Síkfői Dávid olvasónk írását tesszük közzé az NB2 ről. Köszönjük és továbbra is várjuk a hasonló írásokat.


Amióta csak kialakult a 2020/21-es másodosztály mezőnye, sokan, sok helyről felmagasztálták az új NB2-t, mint minden idők egyik legerősebbjét. Ennek a közvélekedésnek az sem állt útjába, hogy a DVSC és a Vasas lehetőségei apíron akár lefutottá is tehetnék a bajnokság egyik legfontosabb kérdését, a feljutást - bár ahogy az első fordulók botlásai mutatják, ezt a látszólagos fölényt a pályán is érvényesíteni kell, különben mit sem ér az egész. Hiszen ránézésre megyeszékhelyek, volt NB1-es törzsklubok tömkelege áll sorban mögöttük. A laikus szemlélő számára ez egyet jelent a kiélezett versenyhelyzettel. Persze, a klubok hátterét közelebbről ismerő szurkolók viszont tudnának mesélni egyet s mást, ami az egyszeri futballbaráthoz talán már nem jut el, és jómagam is csak a távolból látom.

Például a Mátyus Jánossal új életre kapó, idén az élmezőnybe várt Haladás bizonytalannak tűnő hátteréről, és arról, hogy ha az előző bajnokságot két fordulóval korábban szakítják félbe, most az NB3-ban senyvednének. Vagy a győri fejekben uralkodó káoszról, ahol évente váltogatják a koncepciót feljutás és fiatalítás között, a játékoskeret felével együtt, félévente pedig az edzőket is, a csapatépítés reménye nélkül. Klubokról, ahol a háttér még nem tükrözi a tradíciókat (Nyíregyháza, Békéscsaba), és másokról, ahol a háttér és a körítés látszólag megvan, de a gyors előrelépés még álomnak tűnik (Szeged). Saját csapatom, a PMFC korlátozott lehetőségeiről az itt is megjelenő "Szurkolói hozzászólás"-ban már írtam, de mi is beleillünk ebbe a sorba. Mégis, talán azért, mert öt hosszú év alsóbb osztályokban való kínlódása után még friss a felkerülés élménye, én pécsiként most csillogó szemmel szemlélem ezt az NB2-t, és számomra jelenleg ez az ígéret földje. A vírus Damoklész-kardjával a nyakunk felett is élvezem, hogy itt lehetünk, patinás csapatok ellen játsszuk a saját játékunkat, és újra felkerültünk a futballtérképre! Igaz, a Lokomotív Blog régi olvasójaként az érem másik oldalát is látom, ahol az NB2 maga volt a sokkhatás.

Míg az ezredfordulóig a PMFC és a DVSC hasonló redményekkel álltak (egy-egy kupagyőzelem, pár dobogó), utána nagyon eltérő utakra léptek, náluk beköszöntött a sikerkorszak, míg mi maradtunk liftező csapat, ezért megértem, hogy Debrecenben egész mást jelent az elmúlt közel húsz év után ebben az osztályban játszani, mint mondjuk nekem, de a két klub életében mégis az újjáépülés szimbóluma lehet ez az év. Ott régóta várt változások következtek be, melyek által nem apátiába süllyedve kezdték el az NB2-t, hanem megelőlegezett bizalommal és magas érdeklődéssel. Mi még csak várunk az új tulajdonosra, de már megéltük azt, hogy öt évvel a kizárásunkat követően, azok után, hogy két alkalommal kellett a megszűnés határán állva játékoskeretet kukáznunk egy héttel a bajnokság rajtja előtt, egyszer a Megye1-re, egyszer az NB3-ra készülve, most mégis itt vagyunk! A jelenlegi NB2 egy érdekes liga, és tele van olyan klubokkal, amelyek a tradícióiknál fogva joggal pályázhatnak az első osztályú helyekre. Csak azért nem írom le konkrétan, hogy oda valók, mert a 12 csapatos rendszerben még akkor sem lenne mindegyiknek hely, ha a politika által felpumpált klubok el is tűnnének, mint ahogy teljes egészében aligha fognak. Sikernek viszont azt nevezném, ha ez a liga,ezzel a mezőnnyel nem csupán egy újságírói klisé lenne, mint "minden idők legerősebb NB2-je", hanem csak a kezdet. Reálisan nézve látható, hogyan működtetik a magyar foci jelenlegi modelljét, és tudható, hogy politikai fordulatok nélkül a jövőben is erre számíthatunk. Viszont első körben most elfogyni látszanak azok a tradíció nélküli klubok, akiket politikai szándék segített felemelni.

Akivel nagyon akarták, már megtették, sőt néhol kezd is kifulladni a lendület. Feltéve, hogy nem bukkannak fel újabb törpefellegvárak, és FELTÉVE, hogy a kormány nem tervez hirtelen leállni a "futballfejlesztéssel", jelen állás szerint ezt most már csak olyan klubokkal lehet megtenni, akiknek igenis vannak tradícióik, és akikről eddig gálánsan megfeledkeztek. Ezek a klubok jelen pillanatban felsorakoztak az NB2-ben, és nagyjából két opció van: vagy velük folytatjuk a foci - elég mesterséges - "felpumpálását", vagy befagyasztjuk az egészet, hogy konzerváljuk a jelenlegi állapotot... Megjegyzem, a legkevésbé sem tetszik, hogy olyan rendszert építettünk ki, amiben leginkább központi akarat kérdése, hogy ki meddig juthat el, viszont ha ehelyütt azt taglalnám, hogyan fogunk ezt megkerülve erős klubokat építeni, azzal jelenleg annyit érnék el, hogy bilibe lógna a kezem... Az igazi nyilván az lenne, ha záros határidőn belül az NB1-ben is abszolút többségbe kerülnének a patinás klubok, és nagyon boldog lennék, ha előbb-utóbb a Pécs is ezek között lenne, de az NB2-ben maradók számára is vannak lehetőségek. Ha csupán annyit elérnénk, hogy a nagyobb bázissal
rendelkező egyesületek háttere a rangjukhoz illően stabil maradjon (és a mostaniak mellé még várnék egy Sopront, egy Kecskemétet, egy Tatabányát), egy 20 csapatos mezőnyben a bajnokság első felét, vagy kétharmadát kitehetnék, és kevesen hivatkozhatnának arra, hogy a kiesés réme miatt nem mernek futballozni.

Egy 20 csapatos NB2, amiben az első osztályba már nem férő, valós felszívóerővel bíró regionális központokat megerősítik, vagy legalább nem hozzák mesterségesen versenyhátrányba, ideális melegágya lehetne annak, hogy modern felfogású edzők vezetésével az itt szereplő magyar futballisták unalmas célfutball helyett elkezdjenek JÁTSZANI. Már hallom is a naivitásomra tett megjegyzéseket, a mérgező közegről, az uralkodó szakmai színvonalról, a lusta játékosokról, és csak kívánni tudom, hogy bár megcáfolhatnám ezeket - közben viszont úgy érzem, hogy a csapatom éppenséggel lehet egy élő cáfolat. Pécsett nincs pénz, paripa, fegyver, csak egy stáb, ami hisz az elképzeléseiben, és egy játékoskeret, ami vevő ezekre, és újoncként, profi osztályokban rutintalan, nagyrészt NB2-es és NB3-as kiscsapatokból hozott játékosokkal kiállunk kezdeményező focit játszani, és nincs tele a gatya. Persze, az elején járunk, nem tudjuk, a végén mire lesz ez elég, kerülünk-e olyan veszélyhelyzetbe, hogy muszáj változtatni. De szerintem a mi példánk azt mutatja, hogy ez a felfogás óriási részben szándék kérdése. Ha a mi helyzetünkben mi meg merjük csinálni, és urambocsá' kiderül, hogy meg is tudjuk csinálni, másnak mi a kifogása? Meg tudom érteni, és el tudom fogadni, ha egy csapat lehetőségei addig terjednek, hogy védekezzünk, mert ez az esélyünk. Mi is voltunk már ilyen helyzetben, és azt is megtapsoltam, ha jól csináltuk.

Nem húzom fel az orromat a realitásra. De ha a lehetőség adott, mennyivel jobb markáns focit játszani, akár csak azon a szinten, amire épp képesek vagyunk. Mennyivel jobb úgy meccsre menni, hogy minden hétvégén tudod, mit fog játszani a csapatod, mert VAN saját játéka. Még a vereséget is könnyebb elfogadni, ha legalább megpróbáljuk, de nem sikerül. Ezért is írtam legutóbb, hogy nem feltétlenül érdekel a helyezés. Ha a realitás az, hogy ezzel a játékkal kiesünk, fájó szívvel, de elengedem, mert a klub még egyszer nem bírja ki az NB3-at. De ha nincs ez a rizikó, pár hely eltérés a középmezőnyben nem ér annyit, hogy feladjunk érte egy markáns játékot, ha egyszer már VAN egy markáns játékunk. Ha a Pécsnek ez beválik, remélem, példát mutathatunk az egész mezőnynek, hogy ez is egy lehetőség. Ahogy a mostani NB2-ben is megvan a lehetőség, hogy egy ilyen bajnoksággá fejlesszük. Sok rosszat láttam már a magyar labdarúgásban, tudom, hogy a legjobbat feltételezni általában dőreség. Viszont amíg tart az újdonság varázsa és a feljutás kincstári optimizmusa, miért ne elmélkedhetnék azon, hogy bár az NB1 marad a honi futball "élvonala", kedves NB2: azért te is lehetsz még csodás!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!