Nem hiszem, hogy különösebben kétségbe kellene esniük a Loki és a Vasas szurkolóinak, de engem azért meglepett, hogy döcögősen indult mindkét csapat. Hosszabb távra tekintve nincsenek kétségeim, biztos vagyok benne, hogy a két gárda a jövő évi rajtnál az első osztályban indul, de – és ezzel nem leszek népszerű… - én örülök, hogy nem indul egyszerűen a debreceni és az angyalföldi idény. Miért? Mert most látszik igazán, hogy a másodosztály soha nem látott izgalmakat hoz majd!

 

Ha pedig egy kicsit szélesebbre tárom az ablakot, az is látszik, hogy a többi csapat sem tétlenkedett, a Pécs 4:0-s, vagy a Hali 5:1-es győzelme arra utal, hogy itt komoly dolgok vannak készülőben! De most vissza ahhoz a két csapathoz, amelyeknél egyértelmű elvárás a feljutás kiharcolása! Nem kell mondani, hogy esetükben olyan klubokról van szó, amik egy pár, ma az élvonalban vitézkedő csapatnál komolyabb múltra tekint vissza, ami eredményeiken is meglátszik. Nem fogok a múlt nélküli csapatok ekézésébe, mert el kell ismerni, hogy amit ezeknél az egyesületeknél véghez vittek, nem mindennapi, de nem hiszek abban, hogy ez a fejlődés útja.

Nálam igenis fontos az, hogy az élvonal vagy klasszikus nagy klubok, vagy pedig zseniális, mindent vivő fiatal klubok alkossák. De annak nem látom értelmét, hogy középsz@r, éppen bennmaradó perc-csapatok pünkösdi királyságáról szóljon a magyar labdarúgás élvonala! Szerencsére a dolgok a helyükre kerülnek, így most nem véletlen, hogy éppen a Loki és a Vasas a téma!

 A Lokinál azt láttam, hogy még mindig nincs arca a játéknak, és – elnézést a lokistáktól! – én Kondásnál nem is látom a koncepciót. Remélem, hogy ez az én hibám, és egyszerűen csak nem látom azt a magasabb rendezőelvet, ami szükséges lenne a megértéshez, de nekem akkor is az az érzésem, hogy még mindig rendkívül kiegyensúlyozatlan a csapat játéka. Az átmeneteket nem kezeli jól a gárda, olyan érzésem van, hogy nincs meg a játék lüktetése a csapatban; vagy támadnak, vagy védekeznek, de a kettő között egyszerűen elvesztik a fonalat.

Persze itt azonnal hozzá kell tenni, hogy a helyzet nem egyszerű; új tulajdonos, új vezetés, új keret. És ami talán mindennél fontosabb, új hozzáállás! Mert bizony az ultrák kérése meghallgatásra talált, ami a stadionon belüli helyüket illeti, de a büfé-kiszolgálás, vagy a hangosítás is változott, és közelít ahhoz, amit a szurkolók szeretnének. Nem véletlen, hogy szép számmal látogattak ki a nyitómeccsre! És az sem, hogy rettenet jó hangulat volt, és a biztatás kitartott végig, akkor is folyamatosan ment a pozitív energia a pálya felé, amikor nem nagyon akar sikerülni semmi… Mintha kezdenék megérteni a hazai klubok, hogy a szurkoló fontos „kellék”, nem pedig kötelező rossz! Gratula!

Egy párszáz kilométerrel arrébb, Budapest XIII. kerületében is hasonló a helyzet, hiszen az a keret, amit összehoztak nem az NB2 szintje, sokkal inkább az élvonalra optimalizáltak. És mit látok? Nincs csapat… Az újak viszonylag későn érkeztek, a csapat viszont egy fél éve nem játszott tétmeccset, és mintha mindenki egyénileg próbálta volna megoldani a Barcika által feladott találós kérdést. Most még inkább teher a sok jó játékos, de ez csak az induláskor probléma. Amikor majd a még hátralévő 37 fordulóban, meg a kupában kell helytállni, nem lesz kérdés; nagyon jól fog jönni, hogy lehet forgatni a játékosokat!

Összességében azt látom, hogy – bár a szurkolók várakozásai nyilván magasabbak voltak, mint egy egygólos győzelem, vagy egy döntetlen… - a folyamatok jó irányt vettek. A szurkolói létszám, a hangulat, a meccsek színvonala rendben volt, és szerintem tavaly ilyenkor az NB2 ehhez képest bőven gyengébb volt, ezért mint semleges néző szinte csakis pozitívumokat látok. Nem, semmit nem szedtem be, nem is ittam, csak látok végre jó dolgokat, olyan folyamatokat, amik tényleg előremutatók – szerintem.    

És mi van a Lokomotívval meg a Vasgyárral? Tényleg lassan indulnak be, de mindkettőnek van egy olyan tulajdonsága, hogy ha egyszer beindulnak, nincs, ami megállítja őket!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!