Ez a meccs aztán tényleg nem volt semmi! Akkoriban a Fradinak komoly problémát okozott az ETO, de ezen a meccsen egy őrült rohanásban mégis sikerült elkapni a Verebes-legényeket! 0:2 után Hannich értékesített egy tizenegyest, ezzel 1:2-vel zárult az első félidő, de az igazi tűzijáték csak ezután, a második félidőben következett! Az ETO 3:1-ről feljött 3:3-ra (!), de Zsinka megszerezte a Fradi negyedik gólját. Erre is jött válasz, de a 84. percben Zsinka János gólja végül megpecsételte sorsukat: 4:5! A Verebes-korszak addigi eredményei okán érthető, hogy egyik csapat sem akarta elengedni a meccset. Mire gondolok? Olvass tovább!

 

Verebes József 1981-ben érkezett az ETO-hoz, ahhoz a csapathoz, amely az azt megelőző öt évben legjobb eredményként egy 6. helyezést ért el, de jellemzően inkább a tabella második felén volt a helye, inkább a kiesés elkerüléséért, semmint a bajnoki címekért harcolt. A Mágus a '79/80-as bajnokságban másodedzőként, majd a következő évben - immár vezetőedzőként! - a 4. helyre hozta be a Videotont, de mégis távozott, mert tovább akart lépni. Persze ő ezt nem pontosan úgy gondolta, hogy majd Győrbe megy, sokkal inkább a fővárosban képzelte el a jövőt, de az akkori "elit" nem akarta befogadni. Így Győrbe került, ahol minden támogatást igyekeztek megadni neki. Igyekezniük is kellett, mert bizony már Fehérváron is problémát jelentett, hogy nem nagyon tudott igazolni. Itt állítólag még Horváth Ede, a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár nagyhatalmú vezetője is be kellett, hogy segítsen, de így is nehezen mentek az igazolási ügyek...

Ez azonban nem tántorította el az akkor igencsak radikálisan új szemléletet meghonosító Verebest! Olyannyira nem, hogy a '81/82-es bajnokságot meg is nyerte csapatával! A csapat jórészt azokból állt, akik az előző évben a 11. helyen egerésztek, de az új harcmodor, a holland mintára megalkotott Verebes-féle totális foci tarolt a pályákon! A Fradi sem tudta kikerülni a hengert, bizony sok borsot tört a fradisták orra alá a Mágus... aki korábban, még '61/62-ben játékosuk volt. Nézzük, hogy ezt a bizonyos 1985-ös meccset megelőzően a Verebes-féle ETO ellen mire ment a Fradi!

Nos, elég rosszul muzsikált akkoriban a Fradi-zenekar - legalábbis az ETO ellen! A Mágus érkezésekor Novák Dezső volt a zöldek edzője, aki '81 októbere és '83 szeptembere között mindössze két döntetlent ért el - három vereség mellett! Ebből ráadásul kettő az Üllői úton került megrendezésre... Pedig a Fradi nem volt gyenge, de '82-ben és '83-ban is megelőzte őt az ETO. Előbbi évben 5, míg utóbbiban mindössze 1 pont előnnyel, ehhez pedig éppen az egymás elleni eredmények kellettek a Rába-partiaknak! Aztán a '83/84-es bajnokság közben Vincze Géza váltotta Novákot, és ez - na meg a keret meggyengülése - oda vezetett, hogy a Fradi '84-ben a 12. míg '85-ben egyenesen a 13. helyen végzett! Igen, közben feljött a Honvéd és a Videoton is rendre az élbolyban vitézkedett.

A megoldást végül Dalnoki Jenő jelentette, aki nem csinált valami szép focit, de - a hagyományos stílus egyik elemeként - az agresszivitást, a fizikális focit helyzete előtérbe! (tegyük hozzá, ezelőtt a meccs előtt Sárosi László vezényletével már egy parádés 5:2-vel nyert a Fradi, de a Mester pár meccs után Kuvaitba szerződött) Azt nem tudom, hogy Dalnoki mennyire értette a totális focit, azt sem, hogy mennyire érdekelte az ellenfél stílusa, de azt igen, hogy minden körülmények között elvárta játékosaitól, hogy harcosokként küzdjenek! És annak, akin ezt nem látta (vagy benne volt, vagy sem, mindegy!), bizony nem volt egyszerű élete! Bánki József (alias Dodó) egész estét megtöltő anekdota-gyűjteménnyel szolgálhat! a témában Csak egy ilyet említek itt és most; Dalnoki egy bajnoki mérkőzés előtt megkérte a bírót, hogy csak halkan fújja a sípot, nehogy felébressze Dodót! Apropó, Bánki! Ezen a meccsen biztosan nem volt elégedetlen a Mester, mert a 61. percben az ő góljával vezetett a Fradi 3:1-re. Voltak azonban mások, akiket nem hiszem, hogy megdícsért a Mester... Igen, az ETO 3. és 4. gólját Pintér Attila és Rab Tibor szerezték! Kell mondanom, hogy ők nem a győri csapatban léptek pályára? Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a helyszínen még Sarlós góljaként tüntették fel az utóbbi gólt, de mindenki eldöntheti a lejjebb látható videóból, hogy ki is a gólszerző.

A meccs alakulása tehát: 0:1, 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5... Hááát... volt mit nézni annak a 26.000 szurkolónak, akik ezen a meccsen buzdították csapataikat! Hát igen, ez még a '80-as években volt, amikor nem voltak ritkák a 10.000-es nézőszámok!

A Verebes-éra alatt ráadásul a Fradi-ETO meccsek komoly összecsapások voltak, amit jól mutat, hogy a Dalnoki-csapat győzelmével bezárólag 22.875 volt a két csapat meccsein az átlagos nézőszám, a legtöbben pedig 1982. áprilisában voltak, mintegy 30.000-en, az Üllői úton rendezett mérkőzésen, mikoris hasonlóan fordulatos meccsen az ETO nyert 4:3 arányban. 1986-ban Verebes távozott az ETO-tól, és - hogy a Fradi ne maradjon vetélytárs nélkül... - a '86-87-es bajnokságot megnyerte a Hungária körúton! A Fradi pedig a következő két évben be kellett, hogy érje két ötödik hellyel, sőt a következő aranyat csak '92-ben gyűjthették be, miután '88-tól '92-ig a Honvéd mellett csak az Újpest tudott bajnoki címet szerezni.

Ez a 35 évvel ezelőtti mérkőzés tehát sok tekintetben a magyar labdarúgás egyik fordulópontja volt, hiszen Verebes alaposan felkavarta az állóvizet, és ennek komoly szerepe volt abban, hogy a Videoton '85-ben az UEFA-kupa döntőig jutott, hogy a Honvédra épülő Magyar Válogatott egy nehéz csoportból kijutott a mexikói VB-re, és teljesítményével elérte, hogy Élő-pontszámok alapján a világ első tíz csapata között tartották számon. Sajnos ezek voltak a magyar foci talán utolsó nagy dobásai...

 

És egy ráadás, az említett 5:2:

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!