Mint azt beharangozónkban (ITT) jeleztük az NB1 2020/21-es sorozata Örökrangadóval nyit. Nem semmi az a történelem, ami a két klub vetélkedéséről szól; amellett, hogy a legnagyobb múltra visszatekintő párharc, az összecsapások futball-történeti jelentőségűek. Sőt, a meccseket végig böngészve a XX. század magyarországi történelme is kirajzolódik!  Erről szólt korábbi cikkünk egy igen furcsa körülmények között megrendezett meccsel kapcsolatban (ITT). Nézzük tehát, milyen előzmények után lépnek pályára ma este a csapatok!

 

Az első meccs a sorozatban 1903 márciusában volt; a Fradi 3:1 arányú győzelmet aratott. Nem csoda, hiszen az előző évben az MTK még a másodosztályban szerepelt, a Fradi viszont a korábbi két év erőnyerőjét, a BTC-t maga mögé utasítva bajnok lett 1903-ban. Az MTK-nak sem volt szégyenkezni valója, hiszen harmadikként végzett abban az évben, a második BTC pedig mindössze egyetlen ponttal előzte meg. Ez volt tehát az első, amit mind a mai napig 212 első osztályú meccs követett.

Hogy miért annyira fontos az Örökrangadó? Nem csak az párharc, hanem azért is, mert a két csapat meccsein bajnoki címek sorsa dőlt el. Nézzük meg időrendben a két csapat bajnoki elsőségeit:

A helyzet úgy áll tehát, hogy az eddigi 119 kiírásból a két csapat összesen 53 alkalommal nyerte el az aranyérmet! Ha hozzátesszük ehhez a Derbi másik résztvevőjét is, akkor máris jól érzékelhető, miért van mire szerénynek lenni a három igen veretes múltú klubnak!

örökrangadó cikkbe

Hát nem sok helyet hagytak másoknak (ahol nincsenek pontok, azok az évek, amikor valamelyik harmadik csapat lett a bajnok). Igen, az Újpesttel együtt számolva máris 73-ra emelkedik az aranyérmek száma, ami kis matek után kiadja, hogy ez a három csapat a bajnoki aranyak 2/3-át nyerte meg az elmúlt 119 bajnoki kiírásból... De hagyjuk most a lilákat, ez a cikk nem róluk szól. Nézzük meg inkább, hogy állnak a mai napig a csapatok!

Nos, az örökmérleg is hasonló képet mutat; szoros a verseny, és bár igaz, hogy mindkét csapatnak voltak hosszas periódusaik, amikor orra nyerték a bajnokságokat, az egymás ellen játszott meccsek tekintetében soha nem lehetett előre megmondani a végeredményt - bármilyen előzmények után is léptek pályára...

A Fradi vezet a versengésben, hiszen 87 győzelmével szemben az MTK "csak" 75-öt tud felmutatni, az 50 olyan Örökrangadó meccs mellett, melyeken döntetlen született. Miért mondom, hogy ez nem túl nagy fölény? Mert ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor azt látjuk, hogy a gólok számában még kisebb az eltérés, ugyanis a Fradi 337 találatával szemben az MTK 320-at tud felmutatni! Ez pedig mindössze 5%-os különbség. Azért az nem semmi, hogy 119 év alatt csak egy ilyen minimális különbség halmozódott fel!

És ma mi lesz a végeredmény? A Fradi messze esélyesebbnek tűnik, de ez egy Örökrangadó, így minden lehet! Érdemes lesz kimenni a Hungária körútra, vagy otthon leülni a tévé elé, mert amit ma láthatunk, az bizony maga az élő történelem! 

Hajrá Örökrangadó! 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!