Nem véletlen az elnevezés, és az sem, hogy az angol eredetű matchday tükörfordítása. Ennek nem csak az angol nyelv elterjedtsége az oka, hanem az is, hogy az angoloknál nem szimplán csak egy meccsről szól ez a nap, hanem egy olyan szórakozás, közösségi élmény, akár sport-lehetőség, ami egész napos programot jelent. Nem mellesleg a kluboknak bevételi forrást is jelentenek a meccs köré szervezett programok!

 

Bontsuk ki ezt kicsit részletesebben! A piaci alapú működés egyik pillére a szurkolói bevétel, ezen belül pedig a meccsnapi bevételek kiemelkedő jelentőségűek. Persze az olyan globális vállalkozássá növő futball-cégek esetében, mint például az MU, ma már csökken a szerepe a meccsnapi bevételeknek, hiszen a globális értékesítési láncokon keresztül napi tízezres nagyságrendekben adnak el mindenféle „kegytárgyakat”. A merchandising ezeknél a csapatoknál brutális bevételt generál, de itthon azért ez nem jelentős… Marad tehát a meccsnap, ahol a cél nem is lehet más, mint adni valamit, ami szórakoztat, ami odavonzza a családokat, erős kohéziós hatása van… és előbb-utóbb bevételt is generál (majd).

Erre találtam egy igen jó példát itthon! Az alapos átalakuláson átesett Loki a DEAC elleni meccs két hazai tábora számára szervezett dzsemborija olyan jól sikerült, hogy a klub nem habozott, a hazai meccsek előtt úgy tűnik, hogy most már általános gyakorlattá teszi a „Meccsnap programkavalkád” néven futó programját. Részletek ITT!

Ha jól megnézzük, olyan versenyek kerülnek megrendezésre, melyek a költsége nem eget rengető összeg, ráadásul az eszközök jó része eleve rendelkezésre áll, de nyilván lesz ott büfé, aki enni, inni szeretne a Nagyerdő igen kellemes környezetében, az is megtalálja számítását. És persze nyitva lesz a shop, ahol – csakúgy, mint a vendéglátóipari egységekben – bizony sok olyan termék van, ami a debreceni szem és száj ingere, azaz jó sok pénzt el lehet költeni.

És nem a semmire! Ne feledjük, hogy aki kimegy, az költéseivel a klubot támogatja! De ha nem akarunk ilyen messziről közelíteni, akkor is azt mondhatjuk, hogy a primer élmény, a buli-versenyek, a kellemes környezet, az összetartozás érzése, mind-mind olyan „árucikkek”, amik önmagukban is megérik az árukat. És képzeljük el; közeleg a kezdés időpontja, és ha van mondjuk egy speaker, kiválóan fel tudja vezetni a mérkőzést, és én biztos vagyok benne, hogy azok közül, akik eredetileg csak a bulira akartak kimenni, jó páran végül megtekintik a meccset is!

Ahol is egy igen komoly felismerésekre tehetnek szert; egy mérkőzés élőben ezerszer nagyobb élmény, az ultrák nem gazfickók gyülekezete, hanem azok, akik megcsinálják azt a hangulatot, amitől egy futballmérkőzés erősen különbözik egy operagálától, a stadion élhető, kényelmes, és – legalábbis remélem! – a kiszolgálás rendben van, és még a mellékhelyiség is kulturált! Ne gondoljuk, hogy aki ezt felismeri a legközelebbi meccsre nem viszi ki a haverját, családját, kedvesét, vagy kollégáit!

Mert bizony kiviszi. És ha ez elér egy kritikus tömeget, akkor könnyen berobbanhat a nézőszám! Emlékszünk még a „Hozz még egy embert” szlogen hatására? Igen, a klub az ilyen rendezvényekkel – persze nem ilyen brutálisan direkt formában -, de pontosan ezt üzeni, és szerintem ez át is fog menni, ha elég kitartó és következetes marad a vezetés, na meg persze mindig kell egy-egy kis ötlet, egy-egy fejlesztés, újabb blikkfangok. De! Mindez nem kerül sokba, és azt se feledjük el, hogy a rendezvény már önmagában is nyereséget generálhat.

A legnagyobb nyerő az abban van, hogy szélesedik az aktív szurkolói bázis, jelentősen emelkedhet azok száma, akik költenek a meccsnapon, és – ne feledjük! – ott van az erkölcsi haszon is! Mire gondolok? Arra, hogy a meccs, a csapat köré szervezett rendezvény pozitívan befolyásolja a társadalmi kohéziót, erősíti a lokálpatriotizmust, és mindezt úgy, hogy nincs benne politika, nincs benne aljas számítás! Ez egy mindenki számára jó win-win szituáció!

Követendő példának tartom azt, amit most a Lokinál elkezdtek, és csak bátorítani tudom a többi klubot is hasonló rendezvények megszervezésére. Nem új találmány, nem kell félni tőle, hiszen, ha visszaemlékszem megboldogult játékos-pályafutásomra, bizony a kupameccsek alkalmával kisebb településeken jellemző volt, hogy egy ökörsütéssel, utazó vidámparkkal dobták fel a napot!

Gratulálok a Lokinak! Legyen Meccsnap a meccsnap!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!