Élettörténete szorosan összefonódik a XX. század végi Európa nagy átalakulási folyamataival. Szovjetunióban (!), Ungváron született, ukrán, valamint magyar állampolgársággal rendelkezik, és most - kilépve Európából - a Sepahan játékosa. Iránban! Aki azt gondolja, hogy az ott a világ vége, és ott talán még rongylabdával játszanak, az nagyot téved! Most, amikor Magyarország 52. helyen áll a FIFA világranglistán, Irán bizony a 33. pozícióban van…

Ezzel együtt azért nem állítanám, hogy Koman mindent kihozott karrierjéből, amit mi szurkolók vártuk tőle, amikor jó játékával kitűnt az akkori, egyébként egész jó U20-as válogatottból. Nála talán csak Németh Krisztiánba láttunk bele nagyobb tehetséget, de sajnos Némó karriere sem teljesedett ki úgy, ahogy akkor gondolhattuk. De vissza Komanhoz! Mindössze 15 évesen a Hali U19-ben játszott, és nyilván nem is rosszul, hiszen alig egy év után leigazolta a Sampdoria. Az olasz irány mintha már akkor sem lett volna igazán megfelelő, de hét évet mégis az olasz klub játékosaként húzott le.

A Samp valamiért többször is kikölcsönözte, hol a Bari, hol pedig az Avellino keretét erősítette. Ezek még tanulóéveknek tűntek, különösen úgy, hogy 2012-ben 2 millió eurót adott érte a Monaco! Az addigi pályafutás nem volt egyenes, a kölcsön-adások, a költözések, klubváltások gyakoriak voltak, de végül mégis felfelé vezetett az út. Igen ám, csakhogy itt történt valami, ami mintha hirtelen lejtmenetre állította volna a szépen beinduló karriert. A Monaco ugyanis nem egészen fél év után a Krasznodarnak adta a játékost (a korábbi vételárral megegyező összeget fizetett a vevő), az orosz csapat pedig nem is igazán gyenge alakulat, de Nyugat-Európa onnan mégis sokszor leküzdhetetlenül messze van...

Az Ural pedig még messzebb, márpedig a következő állomás (kölcsönben ismét) az Ural Yekaterinburg volt, ahol szerződése egész egyszerűen lejárt, vagy felbontották anélkül, hogy értékesítették volna játékjogát! Klub nélkül maradt, így hazajött, és a Diósgyőrhöz szerződött. Valószínű, hogy ezt inkább csak ugródeszkának tekintette, de mégis másfél évesre nyúlt borsodi szereplése. Azt nem tudjuk, hogy milyen okból, de mintha nem igazán szeretne itthon játszani, így útja ismét külföldre vezette, 2016-ban a török Adanaspor játékosa lett.

Ez bizony már Ázsia, és ha már belekóstolt ebbe a világba, még jobban bele is merült; 2018-ban szerződött iráni klubjába, oda, ahova azóta is szerződés köti. Nem tudhatjuk, hogy miért szereti a közel-keleti létet, nem tudjuk, hogy szereti-é egyáltalán, vagy inkább kényszer szülte helyzetről van szó, de reméljük, hogy emberi kapcsolataiban, az élete teljességében megtalálja boldogságát. Itt kifutott a szerződése, hazatért. Itthon a Diósgyőrt erősítette, de nem volt megállás, egyre beljebb került Ázsiába…

Ne felejtsük el, hogy sok állomással tarkított pályája során a még mindig csak 30 éves játékos többször is kapott meghívót a felnőtt válogatottba (miután U17-től u21-ig végig járta a ranglétrát), 36 meccsen 7 góllal segítette a nemzeti tizenegyet.

Érdekesség, hogy a török klubnál játszotta legtöbb mérkőzését, de ez is csak mindössze 50 mérkőzést jelent. Bár támadó típusú játékos, de inkább szervez, amolyan karmester, semmint nagy gólvágó. Így nem csoda, hogy eddigi pályája során jóval több gólpasszt adott, mint amennyi gólt szerzett. A foci érdekes helyzeteket teremt, nem szokványos életpályákat alakít, de azt gondoljuk, hogy Koman Vladimirnak így 30 évesen még bőven lenne helye az élvonalban, és persze akár a válogatottban is. Tehetsége okán ez - kívülállóként úgy tűnik! -, hogy iráni kalandja inkább az ő döntése semmint annak eredménye, hogy itthon nem kellene egyetlen élvonalbeli csapatnak sem.

Minden jót kívánunk a továbbiakhoz is!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!