelt egy igazi védekező középpályás. Ezzel együtt kellett egy játékos, aki stabilizálja a középpálya hátsó alakzatát, mert amikor lenülettel érkezik az ellenfél a védőkre, mindig baj van Újpesten…

Nos, erre a problémára reagálva megérkezett Miroslav Bjelos, aki a maga 29 évével, annak minden tapasztalatával, és – nem utolsó sorban! – eddig is játszott pozíciójánál fogva kiváló utód lehet a vízhordó szerepében. Eddig tehát ezek a játékosok érkeztek Újpestre, de lehet, hogy még mindig nincs vége! Sajtóhírek szerint Matej Cvetanovski-val komoly tárgyalások folynak. Ő egy 22 éves Észak-Macedón válogatott labdarúgó, a nemzeti tizenegyben csapattársa Enis Bardhi-nak, aki Újpestről dobbantott a spanyol első osztályba, valamint Kire Ristevski-nek, a csapat egyik belső védőjének.

Úgy tűnik tehát, hogy a Megyeri úton komoly mozgások vannak, és most mintha kicsit más logika szerint igazolnának, de ennek okát még mindig nem tudjuk. Ahogy azt sem, hogy Litauszkit, Zsótért, vagy éppen Novothnyt hogyan lehetett elengedni szabadon igazolhatóként… Talány ez a klub, nem látni, hogy mit és miért tesznek a klubházban, és az sem világos még, hogy mire lesz elég a mostani aktivitás. És ki az aki aktíkodik...

Kell egy jó Újpest a magyar focinak? Minden bizonnyal, de hogy ilyen mikor lesz, azt ma még nem tudjuk.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!