Sokat beszélünk arról, hogy az élvonal csapatai hogyan igazoltak, kik érkeztek, kik mentek, és találgatjuk, hogy ez miként lesz hatással az augusztus 15-én rajtoló bajnokságban elért eredményekre. Most ezt mellőzzük, viszont az elérhető nyilvános adatokon keresztül megpróbáljuk feltérképezni azt, hogy az egyes csapatok milyen mérleggel állnak a majd még csak szeptember 22-én záruló igazolási periódus első harmada után.

 

A tavaly elért bajnoki sorrendek követve vesszük végig a csapatokat, de előbb még pár szó arról, hogy miként is kell értelmezni az adatokat. Az ingyen igazolható játékosok esetében gyakorlat az ún. aláírás-pénz, így amikor az igazolás költségeiről beszélünk, nem mindig igaz az, hogy egy szabadon igazolható játékos érkezik, az nem jár kiadással a klub számára. Jó pár játékosnál nincs elérhető információ az igazolásról (kölcsön, vétel, eladás?), ami az egyes klubok esetében a teljes mérleget torzítja. Az adatokat a transfermarkt-ról származnak, más, leginkább pletyka-szintű adatokat nem vettünk figyelembe. Az említzett oldallal kapcsolatban fontos megjegyezni, nem mindig világos az, hogy a játékos általuk becsült piaci értékét, avagy a tényleges transzfer-költséget tüntetik fel. A fent említettek mind torzítanak a képen, de a tendenciákat, a magasabb szintű folyamatokat így is jól szemléltetik. De most nézzük, mit mutatnak a számok!

 

FTC

Az érkezőkre eddig 4,4 mEUR (~1,5 mrdHUF) összeget költött a Fradi. Köztük van Zubkov is, aki nem új szerzemény, hanem kölcsöne után most sikerült vele szerződést kötni. Eddig Mirto Uzuni a legdrágább szerzemény a maga 1,8 mEUR (~620 mHUF) értékével.

A távozók közül eddig egyedül Lanzafame esetében tüntettek fel árat, ő Kispestre 700.000 EUR (~240 mHUF) ellenében távozott. Rajta kívül négyen a Soroksár csapatához kerültek. Ők olyan fiatalok, akikre feltehetően számít még a Fradi, de most nem kapnának még szerepet a csapatban, így kooperációs szerződés keretében a másodosztályban biztosítanak nekik játéklehetőséget.

Az persze csak egy dolog, hogy mi a pénzügyi egyenleg bevétel-kiadás szinten, mert egy hosszabb távú stratégia esetén sokkal fontosabb az, hogy mi az eredője az érkezők és a távozók piaci értékének. Itt azt látjuk, hogy az adás-vételek -3,4 mEUR (~-1,2 mrdHUF) egyenlegével szembe állítható a játékos-érték pozitív változása, ami pillanatnyilag 2,08 mEUR (~720 mHUF) pozitívumot mutat.

Túlárazottan vásárolt a Fradi? Nem, erről szó nincs, hiszen van jó pár tényező, ami miatt nem lenne korrekt azt állítani, hogy 1,2 mrdHUF-ért vettek meg 720 mHUF értékű játékosokat, azaz cca. 500 mHUF veszteséget értek el. Az van ugyanis, hogy a most megvett játékosok piaci értékét jelentősen befolyásolta a járvány-helyzet, hiszen szinten mindenütt estek az árak. A másik lényeges szempont pedig az, hogy nyereségről, avagy veszteségről csak akkor beszélhetünk, ha egy adott játékos már távozik a csapattól. Ekkor tekinthető lezártnak az üzlet, márpedig egy sikeres nemzetközi kupaszerepléssel a most megvett játékosok értéke jelentős mértékben emelkedik majd! Persze ehhez az kell, hogy tényleg sikert érjenek el… Ezt majd meglátjuk!

 

FEHÉRVÁR

Kicsit visszafogottabb a játékos-áramlás, de Fehérváron mintha az ellenkező oldalról fogták volna meg a dolgot; a számok azt mutatják, hogy itt fontos volt a piaci érték alatti vásárlás, azaz már a vételnél olyan pozícióra törekedtek, ami a későbbi esetleges eladással jelentős nyereséget termel.

A ráfordítás 1,07 mEUR (~370 mHUF), ugyanakkor az érkezők piaci értéke nem kevesebb, mint 4,75 mEUR (1,64 mrdHUF)! Evandro és különösen Rockov esetében igen jelentősnek tűnik a diszkont, így elmondható, hogy megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni a nyilván előre meghatározott pénzügyi keretből.

Érdekes, hogy a két élcsapat most mennyire más stratégián van, hiszen míg a Fradi inkább abban bízik, hogy később komoly árnövekedést ér el, míg Fehérváron olyan játékosokat szerződtettek, akik valamiért alulértékeltnek tűnnek. Érdekes, hogy ez utóbbit én inkább a Fraditól vártam volna, hiszen a diszkontok mértékét erősen befolyásolják olyan külső tényezők, melyeket nem a játékos egyéni képességei, eredményei határoznak meg, hanem az adott ország, avagy bajnokság, és/vagy klub anyagi helyzete. Ezt éppen Kubatov Gábor említette még a karantén időszaka alatt, de most úgy tűnik, hogy jobban sáfárkodik ezen a téren a Fehérvár.

Összességében tehát két markánsan eltérő megközelítést látunk, ami több tényezőre vezethető vissza. A Fradi tavaly jól kasszírozott a nemzetközi kupában, míg a Fehérvár hamar búcsúzott, a vezetők elképzelései, a kiválasztás nem feltétlen azonos alapokon nyugszik, és persze a célok sem feltétlenül azonosak. Ez utóbbi esetében nem a nyilvánosan meghirdetett, a pályán elért eredményre vonatkozó célt értem, hanem a klub összességében elérni kívánt eredményét, ami szakmai, pénzügyi, és sok más egyéb vetületei is vannak!

Azt persze nem tudjuk, hogy melyik megkö9zelítés működik majd jobban, és azt se felejtsük el, hogy még messze van a transzfer-időszak vége, amikor majd még az is kiderülhet, hogy nincs aza nagy különbség a stratégiákban, mint amit most látunk, csak az időbeli megvalósítás nem azonos.

A további részekben a 2019/20-as bajnokság sorrendjének megfelelően a többi élvonalbeli klubot is megszemlézzük.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!